Gorila Moja oslavila narozeniny

mva, ČTK
10. 12. 2005 17:43
Praha - Přestože gorilí mládě Moja oslaví roční narozeniny až v úterý, oficiální oslava se v pražské zoo uskutečnila již dnes.

Přestože chovatelé dali gorilímu potomkovi ženské jméno, stále ještě stoprocentně neznají jeho pohlaví. Proto jej oficiálně označují ve středním rodě. V běžné řeči však většina zaměstnanců zahrady o Moje mluví jako o gorilí slečně.

"To, že dnes slavíme, je hlavně lidský svátek, Moje je to buřt, ale to je dobře, chceme, aby se cítila dobře stejně dnes jako kdykoli jindy," řekl před několika desítkami přihlížejících návštěvníků ředitel zoo Petr Fejk.

Foto: Aktuálně.cz

Narození Moji označuje zoo za jednu z nejvýznamnějších chovatelských událostí ve své historii. Fejk připomněl, že v
přírodě dnes žije asi 100 000 goril, v zajetí pak všehovšudy tisíc jedinců. Zatímco však v přírodě je roční úbytek těchto zvířat asi pět procent, tedy 5000, v zahradách se ročně narodí kolem 50 mláďat.

"Věřím, že až bude Moje tak 30 let, že nenastane situace, kdy už gorily v přírodě nebudou. Snad k tomu přispěje i Moja," řekl ředitel pražské zoo. 

Dlouho očekávané mládě našli ošetřovatelé loňského 13. prosince brzy ráno u jeho matky. Porod zvládla Kijivu žijící celý
život v zajetí zcela sama a mládě od začátku chránila. 

Moja - hvězda reality show

Lidé mohli kromě prohlídky pavilonu a živých zvířat také zhlédnout sestřih událostí, které se doposud staly v rámci projektu Odhalení. Ten připravil Český rozhlas jako reakci na nečekanou popularitu reality show, při kterých jsou lidští dobrovolníci zavřeni ve speciálních prostorech, nepřetržitě sledováni kamerami a jejich konání sledují televizní diváci. 

Pavilon goril sledují kamery od 7. listopadu. Cílem je podle pořadatelů přiblížit lidem populární formou život goril a zároveň
získat peníze na pomoc gorilám žijícím ve volné přírodě. 

Pavilon goril, který musel být znovu vystavěn po povodních v roce 2002, dnes patří pětici obyvatel. Samice Kijivu a Shinda
přišly do zahrady před čtyřmi lety ze zoo v Sydney. Po povodních žily rok ve Dvoře Králové. Otec Moji Richard k nim přibyl v roce 2003. Počátkem prosince rodinku doplnila samice Kamba.

 

Právě se děje

Další zprávy