Nikola Tesla: Fyzik, který změnil svět

Zdeněk Mihalco
10. 7. 2006 11:00
Výročí - Kdyby se Nikola Tesla před 150 lety nenarodil, možná bychom dnes nepoužívali telefon, nesledovali televizi a neposlouchali rádio.

Nikola Tesla posunul světovou vědu dopředu jako málokdo před ním i po něm.

Geniální fyzik zkoumal vlastností dvou a vícefázových elektrických proudů a věnoval se experimentům s vysokým napětím. Mezi nejdůležitější závěry jeho bádání patří transformátor nebo systémy produkující a využívající střídavý proud, zejména třífázový elektromotor.

Navrhl systém, který předjímal celosvětovou bezdrátovou komunikaci, faxové přístroje či radar.

Během svého života získal patent na více než stovku vynálezů. Na jeho počest fyzikové jeho jménem označili jednotku magnetické indukce.

Génius, nebo šílenec?

Jsem jasnovidec. Zachytil jsem vysílání z vesmíru. Podobnými výroky šokoval vědeckou veřejnost. Jindy udivoval svými experimenty a objevy.

Vytvořil zemětřesení, které otřáslo terénem v okruhu několika kilometrů kolem jeho laboratoře.

Žil bouřlivým životem. "Abstinence nebyla vždy mou zálibou," přiznával Nikola Tesla.

Jeho vynálezům důvěřoval málokdo. Tvrdil například, že ví, jak zničit smrtícím paprskem 10 000 letadel najednou.

Přesto uchvacoval veřejnost veřejným rozsvěcováním žárovky, kterou držel v ruce a dalšími pokusy. Někteří tvrdili, že jeho schopnosti jsou nadpřirozené.

Čas úspěchů

"Mám pověst jednoho z nejpracovitějších lidí a možná jím skutečně jsem, protože jsem téměř všechen čas, kromě spánku, věnoval práci," vzpomínal ve svých pamětech.

Pocházel z Balkánu, ale usídlil se ve Spojených státech. Práci našel u vynálezce a podnikatele Thomase Alvy Edisona.

Svého kolegu a konkurenta nenáviděl. Jeho výzkum a prosazování stejnosměrného elektrického proudu považoval za nesmyslné. Zařídil si proto vlastní laboratoř.

Jednoduchý teslův transformátor
Jednoduchý teslův transformátor | Foto: chytrak.cz

V roce 1885 koupil George Westinghouse, ředitel elektrárenské společnosti z Pittsburghu, Teslovy patenty na zařízení produkující a využívající střídavý proud. Tesla se podílel i na konstrukci generátorů instalovaných ve vodní elektrárně u Niagarských vodopádů.

O tři roky později Tesla představil první třífázový indukční elektromotor a o deset let později předvedl veřejnosti dálkově ovládanou loďku.

Navrhl také vzdušné vznášedlo, předchůdce helikoptéry.

Uvažoval o vytvoření stroje s umělou inteligencí a předpověděl: "Lidé vyrobí teleautomaty schopné jednat tak, jako kdyby měly vlastní inteligenci, a jejich příchod způsobí revoluci."

Smrt v zapomnění

Nikola Tesla se narodil 10. července 1856 v chorvatském Smiljanu v rodině srbského původu. Studoval matematiku a fyziku na polytechnice v rakouském Grazu, odkud na krátký čas odešel na univerzitu do Prahy. Po skončení studií pracoval v Budapešti a Paříži. V roce 1884 přeplul oceán.

Zemřel ve věku 87 let v New Yorku. Sám, bez přátel, opuštěný a zapomenutý.

 

Právě se děje

Další zprávy