Bludné balvany pro Baudyše a ČTK

Michal Pavec
28. 4. 2006 0:00
Praha - Vědecké anticeny Bludný balvan za propagaci nevědeckého myšlení letos získal astrolog Antonín Baudyš mladší a Česká tisková kancelář.
Foto: Ondřej Besperát

Baudyš získal zlatý Bludný balvan v kategorii jednotlivců za "důstojnou propagaci a výklad astrologie a minulých životů".

"Například pro rok 2005 náš laureát prorokoval, že Stanislava Grosse nečeká politický zánik, jen pouhý sestup o jednu příčku," vysvětlil své rozhodnutí "komitét" Sisyfa.

Infobox

BLUDNÉ BALVANY 2005

Kategorie jednotlivců

  • zlatý Bludný balvan: Antonín Baudyš mladší za důstojnou propagaci a výklad astrologie a minulých životů
  • stříbrný Bludný balvan: Jaromír Kozák za alternativní přínos zejména egyptologii, spiritismu a kvantové mechanice
  • bronzový Bludný balvan: Eva Ostrčilová za astrální ochranku lidí i automobilů a za konfigurovatelné amulety

Kategorie družstev

  • zlatý Bludný balvan: Česká tisková kancelář (ČTK) za podporu propagace okultních nauk
  • stříbrný Bludný balvan: nakladatelství Alman za vydávání a šíření esoterické literatury
  • bronzový Bludný balvan: Tachyon Czech za propagaci a prodej tachyonizovaných výrobků

NA WEBU

Internetové stránky Českého klubu skeptiků Sisyfos - najdete ZDE.

V kategorii družstev si Bludný balvan, který má zkratku Bl. b., vysloužila ČTK "za podporu propagace okultních nauk".

Skeptickému klubu se nelíbily hlavně články, které agentura věnovala numerologickým a kartářským předpovědím. Jeden z nich třeba odkazoval na kartářský zdroj, který předpokládal, že letos budou v Moravskoslezském kraji uzavřeny důležité smlouvy.

Balvany padají i na média

Za co si lze cenu odnést? V minulosti se prosadila například experimentální telepatie jogurtu nebo přetavení šamanských technik hyperventilace do holotropního dýchání. Stále častěji se však mezi laureáty objevují média, která se podle klubu dopouští propagace nevědeckých a pochybných metod.

"Stává se to i těm médiím, která nazýváme jako veřejnoprávní, nebo celostátním deníkům, které si alespoň tak trošku kladou nějaké intelektuální cíle. To je svým způsobem strašlivé," posteskl si před dvěma lety Jiří Grygar v rozhoru pro BBC.

Ocenění Bludným balvanem už v minulosti kromě některých astrologických a okultních magazínů neunikly například ani Česká televize, Nova a Prima nebo Český rozhlas či Mladá fronta Dnes.

Ceny za "rozvoj blátivého způsobu myšlení"

Český klub skeptiků Sisyfos vyhlašuje cenu Bludný balvan už od roku 1998. A to pro "zvýraznění přínosu jednotlivců i různých spolků k matení české veřejnosti a rozvoji blátivého způsobu myšlení," jak se praví na webových stránkách klubu.

Jiří Grygar
Jiří Grygar | Foto: Aktuálně.cz

Bludný balvan lze získat v hodnotě zlaté, stříbrné a bronzové. O tom, kdo a jakou cenu získá, rozhoduje komise v čele se známým vědním popularizátorem Jiřím Grygarem.

Společnost Sisyfos funguje od roku 1995 a jejím hlavním cílem je poukazovat na různé pavědecké metody či nevěrohodné teorie, které mohou negativně ovlivňovat veřejnost. Sdružení pořádá například cyklus přednášek Věda kontra iracionalita a vydává věstník Sisyfos.

 

Právě se děje

Další zprávy