Jidáš byl nevinný, říká objevený rukopis

Redakce ZAH, čtk
7. 4. 2006 0:01
Washington - Nově objevený rukopis Jidášovo evangelium - staré zhruba 1700 let - možná přinese nový pohled na vztah mezi Ježíšem a Jidášem.

Pod titulkem Byl Jidáš nevinný? to uvedla americká odborná společnost National Geographic Society.

Dokument naznačuje, že Jidáš, který Ježíše podle Nového zákona zradil, nemusel být tím "zlým". Při vydání Ježíše Římanům jednal na žádost samotného Ježíše, aby mu jako božímu synovi pomohl zbavit se svého pozemského těla.

Autor evangelia dokonce označuje Jidáše za jediného, který rozuměl skutečnému významu Ježíšova učení.

Rukopis na papyru byl napsán v koptštině kolem roku 300 našeho letopočtu a je kopií jistého dřívějšího řeckého rukopisu. Byl nalezen v egyptské poušti v 70. letech. "Po ověření jeho autenticity byl přeložen," upřesnil Terry Garcia z National Geographic Society.

"Nechť začne živá diskuse o významu tohoto fascinujícího starého textu," prohlásil předseda Katolické teologické unie v Chicagu Donald Senior, který pochybuje, že nové svědectví může konkurovat Novému zákonu.

Připustil nicméně, že názory na obsah a dopad Jidášova svědectví se budou různit.

"Text především ukazuje, jak různá byla přesvědčení za ranného křesťanství," poznamenal Marvin Meyer, odborník na Bibli z Chapmanovy univerzity v kalifornském městě Orange.

 

Právě se děje

Další zprávy