Konec světa se přiblížil. O dvě minuty

ČTK
17. 1. 2007 20:48
Londýn - Ručičky symbolických hodin Doomsday Clock, které ukazují čas do zničení světa atomovou válkou, se dnes posunuly blíže k osudné "dvanácté".

Ode dneška už tyto hodiny neukazují za sedm, ale jen za pět minut dvanáct. Blíž k půlnoci je postrčili vědci z organizace The Bulletin of the Atomic Scientist.

Experti na konferencích v Londýně a Washingtonu varovali před obnovenou hrozbou jaderné války, ale i před hrozící ekologickou katastrofou.

Korea a Írán

Do půlnoci, jež symbolizuje zánik lidstva, tak zbývá již jen pouhých pět minut. Vědci tímto symbolickým krokem chtějí upozornit na nebezpečí, jež v sobě skrývá dnešní "druhý jaderný věk".

Muž, který posouvá ručičky.
Muž, který posouvá ručičky. | Foto: Reuters

Nové nebezpečí vidí především ze strany nových jaderných mocností - Severní Koreje a Íránu. Kritizují však i Spojené státy či Rusko, které se prý nezbavují svých jaderných arzenálů tak rychle, jak slíbily po konci studené války.

Co říká BAS

O posunování ručiček na Doomsday Clock rozhoduje vědecká rada organizace The Bulletin of the Atomic Scientist. Ta se utvořila kolem stejnojmenného odborného časopisu, který začal vycházet po druhé světové válce v roce 1945.

Hodiny, které jsou umístěny na univerzitě v Chicagu, začaly "odtikávat" v roce 1947. Tehdy byly poprvé nastaveny na sedm minut k půlnoci. Od té doby se s nimi včetně dneška hýbalo osmnáctkrát.

Chyběly dvě minuty

Nejblíže "dvanácté" - pouhé dvě minuty od ní - byly hodiny v roce 1953, kdy Spojené státy úspěšně odzkoušely vodíkovou bombu.

Dalším krizovým momentem byl rok 1984, kdy se jaderná spirála mezi USA v čele s Ronaldem Reaganem a bývalým SSSR opět roztočila. Tehdy bylo "za tři minuty dvanáct".

Nejdále od půlnoci - 17 minut - byly hodiny po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991. 

Už nejde jen o jádro

V současnosti se BAS zajímá nejen o jaderné, ale i o další civilizační hrozby, včetně ekologických. Nebezpečí, které dnes  představují klimatické změny, je stejně aktuální jako to jaderné, varují experti.

Hawking varuje před zkázkou klimatu.
Hawking varuje před zkázkou klimatu. | Foto: Aktuálně.cz

"Jako vědci chápeme nebezpečí, jež představuje jaderná válka. Zároveň se postupně dovídáme, jak lidská činnost spolu s novými technologiemi ovlivňuje klimatické systémy způsobem, který život na Zemi pozmění navždy," uvedl dnes známý astrofyzik, profesor matematiky na Cambridgeské univerzitě a člen rady BAS Stephen Hawking.

Podle vědce, který je od mládí ochrnutý, jsou nyní klimatické změny pro lidstvo "nebezpečnější než terorismus".
  

 

Právě se děje

Další zprávy