U Arktidy se z ledovce ulomila obří kra

čtk, AP
30. 12. 2006 17:27
Toronto - Od kanadské části Arktidy se odlomil obrovitý kus ledu o velikosti zhruba 11.000 fotbalových hřišť.

Napsala to agentura AP s odvoláním na vědce.

Masa o rozloze 66 čtverečních kilometrů se před 16 měsíci odpoutala od Ellesmerova ostrova, který leží asi 800 kilometrů jižně od severního pólu. Nikdo si toho však tehdy nevšiml, experti na to přišli až později pomocí analýzy snímků z družic a seizmických záznamů.

Masa větší Manhattanu

Warwick Vincent z Lavalovy univerzity, který se specializuje na výzkum arktického prostředí, pak zamířil na nově vzniklý ledový ostrov. "Je to dramatická a znepokojující událost. Ukazuje, že na kanadském severu přicházíme o významné věci, které zde byly přítomny tisíce let," řekl.

Podle Vincenta jde v daném regionu o největší podobný případ odpoutání ledovcové masy od ostrova za deset let, co v oblasti pracuje; při odlomení prý experti zaznamenali otřesy ve vzdálenosti 250 kilometrů.

Masa, která je větší než newyorský Manhattan, by mohla vyvolat chaos, pokud se dostane do oblastí, v nichž se těží ropa nebo proplouvají lodě. Nyní během zimy kra zamrzla asi 50 kilometrů od pobřeží, řekl Luke Copland z Ottawské univerzity. "Rizikem je příští léto, kdy bude mořský led tát," dodal s tím, že mohl být ohrožen provoz v Beaufortově moři.

Překvapivá rychlost zlomu

Někteří vědci dokonce tvrdí, že jde možná o největší podobnou událost v Kanadě za 30 let. Ukazuje to prý také, že jedním z hlavních důvodů podobných jevů jsou klimatické změny, které na Zemi probíhají.

"Odpovídá to klimatickým změnám," řekl Vincent. Zbývající ledovce u pobřeží ostrovů v oblasti jsou podle něj až o 90 procent menší, než tomu bylo při jejich objevení v roce 1906. "Nejsme schopni propojit všechny body... avšak neobvykle vysoké teploty rozhodně hrály hlavní roli," dodal.

Podle Coplanda je prý také překvapivé, jak rychle se masa ledu odlomila. "Ještě před deseti lety se vědci domnívali, že když se objeví změny kvůli globálnímu oteplování, stane se tak pozvolna," uvedl.

 

Právě se děje

Další zprávy