Rodí se superučebnice. Pro celý svět

Josef Tuček
30. 9. 2006 0:01
Athens/Praha - Učebnice sepsané nejlepšími světovými autory a zdarma dostupné na internetu všem studentům. To chce zajistit americký projekt.
Budoucí "listování" v učebnici.
Budoucí "listování" v učebnici. | Foto: Huron University

Vymyslel jej počítačový vědec Rick Watson z Georgijské univerzity ve městě Athens. "V roce 2004 jsem dostal za úkol vést kurs počítačového jazyka XML a zjistil jsem, že k němu neexistuje žádná pořádná učebnice. Tak jsem požádal studenty, aby ji vytvořili jako studijní úkol," vzpomínal Watson ve vědeckém časopise Nature.

Studenti se rozdělili a sestavili každý svůj úsek učebního textu. A tehdy Watsona napadlo, že by podobně mohli připravovat učebnice nejlepší odborníci z různých koutů USA nebo rovnou ze světa. Každý by napsal to, co by uměl nejlépe vysvětlit. Vznikl by výukový zdroj, který nemá obdoby. A byl by na internetu, což by umožnilo jej neustále aktualizovat, takže by nemohl zestárnout jako informace na papíře.

Inspirace samoobslužnou encyklopedií

Z internetu by si učebnici mohli zadarmo stahovat studenti z kterékoli školy, včetně zahraničních. Tento požadavek vyřadil variantu, že by se na internet umístily některé už existující učební texty, protože ty jsou zpravidla chráněny autorským právem.

Watson chtěl využít systém práce, na němž je založena úspěšná otevřená internetová encyklopedie Wikipedia. Do ní může přispět kterýkoli uživatel internetu, a každému je zdarma k dispozici. U "wiki-učebnic" je však podstatný rozdíl. Musí totiž mít odborného garanta, který bude zadávat autorům zpracování jednotlivých kapitol a sladí jejich návaznost na sebe. Učebnici pak umístí na internet, ale tím pro něj práce není hotová.

Neustálé vylepšování

Papírové učebnice jsou drahé a často jich není dost.
Papírové učebnice jsou drahé a často jich není dost. | Foto: Archiv

Naopak, nastane nesmírně důležitá a nikdy nekončící fáze vylepšování textu. Kdokoli, ať už odborník z praxe, vysokoškolský učitel, nebo třeba student, bude moci garantovi učebnice poslat návrh na upřesnění textu, navrhnout srozumitelnější formulaci, doplnit nejnovější poznání.

Výsledkem by tedy měla být učebnice, která nestárne, ale naopak se vyvíjí a stále vylepšuje.

Samozřejmě, studenti by měli být schopni si potřebné nové informace najít na internetu sami. Jenže je obvykle získají vytržené z kontextu, někdy ne zcela spolehlivé, a v jejich množství se nakonec mohou utopit. Oproti tomu učebnice je právě určena k tomu, aby dala informacím jasný řád a poskytla studentům základní znalostní "kostru", na niž mohou nové údaje navěšovat.

Hledání sponzorů

Rick Watson přesvědčil svou univerzitu, aby dala projektu svůj patronát. V této chvíli se na něm podílí stovka odborníků ze dvaceti zemí světa. Měli by připravit učební texty pro výuku různých předmětů, od biologie přes literaturu po počítačové vědy.

Nejdále v přípravách je učební text o informačních systémech využitelných pro podnikatelskou praxi. Hlavním editorem je, pochopitelně, právě Rick Watson. Základní podoba by se měla objevit na internetu ještě do konce tohoto roku.

Zatím všichni autoři pracují zadarmo. Watson říká, že to pro něj je večerní a víkendová práce. Univerzita se však snaží přesvědčit bohaté firmy, aby přípravu "wiki-učebnic" sponzorovaly jen za to, že je vyzdobí jejich logo. Pak by bylo možné autory textů honorovat.

Pro studenty však mají učebnice zůstat zadarmo. "Bude to také náš příspěvek studentům z chudých zemí, kteří si nemohou dovolit tradiční tištěné učebnice," řekl Watson.

Texty, byť v angličtině, by však měli k dispozici i studenti z dalších zemí, a také lidé, kteří sice na žádnou univerzitu nechodí, ale chtějí se vzdělávat sami. Watson do budoucna doufá, že by se mohlo podařit některé učebnice přeložit i do jiných významných jazyků, jako je například čínština nebo arabština. O češtině neuvažuje.


 

 

Právě se děje

Další zprávy