Hip-hop přeje drogám, jazz dobrému jídlu

Josef Tuček
19. 9. 2006 23:00
Leicester/Praha - Vědci zjistili, že existuje souvislost mezi tím, jak se chováme a jakou hudbu posloucháme. Uvnitř: ZÚČASTNĚTE SE VÝZKUMU
Čím se liší fanouškové různé hudby?
Čím se liší fanouškové různé hudby? | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

U fanoušků hip-hopu a také současné taneční hudby je pravděpodobnější než u jiných, že poruší zákon. Polovina z nich dokonce připustila, že nějaký nezákonný čin už udělali. Oproti tomu mezi milovníky muzikálů přiznalo nepovolené jednání jen 18 procent dotazovaných.

To je jeden z výsledků výzkumu, který uskutečnil britský psycholog Adrian North z Leicesterské univerzity se svými kolegy. Zjišťovali u více než 2500 osob, zatím jen z britských ostrovů, jaká hudba se jim líbí. K tomu ovšem dotazovaní vyplňovali obsáhlý osobní dotazník. Northova studie naznačuje, že podle hudebního vkusu se skutečně dá do určité míry předpovídat, jaký člověk je.

Pestřejší sexuální život

Již zmiňovaní obdivovatelé hip-hopu a taneční hudby mají pestřejší pohlavní život než ostatní účastníci výzkumu. 37,5 procenta fanoušků hip-hopu a 28,7 procenta fandů moderní taneční hudby uvedlo, že měli v posledních pěti letech více než jednoho sexuálního partnera. Zatímco například vyznavačů stylu country se k více partnerům v blízké minulosti přihlásilo jen 1,5 procenta.

Jak se také ukázalo, obdivovatelé hip-hopu a taneční hudby obvykle vyzkoušeli celou škálu omamných drog a jsou méně nábožensky založení. Jejich vztah k životnímu prostředí je vlažný. Průzkum dokládá, že patří mezi lidi, kteří nejméně třídí odpady pro recyklaci a nepodpořili by alternativní zdroje energie.

Psycholog Adrian North zkoumá, jestli hudební vkus napovídá o osobnostních vlastnostech.
Psycholog Adrian North zkoumá, jestli hudební vkus napovídá o osobnostních vlastnostech. | Foto: University of Leicester

Faktem ovšem je, že užívání drog se nevyhýbají ani fanouškové jiných hudebních žánrů. Čtvrtina milovníků klasické a operní hudby uvedla, že kouřila konopí. Každý osmý milovník opery zkoušel omamné houby.

To vše vyplynulo Adrianu Northovi z dosavadních dotazníků. Výsledky nyní publikuje v odborném časopise Psychology of Music.

Opera je pro bohaté

Co se ještě dá dozvědět o hudebním vkusu Britů? Že je ovlivňován výdělkem a také vzděláním. Fanoušci klasické a operní hudby patří spíše do střední a vyšší společenské třídy. Jejich průměrný roční výdělek činí 35 000 liber před zdaněním a účty z kreditních karet platí vcelku spolehlivě. Zato vyznavači taneční hudby vydělávají o třetinu méně a k placení dluhů z kreditní karty jsou vlažnější.

Mezi návštěvníky opery je také 6,8 procenta lidí, kteří dosáhli vědeckého titulu, kdežto mezi fanoušky popových hudebních žánrů výzkumníci nikoho takového nenašli.

Jazzmani u talíře

Ke skupině milovníků klasické a operní hudby se přidávají zastánci jazzu, když přijde na otázky jídla. Utrácejí za stravování více a jejich oblíbeným nápojem je častěji víno, ve srovnání s velkou většinou fanoušků jiných hudebních žánrů.

Dotazník na internetu má do průzkumu zapojit i obyvatele dalších zemí.
Dotazník na internetu má do průzkumu zapojit i obyvatele dalších zemí. | Foto: Aktuálně.cz

Čtenáře seriózních novin našel North hlavně mezi posluchači klasické a také rockové hudby. Bulvární tisk zase četli spíše lidé, kteří dávají přednost taneční hudbě, popu a rovněž muzice ze šedesátých let.

A teď průzkum ve světě

"Je překvapivé, že existuje jen málo studií o tom, jací lidé poslouchají kterou hudbu," uvedl Adrian North ve zprávě pro média. Jeho výzkumy se to snaží změnit.

Zatím však má k dispozici jen data z Británie, která se samozřejmě mohou lišit od hudebního vkusu obyvatel jiných zemí. Proto se rozhodl připravit dosud největší akademické výzkum mezi posluchači hudby. Prostřednictvím internetu se jej mohou anonymně zúčastnit lidé z celého světa.

V tomto případě North ubral ze svých otázek. Nevyzvídá už příliš choulostivé detaily, stačí mu vědět, zda se dotazovaný považuje například za spokojeného, pracovitého či sebevědomého. V dotazníku se snaží zjistit hlavně to, jak jsou hudební zájmy ovlivněny zemí původu, věkem, pohlavím a finančním příjmem.

Pokud mu odpoví dost lidí z Česka, bude moci porovnat, jak se jejich hudební choutky liší od Britů. Faktem však zůstává, že dotazník, který se obrací jen na uživatele internetu, nemůže přinést reprezentativní výsledky za celou populaci.

 

Právě se děje

Další zprávy