První turistka odstartovala do vesmíru

Josef Tuček
18. 9. 2006 6:30
Moskva - První turistka, muslimka a osoba íránského původu, která uvidí Zemi z vesmíru, ráno odstartovala z Bajkonuru. Uvnitř: DO KOSMU ZA MILION
Anousheh Ansariová.
Anousheh Ansariová. | Foto: Prodea Systems

Infobox

Anousheh Ansariová

  • Narodila se 12. září 1966 v Íránu.
  • V roce 1984, kdy neuměla anglicky, odešla s rodiči do USA. Zde posléze vystudovala elektrotechniku a počítačové vědy.
  • S manželem Hamidem a švagrem Amirem založila v roce 1993 společnost Telecom Technologies Inc. (TTI). Prodali ji v roce 2000.
  • Nyní mají rodinnou investiční firmu Prodea, která se chce podílet i na budoucí kosmické turistice.
  • Ansariová věnovala deset milionů dolarů jako cenu pro konstruktéra soukromého letounu, který dvakrát vzlétne až na hranici kosmického prostoru (Ansari X Prize). Cenu získal v roce 2004 letoun SpaceShipOne.

Anousheh Ansariová si uplynulé úterý připomněla své čtyřicáté narozeniny. A dnes k nim dostala i dárek: ruská kosmická loď Sojuz TMA-9 ji ráno vynesla do vesmíru. Míří k Mezinárodní kosmické stanici ISS, která létá téměř 400 kilometrů nad Zemí. Tady uskuteční několik experimentů a po deseti dnech se vrátí.

Smlouva jí zakazuje prozradit, kolik za svůj výlet zaplatí. Předchozí kosmičtí turisté však vydali 20 milionů dolarů, tedy 440 milionů korun.

Do vesmíru se zatím podívali jen tři platící návštěvníci, vždy muži: v dubnu 2001 to byl Američan Dennis Tito, v dubnu 2002 Jihoafričan Mark Shuttleworth a v říjnu 2005 Američan Greg Olsen.

ČTĚTE: Výlet do kosmu - za pouhý milion korun?

Povýšená náhradnice

Američanka íránského původu Anousheh Ansariová se do kosmu podívala dříve, než čekala. Byla náhradnicí za pětatřicetiletého japonského podnikatele Dajsuke Enomota, majitele internetového portálu Livedoor. Toho v srpnu vyřadily z výcviku výsledky lékařských testů. Jako "záložnice" Ansariová rovněž procházela tréninkem ve Hvězdném městečku u Moskvy.

Odstartovala z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu společně s regulérními kosmonauty, Rusem Michailem Ťjurinem a Američanem Michaelem Lopezem-Alegriou.

Experimenty pro evropskou vědu

A zastupuje také Evropu: domluvila se totiž s Evropskou kosmickou agenturou ESA, že se bude podílet na několika jejích kosmických experimentech. "Jsou zaměřeny zejména na výzkum vlivu stavu bez tíže na lidské tělo. Umožní nám připravit podmínky pro dlouhodobý pobyt člověka ve vesmíru, ale také přinést poznání o lidských chorobách," uvedl v tiskové zprávě Maurizio Belingheri z ESA.

Červené krvinky astronautů se po návratu na Zemi chvíli rozpadají.
Červené krvinky astronautů se po návratu na Zemi chvíli rozpadají. | Foto: ESA

V jednom z experimentů, do nichž se turistka zapojí, chtějí vědci nahlédnout do mechanismu vzniku anémie. Tedy chudokrevnosti v důsledku úbytku červených krvinek. Vlivem gravitačních změn se totiž červené krvinky astronautů po návratu na Zemi rozpadají, což způsobuje dočasnou anémii. Poznání jejího průběhu by mělo být užitečné i pro lékaře léčící běžné pacienty. Ansariová pro pokus dá vzorky své krve před letem a po návratu.

Bederní páteř bolí i astronauty.
Bederní páteř bolí i astronauty. | Foto: Stanford University

Jiný výzkum by měl ukázat, jak změny ve svalech ovlivňují bolest úseku bederní páteře. Trpí jí spousta lidí, kteří pracují vsedě. Astronauty bolest v dolní části zad postihuje proto, že ve stavu bez tíže polevuje pevnost svalů. Ansariová bude každý den vyplňovat do dotazníku, zda ji bolí v zádech. Vědci to pak porovnají s tím, co v tu dobu dělala a jak zatěžovala svaly. Mělo by jim to pomoci lépe poznat, jaké jsou vztahy mezi stavem svalů a nelibými pocity.

Utírání bakterií

Další výzkum má zjistit dopady kosmického záření na DNA astronautů na Mezinárodní kosmické stanici. Poškození DNA zvyšuje riziko vzniku nemocí, zejména nádorů. Stav DNA se bude zjišťovat z bílých krvinek. Ansariová poskytne vzorky své krve před letem a po návratu.

Pozemské bakterie se množí i na kosmické stanici.
Pozemské bakterie se množí i na kosmické stanici. | Foto: ESA

Bude také stírat pozemské mikroorganismy, které žijí všude na kosmické stanici. Mikrobiologové budou zkoumat, jak ve vesmíru zmutovaly a zda se nemohou stát nebezpečnými pro posádku.

 

Právě se děje

Další zprávy