Den, kdy celý svět slyšel zprávu TASSu

Aktuálně.cz Aktuálně.cz, Reportéři
12. 4. 2006 0:01
Sedm minut po deváté ranní, 12. dubna 1961, zahřměly na Bajkonuru motory lodi Vostok

Praha - Sedm minut po deváté ranní, 12. dubna 1961, zahřměly na Bajkonuru motory lodi Vostok. A Jurij Gagarin vstoupil do historie.

Redakce Aktuálně.cz pro Vás, vážení čtenáři, připravila u příležitosti 45. výročí prvního letu člověka do kosmu sérii článků.

V nich Vám chceme nejen připomenout, co se tehdy na Bajkonuru odehrálo, ale také ukázat, jaké úkoly stojí před současnými vesmírnými "výzkumníky". Přinášíme Vám i unikátní fotoreportáž z dětského hřiště, které kdysi na počest Jurije Gagarina vyrostlo na předměstí Karlových Varů; o své postřehy se v exkluzivním rozhovoru podělil renomovaný vědec, ředitel Hvězdárny a planetária hlavního města Prahy Marcel Grün.

A vysvětlení titulku tohoto článku pro mladší ročníky: Dovolili jsme si použít popěvek z písně skladatele a dirigenta Gustava Broma, který v reakci na zprávu o Gagarinově letu zkomponoval a nazpíval píseň, která byla po léta hitem: "Dobrý den, majore Gagarine".

Její slova není těžké nalézt ani dnes - vyhledávač Centrum.cz nabízí plných 119 odkazů...


...Z neznámého vojenského letce se během hodiny stala celosvětová celebrita. Sovětská vláda toho samozřejmě náležitě využila k propagačním účelům...
Jurij Gagarin a German Titov na cestě k Vostoku 1. Titov byl náhradním pilotem, do vesmíru nakonec letěl. Krátce pod deváté hodině ráno, 12. dubna 1961 se Gagarin odlepil od Země a stoupal do vesmíru.
Jurij Gagarin a German Titov na cestě k Vostoku 1. Titov byl náhradním pilotem, do vesmíru nakonec letěl. Krátce pod deváté hodině ráno, 12. dubna 1961 se Gagarin odlepil od Země a stoupal do vesmíru. | Foto: wikipedia commons

...Když jednatřicet let po letu prvního člověka do kosmu zmizela z karlovarské kolonády socha Gagarina, byl z toho takřka mezinárodní konflikt...
Třešť na Jihlavsku
Třešť na Jihlavsku | Foto: ČTK

...Do dvou let vypustí americká NASA k měsíčnímu povrchu dvoutunovou sondu, která by měla zjistit, zda povrch obsahuje vodu použitelnou pro posádky...
Foto: www.nasa.gov

"...Další Čech do vesmíru? Musel by to být jedině vědecký pracovník s opravdu originálním programem. Ovládal by si svůj přístroj, kterému by rozuměl jen on, a o nic jiného by se nezajímal. No - možná by mohl říct, že za okýnkem vidí Zemi, ale nebyl by to takový ten "pionýrský let", na kterém byl třeba Remek..."
Marcel Grün, odborník na kosmonautiku a ředitel Hvězdárny a planetária hlavního města Prahy.
Marcel Grün, odborník na kosmonautiku a ředitel Hvězdárny a planetária hlavního města Prahy. | Foto: Aktuálně.cz
 

Právě se děje

Další zprávy