Šokovali experty. Dostali Bludné balvany

Josef Tuček
12. 3. 2007 23:00
Praha - "Historik", který zkoumá dějiny tím, že si je představuje. Nebo firma vysušující mokré zdi tajemnou krabičkou. Ti patří k nositelům Bludných balvanů.

Tuto anticenu, se zkratkou Bl.b., každoročně uděluje klub skeptiků Sisyfos za významné příspěvky k matení veřejnosti. V pondělí večer je chtěl předat už podeváté.

Předseda hodnotícího komitétu, astrofyzik Jiří Grygar, oblečen stejně jako celý komitét v antickém oděvu, vysvětlil, že o cenách nehlasovali, ale rozhodovali souhlasným mručením: "Nejvyšší ocenění pak získali ti, u nichž nikdo nemručel proti, ani se mručení nezdržel."

Držitelé Bludných balvanů

V kategorii jednotlivců:

Zlatý balvan:
Erich von Däniken, který mate historii, archeologii, medicínu, kosmonautiku...

Stříbrný balvan:
Mgr. Jiří Čehovský, který lidi léčí jejich slinami

Bronzový balvan:
MVDr. Josef Staněk, který zkoumá historii jako jasnovidec

V kategorii družstev:

Zlatý balvan:
Časopis Vesmír, který publikoval podivný článek

Stříbrný balvan:
Společnost Wigopol, jež prodává přístroj, který tajemně vysouší zdi na dálku

Bronzový balvan:
Společnost Noetis, která vidí budoucnost a včas ji mění

Vcítí se do historie

Jeden z nových laureátů anticeny objevil fascinující metodu zkoumání historie. Veterinář Josef Staněk se totiž vciťuje do atmosféry dávné doby. Jak sám popsal v jedné z mnoha svých knih: "Na základě útržků známých fakt a dobové vibrace se mi vynořovaly obrazy tehdejších dějů."

Už takto objevil, že Sámo nebyl kupec a Přemysl nebyl zemědělec.

Nepřístupné korunovační klenoty zase prozkoumal tak, že se za nimi vydala jeho duše při dočasném odpoutání od těla.

Může se tedy jen smát opravdovým historikům, kteří se nechávají svazovat hledáním reálných podkladů.

Homeopatie hledá ženicha

Homeopatie to nemá u skeptiků lehké, ovšem další oceněný, Jiří Čehovský, překonal všechna očekávání. Jak tvrdí ve svých knihách, lékem ze škeble vyléčil ořech zlomený větrem. Protože ovšem lidé platí víc než rostliny, léčí raději je.

Prodává jim skleněnou nálevku za pět set korun, do níž plivnou vlastní slinu, propláchnou ji vodou a získají lék na své nemoci. Dokonce takto vzniká i elixír, který dívkám získá nápadníka a nezaměstnaným dobrou práci.

Společnost Noetis zase zaujala "dispoziční prognostikou", což je v jejím pojetí zjišťování budoucích neradostných osudových ran, a vzápětí jejich zažehnání už předem. Jde to i na dálku, takže žádný strach.

Mikroimpulzy nevyžadují plínky

Jiří Grygar vyhlašuje laureáty anticeny Bludné balvany.
Jiří Grygar vyhlašuje laureáty anticeny Bludné balvany. | Foto: Josef Tuček

Firma Wigopol si získala uznalé mručení komitétu za tajuplnou kovovou krabičku, který údajně dokáže na dálku a bez dotyku vysušit mokré zdivo, a to vysíláním jakýchsi mikroimpulzů.

Přístroj si objednalo dokonce Národní divadlo v Praze (!), kde ovšem navzdory působení přístroje musela správa divadla stejně nechat otlouct provlhlou a plesnivějící omítku v suterénu.

Komitét zejména fascinovalo, že mikroimpulzy zřejmě působí naprosto cíleně, protože neodvodňují ani herce, ani diváky. Není proto třeba si do divadla brát plínky.

Nešťastně zkřížení pozemšťané

Jinak uznávaný přírodovědecký časopis Vesmír otiskl článek pracovníka Fyzikálního ústavu Akademie věd, který se zastával jiného podivného vysoušeče zdí. Redakce neotiskla polemické ohlasy, a tak si vysloužila dokonce zlatý Bludný balvan. Mručící komitét byl v tomto případě vskutku nemilosrdný.

Ale nezapomněl ani na už třicetileté působení švýcarského hoteliéra a proslulého záhadologa Ericha von Däniken. Ten totiž konečně začal pořádat přednášky i v českých zemích.

Bludný balvan, v tomto případě stříbrný.
Bludný balvan, v tomto případě stříbrný. | Foto: Josef Tuček

Komitétu se zejména líbila Dänikenova myšlenka, že lidstvo je výsledkem genetického experimentu, při němž se inteligentní mimozemšťané zkřížili s tupými opicemi, aby získali rasu k osídlení Země.

Sledování přirozeného vývoje po desetitisíce let bylo ovšem pro mimozemšťany nudné. A tak se bavili na účet nebohých pozemšťanů. Podle oblíbené vychovatelské zásady, že zahálka je matkou neplechy, nutili naše předky ke stavbě pyramid a k dalším složitostem.

Däniken svá tvrzení podložil metodou "kdo důkaz hledá, vždycky jej někde najde anebo vytvoří".

Hegemonarcha balvan nedostal

Všichni laureáti dostali pozvání do posluchárny Matematicko-fyzikální fakulty v Praze, aby si Bludné balvany převzali.

Už už se zdálo, že přišel pouze zástupce firmy Noetis s dopisem svého ředitele, který v něm cenu odmítl.

Logo klubu skeptiků Sisyfos.
Logo klubu skeptiků Sisyfos. | Foto: Sisyfos

Pak se však vynořil Hegemonarcha, maskovaný vládce velkého Magellanova mračna. Přišel potvrdit, že Däniken měl pravdu, a dodal, že se mimozemšťanům lidstvo, které stvořili, příliš nevyvedlo. Zlatý balvan však nedostal, protože nebyl nominován.

Příští rok bude klub Sisyfos udělovat Bludné balvany jubilejně, podesáté. Nemusí se bohužel obávat, že pro ně nenajde nové kandidáty.

 

Právě se děje

Další zprávy