Vědci rozhodli: Pluto není planeta

čtk, dav, jaa
24. 8. 2006 15:22
Praha - Sluneční soustava je jiná - na papíře. Astronomové změnili definici pojmu planeta a školy budou přepisovat učebnice. Uvnitř: GRAFIKA, VIDEO

Změna definice planety byla jedním z bodů jednání Mezinárodní astronomické unie, které dnes vrcholí v Praze.

Ve hře byly celkem tři varianty. Podle jedné mohla mít soustava až dvanáct planet, druhá varianta počítala se zachováním původního stavu (9) a třetí znamenala, že nové definici nevyhoví devátá planeta Pluto. Právě poslední variantě dnes dali vědci přednost.

Tělesa ve sluneční soustavě se tak podle schváleného usnesení nově dělí do tří kategorií: Merkur, Venuše, Země, Mars, Jupiter, Saturn, Uran a Neptun patří mezi tradiční planety. Nepatří k nim ale Pluto, kterého vědci navrhli označovat jenom jako trpasličí planetu.

Ostatní objekty by se podle vědců měly řadit do skupiny takzvaných malých těles ve sluneční soustavě. Do této kategorie by měla patřit většina asteroidů. Hlasování o rezoluci proběhlo individuálně, každý účastník hlasoval sám za sebe.

Podle nového návrhu je planeta takové těleso, které obíhá kolem Slunce a má dostatečnou hmotnost, aby vlivem své gravitace mělo kulový tvar. Zároveň nesmí být družicí.

Musí být také ve svém prostoru do takové míry dominantní, že pročistí své okolí od ostatních těles. U trpasličích planet podle astronomů tato podmínka neplatí. Právě tím se od tradičních planet liší.

Podle původního návrhu, který minulý týden představil tým odborníků pod vedením Owena Gingeriche, se měla sluneční soustava rozšířit na 12 planet. Pluto by si tak zachovalo status planety. K planetám se měly přidat také objekty Ceres, Charon a Xena.

 

Právě se děje

Další zprávy