Roboti amatérských tvůrců hrají golf

Vendula Křížová
14. 5. 2006 0:00
Praha - Robotický den ukázal, že Češi si s roboty rozumějí. Uvnitř: PŮVODNÍ VIDEO

Robotický den s národním kolem soutěže Eurobot pořádala Matematicko fyzikální fakulta Univerzity Karlovy v Praze spolu s občanským sdružením Robonika.

Letošní ročník národního kola soutěže Eurobot vyhrál stejně jako v loňském roce R-team z Rychnova nad Kněžnou a bude reprezentovat Českou republiku v Itálii.

"R-team také stejně jako loni získal Cenu diváků. Do Itálie s ním postupují i týmy Robotec, také z Rychnova a Short Circuits, založený na Matematicko fyzikální fakultě v Praze," uvedl hlavní organizátor soutěže David Obdržálek z Matematicko fyzikální fakulty.

Soutěž Eurobot je určena pro amatérské týmy především mladých lidí, kteří musí během půl roku (od vyhlášení pravidel na podzim do národních kol soutěže na jaře) vytvořit robota schopného se bez jakékoliv pomoci pohybovat a plnit zadané úkoly.

Na mezinárodní úrovni se soutěž Eurobot koná již od roku 1998, od roku 2004 se kvůli zájmu koná také české národní kolo. Tři nejlepší roboti z každého státu pak postupují do finále. To letos proběhne v sicilské Catanii.

Foto: aktualne.cz

Každý rok musí roboti prokázat jiné schopnosti. V minulých letech například sbírali kokosové ořechy, hráli biliár a fotbal nebo obsazovali planety. Letos se snaží při hře pojmenované Funny Golf umístit do jamek své barvy co nejvíce bílých míčků. Černým míčkům se naopak musí vyhýbat, jelikož se do výsledného skóre nepočítají a navíc blokují jamku. Zároveň mohou roboti svým soupeřům míčky z jamek vyndavat, aby tak vylepšili své vlastní skóre.

Foto: aktualne.cz

Eurobot není podle svých organizátorů jen technicky zaměřenou souteží. "Je základem pro podporu technické představivosti, výměny myšlenek, zkušeností, znalostí a také rozvoj kreativity," říká David Obdržálek.

Zúčastnit se může kdokoliv a dokonce i nováčci s minimálním rozpočtem. Důkazem, že i s minimem prostředků lze dosáhnout vysoko, je loňské druhé místo absolutního nováčka soutěže, R-teamu z Rychnovské Vyšší odborné školy, který se prosadil mezi soutěžícími z dvaadvaceti zemí.

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy