Kritické sucho. Zásoby vody v půdě na nule

Pavel Baroch
27. 4. 2007 11:15
Nejnovější zpráva hydrometeorologického ústavu

Praha - Sucho už trvá tak dlouho, že na některých místech země je půda takřka bez vody.

Podívejte se níže na mapách, jak vypadá situace ve vašem kraji.

Podle zprávy Českého hydrometeorologického ústavu, kterou už ve středu publikovalo Aktuálně cz. a dnes ji ústav zveřejnil na internetu, kleslo průměrné množství vláhy, kterou dokáží z půdy rostliny využívat pro svůj růst. Na třetině území je vláha pod jednou pětinou.

"Ojediněle, zejména na jižní Moravě a v severozápadních Čechách, již zásoby vody poklesly k nule," uvádí se ve zprávě.

Jelikož teplé počasí bez deště má minimálně do začátku května pokračovat, předpokládají experti hydrometeorologického ústavu, že se sucho brzy rozšíří na další regiony.

"Vzhledem k předpokládanému vývoji počasí lze očekávat na počátku května pokles zásob na nula procent především na celé jižní Moravě, v jižních, jihozápadních a středních Čechách a také v celém Polabí a dolním Poohří," uvádí se ve zprávě.

Český hydrometeorologický ústav vydal také výstrahu před zvýšeným rizikem požárů.

Zemědělci už počítají s nižší úrodou

Foto: Jaroslav Pikous Aktuálně.cz

Tomáš Vráblík z hydrometeorologického ústavu Aktuálně.cz sdělil, že málo vody v půdě ještě neznamená, že všechny rostliny uschnou. Odborníci totiž vypočítávají vlhkost půdy do hloubky čtyřiceti centimetrů a některé rostliny si mohou brát vláhu svými kořeny z větší hloubky. Některé jsou zase proti suchu odolnější.

Ministr zemědělství Petr Gandalovič ovšem už před několika dny uvedl, že letošní úroda by kvůli suchu mohla být nižší až o desítky procent.

"Například pro řepku je to období teď velmi kritické," řekl Gandalovič v rádiu Frekvence 1. Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby může být současné suché počasí kritické zejména pro plodiny seté na jaře, což jsou kromě cukrovky i některé obiloviny.

Nejtepleji je teď v Plzeňském kraji

Podle zprávy Českého hydrometeorologického ústavu je z dlouhodobého měření už od září nadprůměrně teplo, přičemž nejteplejším měsícem byl leden. První polovina dubna tento trend potvrzuje.

"Teploty se pohybovaly vysoko nad normálem," uvedl ústav. Nejtepleji bylo v Plzeňském kraji, kde teplota překročila dlouholetý průměr o 3,7 stupně Celsia. V celé republice byla průměrná teplota vyšší o 3,1 stupně.

Množství srážek se za posledních sedm měsíců výrazně liší podle regionů. V březnu sice nejvíce pršelo na jižní Moravě, v dubnu se ovšem tento region stal spolu se střední Moravou, Vysočinou a severní části jižních Čech oblastí s nejnižším množstvím srážek.

Pohled na Vltavu z letadla.
Pohled na Vltavu z letadla. | Foto: Ondřej Besperát

Voda v řekách klesá jen mírně

V řekách je zatím podle hydrometeorologů vody dostatek. "Současné průtoky ještě nedosahují hodnot sucha," uvádí se ve zprávě ústavu.

Kritický není ani stav podzemních vod. "Hladiny podzemních vod ve sledovaných vrtech jsou většinou blízké dlouhodobým průměrům, podprůměrné hodnoty vykazuje zatím okolo dvaceti procent sledovaných vrtů," konstatuje hydrometeorologický ústav.

Podobné je to i s prameny: "Ze sledovaných pramenů vykazuje podprůměrnou vydatnost vzhledem k dlouhodobým průměrům zatím přibližně třetina."

Nebezpečí požárů se znovu zvyšuje

Ačkoli v uplynulých dnech kleslo riziko požárů, v následujících dnech se kvůli teplu a suchu znovu zvýší. "Již o tomto víkendu je možno očekávat především v nízkých polohách nejvyšší úroveň nebezpečí," varuje Český hydrometeorologický ústav, podle něhož bude tato hrozba trvat minimálně do poloviny příštího týdne.

Už o uplynulém víkendu museli hasiči zasahovat u téměř trojnásobku požařů než obvykle. Jen v neděli zaznamenali hasiči 154 lesních požárů.

Sucho před čtyřmi lety vyšlo na miliardy

Naposledy bylo v Česku extrémní sucho v roce 2003. "Zcela mimořádný nedostatek vlády byl v červnu, kdy hodnoty na jižní a střední Moravě, ve středních a západních Čechách překračovaly stoletý výskyt," uvádí se v tehdejší analýze hydrometeorologického ústavu.

Nedostatek vláhy nakonec postihl více než polovinu republiky. Zemědělci tehdy sklidili v průměru o 16 procent méně obilovin a až o třetinu méně kukuřice. V lesích uhynuly čerstvě vysazené stromky, na některých místech vyschly studny a v okolí Hodonína dokonce popraskaly domy, protože se začalo pohybovat vyschlé podloží.

Celkové škody tehdy podle odhadů dosáhly miliard korun.

Klimatologové přitom varují, že extrémního počasí - dlouhodobého sucha či naopak povodní - bude kvůli globálnímu oteplování přibývat.

Jak jsou na tom jednotlivé oblasti ČR? Prohlédněte si mapy.

Rozložení vlhkosti půdy v orniční půdní vrstvě (max. 40 cm hloubky) v České republice k 24. dubnu 2007.
Rozložení vlhkosti půdy v orniční půdní vrstvě (max. 40 cm hloubky) v České republice k 24. dubnu 2007. | Foto: Český hydrometeorologický ústav

Index nebezpečí požáru ke dni 24. dubna 2007.
Index nebezpečí požáru ke dni 24. dubna 2007. | Foto: Český hydrometeorologický ústav

Úhrn srážek na území ČR za období od 1. do 15. 4. 2007
Úhrn srážek na území ČR za období od 1. do 15. 4. 2007 | Foto: Český hydrometeorologický ústav

Průměrná měsíční teplota vzduchu v období od 1. do 15. 4. 2007 ve srovnání s dlouhodobým průměrem 19612000.
Průměrná měsíční teplota vzduchu v období od 1. do 15. 4. 2007 ve srovnání s dlouhodobým průměrem 19612000. | Foto: Český hydrometeorologický ústav

 

Právě se děje

Další zprávy