Zelení vyrazili do boje o referendum. Dali vládě návrh

Kateřina Eliášová
3. 5. 2007 17:26
ODS není proti, ale nechce hlasovat o radaru
A za koho mluví v diskusi o radaru?
A za koho mluví v diskusi o radaru? | Foto: Ludvík Hradilek

Infobox
Autor fotografie: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Infobox

  • V České republice se mohou konat jen hlasování v obcích. Jejich podmínky stanoví zákon o obecním referendu.
  • V případě radaru využívají tuto možnost některé obce v Pobrdí, které tak chtějí dát svým občanům možnost, aby se k této otázce vyslovili. Právní znalci však upozorňují, že tato hlasování jsou neprávoplatná a nemají žádný právní význam. ČTĚTE VÍCE ZDE
  • Celostátní referendum zatím v České republice uspořádat nelze. Musela by se měnit Ústava.
  • Jedno referendum se však v České republice přece jen konalo - v roce 2002 se v něm rozhodovalo o vstupu do Evropské unie. Parlament tehy přijal speciální jednorázový zákon, který plebiscit umožnil.

-----------------------------

NAVÍC ČTĚTE:

Praha - Poslanci Strany zelených předložili vládě vlastní návrh zákona, podle něhož by bylo možné uspořádat celostátní referendum. Prvním tématem takového všelidového hlasování by mohla být otázka, zda si občané přejí, či nepřejí v České republice radar americké protiraketové obrany.

Návrh zelených předal vládě předseda strany Martin Bursík krátce před tím, než bude sněmovna tento pátek hlasovat o komunistickém návrhu, aby se k umístění radaru uspořádalo jednorázové referendum. Zelení nejpíš budou proti stejně jako v případě, kdy se v dolní komoře hlasovalo o návrhu sociálních demokratů o obecném referendu.

Strana zelených měla přitom všelidové hlasování ve volebním programu a levice ji za postoj ve sněmovně kritizuje.

Foto: Aktuálně.cz
Blog šéfa Strany zelených
Martin Bursík na Aktuálně.cz

Proti plebiscitu jsou dlouhodobě ODS a lidovci - nynější partneři zelených z koaliční vlády.

ODS dává naději

Ministři Topolánkova kabinetu by se podle informací Aktuálně.cz mohli "zeleným" návrhem referenda začít zabývat už během příštího týdne.

Šance, že by mohl projít, není podle všeho úplně mizivá. Zelení vedli před odesláním svého materiálu do vlády s koaličními partnery řadu jednání. Ta ještě nejsou zdaleka u konce, nicméně už teď část poslanců za ODS nevylučuje, že by nakonec tento návrh referenda mohli podpořit. 

"Já od zelených cítím seriózní snahu se o tom bavit v koalici a hledat takovou variantu, která by byla za jistých okolností zvládnutelná," řekl předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř.

Varianta plebiscitu, s níž přicházejí zelení, se přitom příliš neliší od té, již připravila ČSSD. "Návrh ČSSD jsme vnímali jako silně populistický, bez vazby na něco dalšího," řekl Aktuálně.cz Tluchoř.

Bez ODS to nepůjde

Postoj ODS je pro přijetí zákona o referendu klíčový. Hlasy jejích poslanců jsou rozhodující pro takzvanou ústavní většinu, která je potřebná. Zákon o referendu by totiž měnil Ústavu.

Záležet bude ale na mnoha detailech. ODS bude chtít vyjednat podmínky, za kterých by její poslanci pro zákon zvedli ruku. Tluchoř například říká, že návrh zelených by měl být poslancům předložen jako návrh vládní, který projde připomínkovým řízením.

"Šance je otevřená, chceme, aby koalice sama našla řešení pro otázky referenda. Co z debaty s koaličními partnery ještě vzejde, se teprve uvidí," řekl Aktuálně.cz místopředseda Strany zelených Ondřej Liška.

Spoléhá se přitom na programové prohlášení vlády. V něm stojí, že vláda podpoří možnosti vypsání všelidového referenda, a to vždy k předem jasně definovaným otázkám.

Půjde-li o radar, může být problém

Na spor o radar však může snaha zelených a shoda koalice narazit. Pro ODS bude totiž klíčové právě to, k jakým otázkám by mělo být referendum vyhlašováno. A například všelidové hlasování o radaru si nepřejí. Zelení naopak svým návrhem chtějí k takovému referendu dospět.

"Je otázka, jak by to bylo vymezeno. Pokud jde o vojenskou obrannou záležitost, nedovedu si představit, že by se dělalo refrendum například o tom, jestli koupíme raději tanky, nebo letadla. To nejsou věci, o kterých by neměli rozhodovat lidé, ale politici," řekl Tluchoř.

Účast voličů nepovinná

Další problém mezi zelenými a ODS může vyvolat to, že Strana zelených nestanovuje v návrhu voličské kvórum, které je pro právoplatnost hlasování nutné. "Tato podmínka není ve většině demokratických zemí v Evropě," píše se v návrhu šestice zelených poslanců.

Například na Slovensku je povinná padesátiprocentní účast pro to, aby bylo všelidové hlasování platné.

Také ODS bude chtít povinnou procentní účast v referendu do návrhu dostat. Zda to bude 50 procent, není jasné. O číslech zatím občanští demokraté nechtějí mluvit vůbec. Stejně tak tomu je i u počtu lidí potřebných pro svolání referenda. Zelení navrhují 300 tisíc lidí, ODS nechce říct, zda jí to bude stačit.

Kdy to bude závazné

Výsledek referenda, jak ho navrhují zelení, by měl být závazný. Přijato by mělo být rozhodnutí, pro které se vysloví nadpoloviční většina voličů.

Referendum by podle zelených by vyhlašoval prezident, budou-li splěny tři podmínky. Kromě petice s podpisy zmíněných tří set tisíc občanů by o něj mohla požádat buď sama vláda, nebo by takový návrh muselo předložit minimálně 101 poslanců či 41 senátorů, v obou případech tedy nadpoloviční většina zákonodárců.

Otázka, popřípadě otázky pro referendum by podle zelených neměly znamenat zánik nebo omezení ústavou zaručených práv a svobod, úpravu daňových povinností k veřejným rozpočtům nebo zásah do výkonu moci soudní.

ČSSD to zkusí znovu

 

Pro návrh sociálních demokratů před dvěma měsíci nehlasovali vedle ODS a lidovců také zelení, přestože v jejich programu prosazení plebiscitu stojí.

 

Neúspěch prosadit si celostátní referendum na půdě sněmovny sociální demokraty nicméně neodradil. S drobnými změnami podali nový návrh o všelidovém hlasování.

 

"Je licoměrné od zelených, pokud nehlasují pro návrhy, které nepředložili oni," řekl Aktuálně.cz předseda klubu ČSSD Michal Hašek.

 

Podle Haška se vláda k návrhu ČSSD vyjádří nejdřív koncem května, na pořad červnové schůze se tedy už nedostane. Pokud nebude svolána řádná schůze v průběhu prázdnin, dostane se návrh sociálních demokratů do sněmovny až na podzim.

 

 

Právě se děje

Další zprávy