Aspoň někdo má radost ze sněhu. Pořadatelé Jizerské 50

Jaroslav Šindelář
8. 1. 2010 16:15
Organizátoři doufají v účast až 5000 lyžařů
Jizerská padesátka
Jizerská padesátka | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Přestože celá republika spílá množství sněhu, které způsobuje na silnicích a železnicích dopravní kalamitu, organizátoři nejslavnějšího dálkového závodu v běhu na lyžích u nás si libují.

Přitom ještě před týdnem to vypadalo, že 43. ročník Jizerské padesátky bude kvůli nedostatku sněhu zrušen.

"Přes Vánoce to byly obrovské nervy. Už jsme kvůli značné oblevě nedoufali, že se pojede, ale někdo nahoře naše prosby po Novém roce vyslyšel," řekl v debatě ČT člen organizačního týmu Marek Tesař.

Čtěte také: Bauerovo prokletí Veerpalu pojede Jizerskou padesátku

Přestože předpověď počasí hlásí na sobotu i neděli další příděl sněhu, pro organizátory by to nemělo vzhledem k úpravě trati znamenat nepřekonatelný problém.

"Samozřejmě že budeme mít více práce s udržením stopy a i sami lyžaři to budou mít náročnější, ale pořád je lepší mít problémy s přebytkem sněhu než s jeho nedostatkem. Mnohem větším problémem by mohl být vítr," přidal se tiskový mluvčí závodu Tomáš Leixner.

Už nyní se do všech tří závodů (vedle nedělního hlavního závodu na 50 kilometrů klasicky je součástí seriálu i páteční závod na 30 kilometrů volně a nedělní pětadvacítka klasicky) přihlásilo přes 4500 lyžařů a organizátoři doufají, že se jejich počet přiblíží pěti tisícům.

"Do hlavního závodu se zatím přihlásilo přes 3300 běžců, přes 800 jich je ve startovce pětadvacítky a závodu na 30 kilometrů se zúčastnilo kolem 400 lyžařů. Počítáme ale ještě minimálně s další stovkou, zájemci se mohou hlásit až do sobotního večera," popsal současná čísla Leixner.

Čtěte dále: Fotbalisté Liberce a Bohemky poběží Jizerskou padesátku

Problémy by neměla způsobit ani doprava závodníků na start v Bedřichově.

"Žádné větší dopravní opatření se nechystají, budou standardní jako v předchozích letech. Menší problémy mohou nastat, ale ty se mohou vyskytnout, i když je azurová obloha," neobává se dopravního kolapsu mluvčí.

Na své si pak přijdou i televizní diváci. Česká televize chystá poprvé kompletní přímý přenos, který bude od startu do cíle sledovat nejlepší závodníky hlavního závodu. Bude trvat 150 minut a zprostředkovávat jej bude i kamera připevněná na vrtulníku.

Na startu se stejně jako loni představí pětinásobný olympijský vítěz Thomas Alsgaard z Norska, poprvé se závodu zúčastní dvojnásobný držitel olympijského zlata Andrus Veerpalu, který jako jediný předčil Lukáše Bauera na loňském MS v Liberci. 

 

Právě se děje

Další zprávy