Nový fenomén. Sázení zažívá boom díky internetu

Martin Jůzek
3. 2. 2009 6:20
Začátkem ledna padlo na českém internetu další tabu
Sázkové kanceláře se snaží cílit hlavně na fanoušky
Sázkové kanceláře se snaží cílit hlavně na fanoušky | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Kliknout, vsadit, vyhrát. Asi tak vypadají kampaně českých sázkových kanceláří, kterým Ministerstvo financí povolilo začít s internetovým sázením.

Kdyby to ale bylo tak jednoduché.

Na konci loňského roku, konkrétně 17. prosince, se rezort pod vedením Miroslava Kalouska rozhodl ukončit dlouhou válku a pěti českým společnostem udělil licenci, aniž by jakkoliv měnil zákon.

Konečně, řekli si po měsících průtahů sázkové kanceláře.

Čtěte také: Sázení na internetu dostalo zelenou. Lidovci jsou proti

Dost možná, že u nich dva týdny před silvestrovskými oslavami vybuchovalo šampaňské. Hned poté se ale dali do práce, aby systém spustili v den D. Tedy den S, kterým bylo pondělí 5. ledna. Všechny firmy v ten den začali nabízet sázení po internetu.

Základní podmínka? Registrace nového klienta musí proběhnout osobně na pobočce, čímž chce ministerstvo vyřadit ze hry zahraniční firmy. Z jednoho prostého důvodu. Kvůli daním, které by ony tady neplatily.

Počet sázkařů? Konkurenční boj

Uplynuly už více než tři týdny a sázení na internetu si našlo své nadšence.

Hodně klientů získala Sazka díky své (ne)promyšlené kampani, v níž novým klientům nabídla bonus ve výši dvou tisíc korun bez jakéhokoliv omezení.

Přitom v zahraničí jsou bonifikace k prvním vkladům dávány s mimořádnou opatrností.

Než se smějí vybrat, tak je lidé musejí několikrát prosázet. Něco takového loterijní gigant ignoroval a nemůže se tak divit, že existují případy, kdy se přihlásila celá rodina (respektive její členové nad osmnáct let), peníze následně vybrala a na konto už později nesáhla.

A kolik sázkařů tedy využívá české společnosti? Podle odhadů Aktuálně.cz by se mělo jednat zhruba o osmdesát tisíc lidí.

Přesné číslo nechtějí nikde prozradit, prý kvůli konkurenčnímu boji. Ředitel Tipsportu Petr Knybel pouze uvedl, že jejich počet přesáhl odhad společnosti o 600 %, z Fortuny zaznělo neurčitých více než deset tisíc.

"V prvních dnech jsme měli tisíce zaregistrovaných lidí, nyní už hlavní zájem pochopitelně trochu opadl a jedná se o stovky klientů za den," přibližuje Lubomír Ježek, tiskový mluvčí Tipsportu.

Namlsaní sázkaři mají smůlu

"Zkušenější" sázkaři už v minulosti sázeli přes internet. Přes sebemenší snahu (sporné tvrzení, že to není legální) se dali počítat na tisíce a právě ti by nyní měli být hlavními klienty českých firem.

Čtěte více: Začal boj o český fotbal. Mezi sázkovými kancelářemi

Jenže kromě možnosti vsadit si doma, v práci, na chatě, na dovolené přímo z počítače nic nového nezískají. Weby všech kanceláří mají všechny znaky toho, že nebyly na něco takového zcela připraveny.

A to i přesto, že třeba před dvěma roky hodně vážně uvažovala Fortuna o zřízení pobočky na Maltě, přes níž by internet "pustila" do České republiky.

Co je špatně? Nepřehledná kurzová nabídka. Co je nepochopitelné? Manipulační poplatek (5 %) u většiny společností.

Co je nedomyšlené? Live sázky. Právě sázení během utkání, v jeho průběhu, bývá mezi klienty hodně oblíbené, ale české firmy jsou u této možnosti opatrné, příliš mnoho zápasů ani možností nenabízejí.

A jak to funguje? "Obsluhuje to stroj, na který dohlíží bookmaker," vysvětluje Lubomír Ježek.

O rušení poboček prý neuvažují

Internetové sázení v ČR má ale i své výhody. Můžete si přijít na pobočku a bez problémů vložit, nebo naopak vybrat peníze z internetového konta. Něco takového bylo předtím nemyslitelné, často čekali sázkaři týdny, než jim přišla částka na účet.

Trochu se nabízí otázka, jak to bude se samotnými pobočkami. Dá se očekávat, že lidé budou radši sázet z pohodlí domova.

Čtěte dále: Oblafnout bookmakery? Rosický se hned tak nevrátí

Tipsport, jenž má v republice více než tisíc provozoven, zatím jejich rušení neplánuje, i když do budoucna určitá omezení nevylučuje. Naopak Fortuna, dvojka na trhu, hodlá svou síť ještě rozšířit.

"Internet bereme jako další službu klientům, kteří si teď mohou vybrat," vysvětluje Tomáš Bahník, tiskový mluvčí Fortuny.

I cílová skupina se dost liší, na pobočkách zřejmě zůstanou proslulí "dvackaři" (lidé, kteří si vsadí za dvacet korun), na internetu by se měly točit větší peníze. Tedy jestli se českým kancelářím povedou slibované inovace.

A hlavně pokud internetové sázení nezakáže senát.

Čtěte také: Rekordní výhra: Terryho penalta z něj udělala milionáře

 

Právě se děje

Další zprávy