Smíšená biatlonová štafeta nestačila pouze na Rusko

ČTK ČTK
18. 12. 2011 16:11
Rusové vyhráli o 27 sekund
Anastazia Kuzminová ve svém "zlatém" závodě
Anastazia Kuzminová ve svém "zlatém" závodě | Foto: Sport

Hochfilzen - Čeští biatlonisté vybojovali druhé místo ve smíšené štafetě na Světovém poháru v Hochfilzenu.

Pro historický úspěch v této disciplíně si díky nejlepší střelbě ze všech týmů doběhli Veronika Vítková, Gabriela Soukalová, Ondřej Moravec a Michal Šlesingr.

Na vítězné Rusko ztratili 27 sekund, třetí skončilo kvarteto Francie.

Češi v součtu všech osmi střeleckých položek jen třikrát dobíjeli, což nedokázal žádný jiný z 25 soupeřů. Mezi nimi však chyběli mistři světa Norové a také tradičně silní Němci nejeli v nejsilnějším složení. S výjimkou vítězné čtveřice Ruska Viljuchinové, Zajcevové, Volkova a Šipulina však nechali všechny za sebou.

Čtěte také:
Biatlonisté dojeli ve štafetě sedmí, ženy desáté

Štafetu rozjela Vítková, která předávala na osmém místě Soukalové. Ta udržela vysokou laťku a vylepšila průběžné postavení o dvě příčky. Moravec vytáhl Čechy mezi medailisty za Rusko a Francii a po velkém náskoku Šipulina sváděl finišmen Šlesingr souboj o stříbro se Simonem Fourcadem.

Na poslední stojku přijel český biatlonista dříve, ale po jednom dobíjení odjel až za Francouzem. V závěrečném stoupání však dvojnásobný medailista z MS v roce 2007 zabral a Fourcada suverénně setřásl.

Čeští biatlonisté tak ve smíšené štafetě vylepšili dosavadní maximum, čtvrtou příčku na mistrovství světa 2005 v Chanty Mansijsku, kde se tato disciplína objevila jako novinka. Po vánoční pauze bude Světový pohár pokračovat od 4. ledna v německém Oberhofu, o týden později se biatlonisté představí v Novém Městě na Moravě.

Závod SP v biatlonu v Hochfilzenu (Rakousko):

Smíšená štafeta (2x6 + 2x7,5 km):
1. Rusko (Viljuchinová, Zajcevová, Volkov, Šipulin) 1:13:33,4 (0 tr. kol+5 dobíjení), 2. ČR (Vítková, Soukalová, Moravec, Šlesingr) -27,0 (0+3), 3. Francie (Dorinová-Habertová, Boilleyová, Boeuf, S. Fourcade) -38,5 (0+9), 4. Švédsko -1:02,8 (0+7), 5. Německo -1:10,8 (1+9), 6. Kanada -1:14,5 (0+8).

 

Právě se děje

Další zprávy