Drsná zpověď Záhrobské: Ty krávo, řval na mě otec

Tomáš  Kubánek Tomáš Kubánek
7. 4. 2011 13:45
Česká lyžařka otevřeně mluví o tyranství svého otce
Kariéru Šárky Záhrobské lemují úspěchy i trápení
Kariéru Šárky Záhrobské lemují úspěchy i trápení | Foto: Reuters

Praha - Ty kreténe, ty idiote, ty krávo, ty hovado, umíš hovno.

Takovými nadávkami prý nejlepší českou sjezdařku Šárku Záhrobskou častoval její otec Petr.

Taky musela už v osmi letech začít posilovat a v deseti dělat dřepy s činkou.

Slalomářská mistryně světa z roku 2007 a bronzová medailistka z olympiády ve Vancouveru to přiznala v otevřené zpovědi pro magazín MF Dnes.

Čtěte také:
Záhrobská: Táta mi ničil zdraví a bral si mé peníze
Sjezdařku Záhrobskou někdo obtěžoval už loni
Šárku Záhrobskou šikanuje stalker, podezírá svého tátu

O despotických metodách výchovy a tréninku otce Záhrobské se vždy dobře vědělo. Jenže právě v tomto drilu spatřovalo hodně lidí tajemství jejích úspěchů. I sama závodnice tomu dlouho věřila.

"Jeho tvrdost v tréninku jsem si uvědomila až časem. To, že vůbec nevěděl, co dělá, a že veškerý jeho trénink byl metodou pokus omyl, mi došlo kolem dvaceti. Začaly mě bolet kyčle, kolena a měla jsem přetíženou páteř," říká Záhrobská.

Do té doby poslušně podstupovala tvrdé tréninkové dávky, proti nimž se nesměla vzepřít. "Proti tátovi neexistovalo NE a PROČ. Dělala jsem, co nakázal." Dokonce mu musela nepřirozeně vykat.

Peněz za úspěchy si neužila

Časem začaly přicházet první velké úspěchy. Za ně se však Záhrobská pochvalných slov nedočkala. Zato nadávek si užila až až.

Otec a bývalý trenér Petr Záhrobský
Otec a bývalý trenér Petr Záhrobský | Foto: Ondřej Besperát

Když se v osmnácti probojovala do svého prvního finále Světového poháru v Norsku a vypadla v prvním kole, řval na ni celou cestu domů: "Ty kreténe, ty idiote, ty krávo, ty hovado, umíš hovno, jak jsi mohla vypadnout!"

Za úspěšná vystoupení si Záhrobská začala vydělávat velké peníze. Těch si však příliš neužila. "Chtěla jsem vymyslet systém, jak si budeme peníze dělit, jenže s tátou se nikdy žádný systém vymyslet nedal. Všechny peníze měl i dál pod palcem on."

Před dvěma lety se Záhrobská rozhodla svého otce a trenéra v jedné osobě opustit a přejít pod křídla nového kouče Pavla Šťastného a kondičního trenéra Antonína Stracha, který je rovněž jejím přítelem. V té době jí začaly chodit pronásledující a výhružné SMS z cizích čísel, z čehož je podezříván právě její otec, který se má takto Záhrobské mstít. Celá kauza byla dokonce předána k prošetření policii.

Pod stávajícím vedením se však Záhrobské příliš nedaří. Testování nové techniky jí uspokojivé výsledky zatím nepřináší. Přesto ve svých 26 letech v další úspěchy věří. "Dejme tomu čas. Nevidím důvod, proč bych neměla být dobrá."

 

Právě se děje

Další zprávy