Sáblíková popáté ovládla SP, vyhrála i finálový závod

ČTK ČTK
5. 3. 2011 18:44
Beckertová na ni v závodě na 3000 metrů nestačila
Martina Sáblíková s trofejí pro vítězku Světového poháru.
Martina Sáblíková s trofejí pro vítězku Světového poháru. | Foto: Reuters

Heerenveen - Rychlobruslařka Martina Sáblíková vyhrála ve finále Světového poháru v Heerenveenu závod na 3000 metrů a popáté za sebou ovládla konečné pořadí seriálu na dlouhých tratích. Sáblíková dnes na nizozemském oválu zvítězila časem 4:06,21 minuty a o téměř dvě sekundy porazila svoji rivalku v boji o celkové prvenství Stephanii Beckertovou z Německa.

"Lehké to určitě nebylo. Byla jsem strašně nervózní a navíc nikdo nevěděl, jak jede led, protože ty časy nebyly zase až tak rychlé. Měla jsem z toho strach, ale nakonec to dopadlo dobře," řekla novinářům po závodě Sáblíková.

Zranění kotníku, které si přivodila na závodu SP v americkém Salt Lake City a jež částečně ovlivnilo i její páteční výkon v Heerenveenu na trati 1500 metrů, ji tentokrát příliš nelimitovalo. "První kroky byly normální, pak jsem trochu polevila a šla jsem zatáčku tak, aby mě to moc nebolelo. Potom už jsem měla práci s něčím jiným než s kotníkem. Musela jsem si dávat pozor na techniku a na čáry," dodala.

Čtěte také: Sáblíková skončila ve finále SP na 1500 m pátá

Svěřenkyni trenéra Petra Nováka neohrozila Beckertová ani v posledním kole, kdy citelně zrychlila o šest desetin. "Byla jsem tentokrát rychlejší já. To poslední kolo ale zrychlila o šest desetin, takže je na tom asi dobře," dodala česká reprezentantka.

Foto: Reuters

Novák však o vítězství dvojnásobné olympijské vítězky ani na chvíli nezapochyboval, přestože očekával rychlejší čas. Vinu za celkově pomalejším závodě ovšem nesou specifické podmínky heerenveenské haly, kde led podle něj zpomaluje v případě vyššího atmosférického tlaku. "Ten čas 4:06 tím pádem beru, ale hlavně ten odstup. Myslím, že Martina si to celý závod hlídala a jela takticky, aby vyhrála," řekl ČTK.

Sáblíková si ale sama uvědomovala, že dnes na stupni vítězů v celkové klasifikaci SP stát vůbec nemusela. Kvůli onemocnění ji na začátku sezony postihl výpadek, ale do hry o celkové prvenství ji nakonec vrátila smůla Beckertové, která při závodu v Moskvě zlomila nůž brusle.

"Kdyby se nestalo to s tím nožem, tak jsem vlastně dnes vůbec neměla šanci. Byla bych někde třetí čtvrtá, možná druhá. Dejme tomu, že shoda náhod a okolností se přiklonila ke mně," řekla.Sáblíková vedla pořadí SP před závěrečným závodem o pět bodů, matematicky tak bylo jasné, že vítězka vzájemného souboje bude i celkovou šampionkou. Dvojnásobná olympijská vítězka v přímém duelu v závěrečné rozjížďce nedala německé soupeřce šanci a po Moskvě a Salt Lake City si připsala třetí prvenství za sebou.

Dnešní triumf má ale i historickou hodnotu. Sáblíková vyrovnala rekord legendární Němky Gundy Niemannové, která rovněž zvítězila ve Světovém poháru pětkrát za sebou. Pokud by se jí to podařilo i v příštím roce, definitivně by se zapsala do historie, přestože Němka v SP zvítězila celkově desetkrát.

Foto: Reuters

"Je to fajn, protože ještě před deseti lety nebyly specialistky (na dlouhé a krátké tratě). Dnes už jsou vyloženě specialistky. Je to trošku horší," řekl Novák. Pro něj osobně prý Niemannová byla neporazitelný fenomén a svoji svěřenkyni nehodlá nutit, aby se hnala za jejím stínem.

"Nejde o to dohánět Gundu, protože Gunda byla fenomén. Vyhrávala všechno a akorát měla smůlu na olympijské hry, kde získala medaile, ale ne tolik, kolik se předpokládalo. Myslím, že je skoro nedostižitelná," doplnil.

Útok na rekord Niemannové v celkovém počtu vítězství v SP neplánuje ani Sáblíková. "Gunda je Gunda. Je to úžasné mít deset vítězství ve Světovém poháru celkově. Já jsem toho zatím dokázala strašně málo proti ní a ta konkurence je strašně obrovská. Takže já nic neplánuju," uvedla.

Finále Světového poháru v rychlobruslení v Heerenveenu (Nizozemsko):

Muži:

1500 m: 1. Davis (USA) 1:45,92, 2. Groothuis (Niz.) 1:46,09, 3. Skobrev (Rus.) 1:46,59.

Konečné pořadí SP (po 6 závodech): 1. Davis 440, 2. Bökko (Nor.) 357, 3. Groothuis 342, ...47. Sáblík (ČR) 2.

Ženy:

500 m: 1. Gerritsenová (Niz.) 38,31, 2. Wolfová (Něm.) 38,37, 3. I Sang-hwa (Korea) 38,49.

Průběžné pořadí SP (po 11 z 12 závodů): 1. Wolfová 1040, 2. I Sang-hwa 755, 3. Boerová (Niz.) 645, ...26. Erbanová (ČR) 76.

3000 m: 1. Sáblíková (ČR) 4:06,21, 2. Beckertová (Něm.) 4:08,03, 3. Voorhuisová (Niz.) 4:08,96.

Konečné pořadí SP (po 6 závodech): 1. Sáblíková 510, 2. Beckertová 475, 3. Rookardová (USA) 351.

 

Právě se děje

Další zprávy