ŽIVĚ Famózní Northug dovezl Norům zlato ze štafety

Jaroslav  Šindelář Jaroslav Šindelář
4. 3. 2011 14:35
Přečtěte si online reportáž ze závodu mužských štafet v běhu na lyžích na mistrovství světa v klasickém lyžování v Oslu. Zlato z MS v Liberci obhájili díky vynikajícím sprintérským schopnostem Pettera Northuga Norové, na druhém místě skončili olympijští vítězové z Vancouveru Švédové, třetí pak Němci. Bronzoví z Vancouveru Češi skončili až na 'osmém' místě.
Petter Northug
Petter Northug | Foto: Reuters

Minuta po minutě

- Dobrý den, vítám vás u online reportáže ze závodu mužských štafet v běhu na lyžích na mistrovství světa v klasickém lyžování v Oslu. České družstvo ve Vancouveru senzačně získalo bronzové medaile a ve stejném složení (Martin Jakš, Lukáš Bauer, Jiří Magál a Martin Koukal) pojede i dnes. Tentokrát by však za velký úspěch považovalo i umístění do šestého místa. Zlato z MS v Liberci budou obhajovat Norové, na olympiádě však byli až druzí za Švédy. Závod začíná ve 12:45. 

12:45 Závod začal. 

12:48 První člen štafety Martin Jakš se ze třetího místa na startu propadl zhruba do poloviny sedmnáctičlenného startovního pole. 

12:51 Štafety Švédska, Ruska a Norska po zhruba třetím kilometru začaly ujíždět zbytku startovnímu pole. Mají už zhruba stometrový náskok. 

12:53 První mezičas na 3,5 kilometru. Vede Švéd Daniel Rickardsson, za ním je Rus Maxim Vylegžanin a Nor Martin Johnsrud Sundby. 

12:55 Bohužel Martin Jakš se nezachytil ani druhé skupiny a ztrácí už více než 20 sekund. 

12:58 Německo, Kazachstán, Francie, Itálie a Finsko jsou v první stíhací skupině, na vedoucí trio ztrácejí kolem sedmi sekund. 

12:58 Martin Jakš jede se Švýcarem bohužel až ve třetí skupině. Nyní už ztrácí přes 25 sekund na čelo. 

13:03 Jakš a Švýcar Toni Livers jsou na 7,5 kilometru 11. a 12. místě, ztrácejí už 42 sekund na čelo. 

13:05 Rus Vylegžanin za to vzal a po třetím mezičase se za ním uvisel jen Švéd Rickardsson. Johnsrud Sundby nestíhá a ztrácí už přes osm sekund. 

13:07 Vynikající výkon Kuheje Šimiza drží japonskou štafetu na senzační čtvrté příčce.  

13:09 Vylegžanin a Rickardsson přijíždějí na stadion k první předávce. Za Rusy pojede druhý úsek další vynikající klasik Stanislav Volžencev, čtvrtý z klasické patnáctky, za Švédy Johan Olsson. 

13:12 Johnsruda Sundbyho téměř pomalu dojíždějí štafety Německa, Kazachstánu a Estonska. Jakš se sice přiblížil desátému Finovi Nousiainenovi. 

13:13 Pořadí na první předávce:1. Rusko (Vylegžanin), 2. Švédsko (Rickardsson) -0,6, 3. Norsko (Johnsrud Sundby) -14,4, 4. Estonsko (Mae) -27,6, 5. Kazachstán (Čerepanov) -28,1, 6. Německo (Filbrich) -28,7, ...11. Jakš -1:18,7. 

13:18 Na druhém úseku jede za Nory stříbrný z patnáctky Eldar Rönning a začíná se pomalu dotahovat na Olssona s Volžencevem.  

13:22 Rönning dohání na 15. kilometru Švéda s Rusem. 

13:25 Lukáš Bauer a vedoucí muž SP Švýcar Cologna stahují ztrátu, už předjeli 10. Francouze Magnificata. 

13:30 Na čtvrtém místě se utrhl Němec Axel Teichmann, který se utrhl od Kazacha Poltaranina. 

13:31 Na Poltaranina už se mohutnými záběry dotahuje Fin Jauhojärvi, který za sebou táhne Itala Di Centu, Japonce Jošidu a Estonce Kaerpa. 

13:32 Vynikající výkon Jauhojärviho přispěl k tomu, že se Finové, Italové a Japonci dotáhli na Němce Teichmanna. Na vedoucí trojici ztrácejí zhruba 25 sekund. 

13:34 Olsson a Rönning se kilometr před druhou předávkou utrhli Volžencevovi. 

13:35 Za Švédy pojede třetí úsek Anders Södergren, za Nory Tor Asle Gjerdalen, za Rusy pak Alexandr Legkov. 

13:37 Olsson a Rönning jsou na předávce, Volžencev zcela odpadl a dojel se ztrátou 20 sekund. Hned za ním přijeli Fin Jauhojärvi, Ital Di Centa, Němec Teichmann a Japonec Jošida. Už větší ztrátu má Kazach Poltaranin. 

13:39 Bauer předal Jiřímu Magálovi na 10. místě. Hned za ním přijel Cologna. Obě štafety ztrácejí na čelo minutu a 20 sekund. Na deváté Estonce ztrácejí 11 sekund, na osmé Kazachy pak už půl minutu. 

13:43 Södergren a Gjerdalen rozjeli svůj úsek velmi pomalu a pětice Rusko, Itálie, Německo, Finsko, Japonsko se na ně už téměř dotáhla. 

13:45 Nyní se vytvořila na čele šestičlenná skupina, Japonec Kimura už výrazně ztrácí. 

13:46 Vedle Švéda Södergrena, Nora Gjerdalena a Rusa Legkova jsou členy první šestice Ital Roland Clara, Němec Francz Göring a Fin Juha Lallukka. 

13:48 Úvodní šestice začala taktizovat, a tak toho využil Kimura, který je před stadionem na 25. kilometru dojel. 

13:50 Magál se Švýcarem Fisherem už dotáhli Estonce Tammjarva a na dohled už mají Kazacha Matvijenka. Na čelo ztrácejí stále minutu a 20 sekund. 

13:53 Na 27. kilometru už definitivně odpadl z čelní skupiny Japonec, ztrácet začíná i Rus Legkov, který je o pět sekund za ostatnímí.  

13:55 Úvodní pětice si všimla, že Legkov odpadá a vzala za to. Dopředu šel Itala Clara, stíhat se jej vydal jen Fin Lallukka. Naopak Norové, Švédové ani Němci jejich úprk nestíhají. 

13:58 Lallukka šel před Claru, Södergren s Gjerdalenem se přece jen odhodlali ke stíhačce, Göring odpadl. 

14:00 Lallukka šel těsně před stadionem do mírného trháku, Clara však je zhruba o pět sekund za ním. Švéd s Norem jsou o dalších pět sekund zpět. Němec dojel hned za nimi. Rus Legkov se propadl až za šestého Japonce, na čelo už ztrácí téměř dvě minuty. Dvacet sekund na něj ztrácí Estonec, sedm sekund ztráty má Magál se Švýcarem Fischerem. 

14:01 Pořadí na 3. předávce: 1. Finsko, 2. Itálie -3,7, 3. Švédsko -10,8, 4. Norsko -11,6, 5. Německo -12,7, 6. Japonsko -1:10:46, 7. Rusko -1:49,7, 8. Estonsko -2:19,4, 9. Česko -2,23,4. 

14:05 Hned za předávkou Švédové, Norové a Němci dojeli Itálii a Finsko. Za něj jede poslední úsek mistr světa z klasické patnáctky Matti Heikkinen, za Italy jede Pietro Piller Cottrer, za Nory Tobias Angerer, za Švédy mistr světa ze sprintu Markus Hellner a za Nory mistr světa ze skiatlonu Petter Northug. 

14:13 Všech pět závodníků je v polovině svého úseku, na 35. kilometru. 

14:09 Martin Koukal sice dojel se Švýcarem Perlem Estonce Rehemuu, na Rusa Černousova však už ztrácejí přes půlminutu. 

14:17 Tři kilometry před cílem přijíždí pět vedoucích závodníků na stadion, stále je vede Ital Piller Cottrer. Začíná se závodit, nyní čekají závodníky dva kilometry stoupání. 

14:20 Za Cottrerem se drží Heikkinen a Angerer, nejlepší sprinteři Hellner a Northug se drží na konci balíku. 

14:21 Hellner jde do čela, Northug jde hned za něj. 

14:22 Kilometr a půl do konce vede Hellner před Northugem, za nimi je Cottrer. 

14:23 Sjezd na stadion. Hellner získává mírný náskok. 

14:24 Northug jde před Hellnera v posledním kopci, dojíždí je Angerer. 

14:25 Angerer jde na čelo. 

14:25 Drží se jej jen Hellner a Northug. 

14:25 V čele je Northug. Má obrovský náskok během pár vteřin. 

14:25 Northug si užívá oslav s diváky, na konci však nepochopitelně zabrzdil a druhý Hellner do něj málem vrazil. Třetí končí Angerer, čtvrtý Heikkinen, pátý Piller Cottrer. 

14:27 Japonci končí na pro ně senzačním šestém místě. 

14:28 Sedmí končí Rusové, Češi jsou zásluhou Martina Koukala osmí, na stadionu ujel Švýcarovi i Estonci. 

- Norský hrdina Northug si neodpustil v cíli ani další posměšná gesta vůči Hellnerovi. Nejprve s rukou u pravého ucha vychutnal jásot zaplněných tribun, aby těsně před cílem zastavil a přes čáru téměř prošel. Na konec si dal ruku před pusu na znamení toho, že je znuděný. Dal tak vzpomenout na legendárního krajana Björna Dählieho, který díky svému velkému náskoku docouval do cíle na konci štafety na OH v Albertville v roce 1992 a pak za to sklidil kritiku. 

- Norští lyžaři tak vyhráli na mistrovství světa pošesté za sebou. Švédové se na stupně vítězů na MS prosadili po čtyřech letech, Německo si pohoršilo o jednu příčku oproti Liberci. České lyžaře dělily od špičky téměř tři minuty. Jakš na prvním úseku nechtěně zopakoval nevydařený výkon z prvního úseku na předloňském MS v Liberci, kde byla domácí štafeta dvanáctá. České reprezentaci se tak záhy rozplynuly naděje na dobré umístění.  

- S tímto se s vámi loučím a u další online reportáže se těším na shledanou. 

 

Právě se děje

Další zprávy