Lyžařka Kowalczyková znovu napadá léky proti astmatu

Tomáš  Kubánek Tomáš Kubánek
2. 3. 2011 10:20
Povolené léky proti astmatu obsahují zakázané látky
Vyčerpaná Justyna Kowalczyková
Vyčerpaná Justyna Kowalczyková | Foto: Reuters

Praha - Tradiční souboj dvou favoritek běhu na lyžích Norky Marit Björgenové a Polky Justyny Kowalczykové na MS v Oslu zatím jednoznačně vyznívá pro domácí hrdinku.

Ta vybojovala nejcennější kov už třikrát, zatímco Kowalczyková má "jen" dvě stříbra.

Po prohrané desítce klasicky se Kowalczykowá neudržela a dala průchod své frustraci. "Jakožto zdravá nikdy nevyhraju proti těm, které berou steroidy. Získala jsem stříbro, ale z první čtyřky jsem jen já byla ´zdravá´," řekla po závodě.

Narážela na to, že v běžeckém lyžování trpí řada závodníků astmatem a přitom dosahují výborných výsledků. Výraznou pomocí v boji s tímto onemocněním jim jsou léky, které přitom obsahují zakázané látky. Astmatici je však mají povoleny. A mezi ně patří i největší soupeřka Kowalczykové Björgenová.

Čtěte také:
Bauer je bez medaile, patnáctku ovládl Fin Heikkinen
Šest zlatých nebude. Björgenová vzdala sprint dvojic

"Závodníci, kteří berou prostředky proti astmatu, mají lépe okysličené svaly a lépe zvládají poslední kilometry," popisuje vliv léku pobouřený trenér Kowalczykové Alexander Wieretielny.

"Stál jsem na posledním mezičase a úplně jsem slyšel, jak měla přibíhající Justyna těžký dech. Další zdravé holky také sípaly. A pak mě míjela Björgenová. Astmatička, jejiž dech přitom nebyl skoro vůbec zrychlený," přidává polský kouč své svědectví.

Marit Björgenová
Marit Björgenová | Foto: Reuters

Björgenová nezastírá, že ji lék proti astmatu pomáhá ve zlepšených výkonech. "Bez něj bych se ve světovém žebříčku nenacházela tak vysoko. Měla bych permanentně zablokované dýchací cesty, což by mou výkonnost snižovalo až o dvacet procent," vysvětluje.

"Justyna má zase velmi nízkou hladinu hemoglobinu," kontruje srovnáním Wieretielny. "Měla by tedy dostat povolení k užívání EPO a pak by se šance vyrovnaly."

Podobně se Kowalczyková do astmatu Björgenové opřela už na olympiádě ve Vancouveru, kde tím vyvolala velké pozdvižení a rozdělila běžkařský svět na dva tábory. Jedni uznávali, že má pravdu, druhé si znepřátelila.

Mezi lyžaře-astmatiky patří například i český závodník Lukáš Bauer.

 

Právě se děje

Další zprávy