Volba maskotů ZOH v Soči byla zkorumpována, štve Rusy

ČTK ČTK
2. 3. 2011 9:15
Maskoty budou sněžný levhart, lední medvěd a zajíc
Vítězným návrhem se oficiálně stal Sněžný levhart
Vítězným návrhem se oficiálně stal Sněžný levhart | Foto: Reuters

Moskva - Volba tří maskotů zimní olympiády v Soči 2014 - sněžného levharta, bílého polárního medvídka a zajíce - v sobotním finále televizní show vyvolala v Rusku vedle jásotu i polemiky a pochyby.

Mnozí se pozastavují nad tím, jak pozoruhodně přesně se volba televizních diváků strefila do vkusu vládnoucí elity, jiné zase zaráží, nakolik se polární medvídek pro hry v černomořském letovisku shoduje s hnědým plyšákem, který byl talismanem moskevské letní olympiády v roce 1980.

"Nelíbí se mi, když se krade," nechal se slyšet tvůrce moskevského "Míši" Viktor Čižikov. "Ten bílý méďa, kterého vybrali, je celý okopírovaný od mého: oči, nos, pusa, úsměv, i když i to pokazili," rozhořčil se umělec v moskevském rozhlasu.

Čtěte také:
Olympijský oheň prý do Soči dorazí přes oběžnou dráhu
Jak Verner prodal Kimovi českou fair-play

V sobotním finále z tuctu nominovaných figurek nejvíce hlasů získal sněžný levhart, 28 procent. Bílého medvídka podpořilo 18 procent diváků a zajíc uspěl u 16 procent televizního voličstva. To prostřednictvím telefonátů a "esemesek" poslalo více než milion hlasů.

Děda Mráz
Děda Mráz | Foto: čtk

Děda Mráz vyřazen už předem

Výsledek podle listu Vedomosti naprosto odpovídá představám organizačního výboru o marketingovém využití: levhart se má postarat o mládež, zajíc vyvolat sympatie dětí a medvěd zase dospělého publika, které si ještě pamatuje moskevskou olympiádu.

Ale favorit "předvolebních" průzkumů, Děda Mráz, byl z klání vyloučen ještě před hlasováním pod záminkou, že autorská práva na ruský protějšek Santa Clause by jinak přešla do rukou Mezinárodního olympijského výboru.

Vítěz hlasování sněžný levhart ještě v půli února podle průzkumu agentury VCIOM patřil k vyloženým outsiderům na předposlední příčce. Takový zvrat se podle ředitele poradenské společnosti Michaila Dymšice může přihodit jen "v politických hlasováních", ale v normálním životě se jeví "nevysvětlitelným".

"Byly jisté faktory, podle nichž se dalo předem předpokládat, kdo vyhraje," usoudil naopak list Kommersant.

Jeden z maskotů ZOH v Soči: Bílý medvídek
Jeden z maskotů ZOH v Soči: Bílý medvídek | Foto: Reuters

Vítězný maskot měl totiž přímluvce v nejvyšších kruzích. "Levhart je silný, mocný a krásný," horoval premiér Vladimir Putin pár hodin před hlasováním před studenty v Soči. Připomněl také, že předloni na podzim vypustil do kavkazské přírody v okolí černomořského letoviska dvojici levhartů, přesídlenou ze Střední Asie, protože původní populace těchto kočkovitých šelem byla na Kavkaze vyhubena.

Pokus o záchranu podle tisku zaplatil jeden z nejbohatších Rusů Vladimir Potanin, ale nad zdarem podniku dosud visí otazník: do přírody byli vypuštěni jen samci, samic se dosud nedostává.

Medvídek na stříbrné příčce se zase jeví jako narážka na příjmení prezidenta Dmitrije Medveděva. Medvěda má ve znaku i vládnoucí strana Jednotné Rusko premiéra Putina.

Analytik Dmitrij Oreškin ve stanici Echo Moskvy dokonce přirovnal televizní hlasování k testu politické loajality před březnovými regionálními a prosincovými parlamentními volbami.

Zatímco v ruské politice bývají nepohodlní opoziční kandidáti vyloučeni z voleb ještě před hlasováním, z 24.048 návrhů na olympijské maskoty neprošly sítem nominací kontroverzní figurky, které se těšily přízni mnoha uživatelů ruského internetu: psychedelická žába Zojč, Pila coby narážka na "rozřezávání" čili "tunelování" státních peněz při přípravě olympiády či "Stakaša" coby novotvar od ruského výrazu pro sklenku, od níž je jen krůček k národní zálibě v popíjení alkoholu.

Jeden z maskotů ZOH v Soči: Zajíc
Jeden z maskotů ZOH v Soči: Zajíc | Foto: Reuters

"Zojč byl naprosto mimo hru. Byl hrozně depresivní," vysvětlil v listu The Moscow Times zdroj z Ruského olympijského výboru.

Předák nacionalistů Vladimir Žirinovskij nenechal na vítězných talismanech ani nitku suchou, prý olympiádě nic dobrého nepřinesou: "Levhart je krvežíznivý, medvěd je nejhloupější zvíře a zajíc je zbabělec," prohlásil bouřlivák ruské politiky.

"V porovnání se zvěřincem v talismanech předchozích olympiád nevypadají (maskoti Soči) tak příšerně," připustil naopak Dmitrij Navoša ze serveru sports.ru. "Zdá se, že všelidové zbožnění, kterému se těšil Míša z moskevské olympiády, si trojice ze Soči nevydobude," usoudil však Kommersant.

 

Právě se děje

Další zprávy