ŽIVĚ Zlato z patnáctky získal Heikkinen, Bauer skončil sedmý

Jaroslav  Šindelář Jaroslav Šindelář
1. 3. 2011 14:25
Přečtěte si online reportáž ze závodu na 15 km klasicky mužů na mistrovství světa v klasickém lyžování v Oslu. Vyhrál Fin Matti Heikkinen před Nory Eldarem Rönningem a Martinem Johnsrudem Sundbym. Jeden z největších favoritů a obhájce stříbrné medaile z MS v Liberci Lukáš Bauer skončil sedmý. Martin Jakš pak osmnáctý.
Foto: Reuters

Minuta po minutě

- Dobrý den, vítám vás u online reportáže ze závodu na 15 km klasicky mužů na mistrovství světa v klasickém lyžování v Oslu. Jedním z největších favoritů je Lukáš Bauer, který obhajuje stříbrnou medaili z MS v Liberci. Závod začíná ve 13:00. 

- Bauer podle svých slov vstoupí do závodu s jasnou taktikou - začít s rezervou, aby měl síly na náročnou druhou polovinu závodu. "Nadrženej? Spíš jsem nedočkavej z toho pohledu, že mě nebaví to čekání," řekl Bauer novinářům v pondělí. Patnáctka je totiž jeho prvním závodem na šampionátu, nedělní skiatlon vynechal. 

- Bauer se nejvíce obává velké členitosti trati. "Moje teoretická taktika je jet první tři čtyři kilometry s rezervou, abych měl síly na konec, protože ten poslední kopec před cílem je hodně brutální. Uvidíme ale, jak to dokážu naplnit. Nervy a emoce budou hodně pracovat," svěřil se. "To bude záležet na lyžích a na pocitech; takových kopců je tady mraky. Můžeš na nich ztratit půl minuty, ani nemrkneš. Kopce přicházejí po třetině závodu, kdy síly začínají docházet, a je tady strašně přechodů. Musíš neustále měnit tempo a jak upadneš do stavu, že to nemůžeš rozjet, tak vteřiny budou strašně naskakovat," dodal Bauer. 

- Bauer zároveň věří, že na něj nebude působit tradiční atmosféra na Holmenkollenu. "Teď už je to o vyladění, o tom osahat si trať. A prodýchnout se. Půjde o to vydržet nažhavený. A až přijedu na stadion, tak se nepodělat z atmosféry, která tam bude."  

- Na patnáctce získal Bauer medaili na olympiádách v Turíně a Vancouveru i na MS v Liberci. "Teď si myslím, že to bude asi nejtěžší. Letos jezdí klasiku dobře hodně lidí. Uchazečů o vítězství je takových deset, o medaili ještě víc. I Northug zvažuje, kde ušetřit síly, aby pro něj konečný účet na mistrovství světa byl co nejlepší. Ale relativně jsem se těšil, že přede mnou pojede Northug, že bych ho mohl teoreticky sjíždět a slíznout, že s ním fanoušci poženou dopředu i mě," připomněl Bauer Northugovu absenci. 

- Lukáš Bauer pojede s číslem 75, další český závodník Martin Jakš o tři místa před ním. Jako poslední pojede s číslem 78 vedoucí muž pořadí Světového poháru Švýcar Dario Cologna, který vyhrál patnáctku ve Vancouveru před Italem Pietrem Pillerem Cottrerem a Bauerem. Tehdy se však jelo volně. 

13:00 Závod začal. Jako první startují dva Australané a jeden Novozélanďan. Prvním z nich je Mark van der Plög, po něm Benjamin Koons a Ewan Watson. 

13:04 Následují další muži, kteří se neúčastní závodů Světového poháru, ale vybojovali si účast ve středeční kvalifikaci. Postupně Brit Smith, Bulhar Burgov, Dán Mölgaard, Turek Oglago, Armén Mikajeljan, Lotyš Ljepins, Chorvat Dadič či Andořan Soulie. 

- Největším favoritem závodu je Švéd Rickardsson, který s velkým náskokem vyhrál týden před šampionátem patnáctku klasicky na Světovém poháru v Drammenu. K dalším velkým favoritům patří Norové Johnsrud Sundby a Rönning, Rus Legkov, Němec Teichmann a samozřejmě Bauer s Colognou. 

13:11 A máme tady první mezičas na 2,2 kilometru. Dlouho vedl Australan Van der Plög, nyní jej však předstihli Armén Mikajeljan a Chorvat Dadič. 

13:12 Do čela se dostal zkušený Kazach Golovko, který má na Arména náskok 12,4 sekundy. 

- Nutno připomenout, že na startu není obhájce titulu z MS v Liberci Estonec Andrus Veerpalu, který odsunul na druhé místo Bauera v Liberci i v Turínu. I když měl velký sen ukončit kariéru na posvátném Holmenkollenu, učinil tak kvůli vlekoucím se zdravotním problémům už před šampionátem. 

13:16 S číslem 33 vyrazil do závodu velezkušený pětatřicetiletý Slovák Ivan Bátory. 

13:18 V čele je na prvním mezičase stále Golovko, ale už jen těsně před Bulharem Tsindzovem. 

13:21 Do čela na prvním mezičase se dostali Japonec Šimizu a Polák Kreczmer, kteří odsunuli Golovka na třetí místo. 

13:22 Máme tady druhý mezičas na kótě 7 kilometrů. O 31 sekund vede Armén Mikajeljan, druhý je Australan Watson. 

13:24 Zpátky na mezičas 2,2 kilometrů. Do čela se o 6 sekund pře Japonce Šimiza dostal Kazach Čerepanov. 

13:25 V čele na prvním mezičase jsou Estonci Kärp a Tammjarv. 

13:27 Odstartoval i druhý ze Slováků Martin Bajčičák. 

13:28 Velezkušený Estonec Jaak Mae se na prvním mezičase zařadil na druhé místo mezi oba své krajany. Na vedoucího Kärpa ztrácí téměř 5 sekund. 

13:30 Na první mezičas přijíždějí první kvalitní jezdci. Rus Volžencev se zařazuje na druhé místo za Kärpa, ztrácí na něj 3,7 sekundy. 

13:31 Němec Dotzler vyrovnal nejlepší čas Kärpa na prvním mezičase. 

13:32 V čele je Nor Eliassen o 2,5 sekundy před dvojicí Dotzler - Kärp. 

13:33 Odstartovala červená skupina. V závodě jsou Němci Angerer či Teichmann, Švéd Södergren či Nor Johnsrud Sundby. 

13:34 Máme nového lídra na prvním mezičase. O 8,2 sekundy vede Fin Nousiainen. 

13:35 Martin Jakš na startu. 

13:36 Nousiainen to pořádně nakopl, nikdo zatím na 2,2 km nepřekonal ani druhého Estonce Kärpa, včetně Angerera. 

13:37 Odstartoval Lukáš Bauer. 

13:38. V závodě už jsou všichni závodníci, za Bauerem jedou Švéd Rickardsson, Rus Legkov a Švýcar Cologna. 

13:40 Bronzový z patnáctky v Liberci Fin Heikkinen se zařadil na druhé místo, o 5,2 sekundy za Nousiainenem. 

13:41 Na první místo se dostal Nor Rönning o 0,2 sekundy před Nousiainena. Třetí je o 4,9 sekund zpět Nor Johnsrud Sundby.  

13:43 Lukáš Bauer je na třetím místě o 4,5 sekundy za vedoucím Norem Rönningem. Téměř už dojel před sebou jedoucího vítěze čtvrtečního sprintu Švéda Hellnera. 

13:45 Prvním mezičasem projeli všichni závodníci - 1. Rönning, 2. Nousiainen -0,2, 3. Bauer -4,5, 4. Johnsrud Sundby -4,9, 5. Cologna -5,3, 6. Heikkinen -5,4, ...23. Jakš -17,6. 

13:48 Pojďme na druhý mezičas na sedmém kilometru. Vede Fin Nousiainen o 8,6 sekundy před Rusem Volžencevem a 11,4 sekundy před krajanem Jauhojärvim. 

13:51 Máme nového lídra. Fin Heikkinen vede přesně o 10 sekund před krajanem Nousiainenem. 

13:53 A znovu nový lídr. Vedoucí muž po prvním mezičase Nor Rönning se dostal do čela o 8,1 sekundy před Heikkinena, třetí je se ztrátou 14,8 Johnsrud Sundby. 

13:55 Lukáš Bauer se zařazuje na čtvrté místo, ztrácí téměř 17 sekund na Nora Rönninga. Na třetího Johnsruda Sundbyho ztrácí 2 sekundy, naopak má náskok více než sekundy před pátým Nousiainenem. 

13:57 I druhý mezičas mají všichni za sebou. Rickardsson, Legkov i Cologna už výrazně ztrácejí. 

13:58 Pořadí na 7. kilometru: 1. Rönning, 2. Heikkinen -8,1, 3. Johnsrud Sundby -14,8, 4. Bauer -16,8, 5. Nousiainen -18,1, ...16. Jakš -43,3. 

14:04 Pořadí na 10. kilometru: Vede už Heikkinen těsně před Rönningem, Bauer je bohužel až sedmý se ztrátou sedmi sekund na třetího Johnsruda Sundbyho. 

14:06 Na posledním mezičasu (12,5 km) zatím vede Fin Heikkinen o téměř půl minuty před Rusem Volžencevem. 

14:07 Heikkinen vede před Rönningem už o 7,5 sekundy, třetí je o více než 20 sekund Nor Johnsrud Sundby. 

14:09 Bohužel. Lukáš Bauer ztrácí na kótě 12,5 kilometru na medaili už 16,5 sekundy. Patří mu stále sedmá příčka. 

14:11 V cíli je zatím první Rus Volžencev o 7,6 před Finem Jauhojärvim a 19,7 sekundy před jeho krajanem Nousiainenem. 

14:22 Už jistý vítěz Heikkinen je v cíli. Na druhého Volženceva má náskok 36,6 sekundy. 

14:13 Johnsrud Sundby o 5 sekund překonává Volženceva a bude třetí. 

14:14 V cíli je Rönning, který získá stříbro. Za Heikkinenem zaostal o 13,3 sekundy, na Johnsruda Sundby získal více než 18 sekund. 

14:16 V cíli je Martin Jakš, který je zatím 17. a na Heikkinena ztratil 1:40 sekundy. 

14:17 Cílovou fotobuňku proťal i Bauer. Skončí sedmý se ztrátou 55 sekund na Heikkinena a 23 sekund na bronzového Johnsruda Sundbyho. 

14:19 V cíli už jsou všichni závodníci - Cologna je až 25., Rickardsson až 42. 

14:20 Pojďme si shrnout celkové pořadí: 1. Matti Heikkinen (Finsko), 2. Eldar Rönning, 3. Martin Johnsrud Sundby (oba Norsko), 7. Lukáš Bauer, 18. Martin Jakš. 

- Pro Heikkinena, který dosud na MS získal jen zmíněný bronz z patnáctky před dvěma lety v Liberci, je titul mistra světa životní úspěch. Poprvé v historii světových šampionátů nevyhrál v Norsku královský závod domácí závodník. Přesto i dvě medaile pro Nory jsou oproti předchozím neúspěchům na této trati velkým úspěchem. Zcela naopak selhaly prognózy expertů na největšího favorita závodu. Bauer skončil sedmý, Cologna 25. a Rickardsson až 42. 

- Tímto se s vámi loučím a těším se u další online reportáže ze šampionátu na shledanou. 

 

Právě se děje

Další zprávy