Sochor: Záhrobská měla běžný výkyv, Bank smůlu

Miloslav Lubas
21. 2. 2011 7:30
Někdejší reprezentant pochválil mladé naděje Zíku a Pauláthovou
Ondřej Bank.
Ondřej Bank. | Foto: Reuters

Pec pod Sněžkou - Záhrobskou postihl na letošním mistrovství světa výkonnostní výkyv, jaký musely překousnost během dlouhé kariéry i největší světové hvězdy. A Bankovi chybělo k medaili jen trochu štěstí.

Tak hodnotí výsledky dvou nejlepších tuzemských lyžařů v Garsmich - Partenkirchenu Miloslav Sochor, bývalý úspěšný reprezentant a dlouholetý hlavní trenér české reprezentace.

„Šárka Záhrobská čelila v letošní sezóně velkému tlaku. Změnila trenéra a stále ji ovlivňoval rozchod s otcem. Nedávala na sobě nic znát, ale psychicky ji to určitě nepřidalo," řekl Aktuálně.cz Sochor.

Záhrobská bude prý dál výborná, s nezdarem se vyrovná

Do Německa prý Záhrobská přijela v úplně jiné situaci než do švédského Äre, kde získala titul mistryně světa.

Šárka Záhrobská.
Šárka Záhrobská. | Foto: Reuters

„Tehdy jezdila skvěle celou dobu před šampionátem a její forma ve Švédsku ještě vygradovala. A dokonale jí tam sedla trať, na rozdíl od Garmisch - Partenkirchenu."

Podle Sochora Záhrobské nevyhovují příliš prudké svahy a na německém mistrovství světa na ni právě takový ´číhal´v úvodní části slalomu. A v této pasáži hodně ztrácela. Sochor považuje Záhrobskou stále za vynikající lyžařku.

"V příští sezoně bude jezdit ve slalomu do desítky," konstatoval.

Čtěte také:

Trápení Záhrobské nekončí. Ve slalomu skončila dvanáctá
Francouz Grange má zlato ze slalomu, Trejbal šestnáctý
BLOG Třeba byla Záhrobská jen přejedená úspěchy

K útokům Petra Záhrobského na nového trenéra Šárky - Šťastného (´měla by ho hnát holí do Bratislavy´) - Sochor uvedl: „Petr si nikdy nebral servítky a jeho vyjádření jsou často za hranicí únosností. Poznal jsem to na vlastní kůži. Ale jako trenér je dobrý, o tom se nedá diskutovat."

Ztracená medaile vzala Bankovi síly na slalomy

Sochor ocenil výsledky Ondřeje Banka. „Hlavně sjezdy a kombinacemi vyšly. Kdyby nejel kombinační slalom zadrženě, medaile by mu neunikla. Ale to se po závodě lehce říká a mnohem hůře se to dělá na trati," prohlásil Sochor.

Banka dělilo od bronzu v kombinaci zhruba půl vteřiny. „Pokud by ji získal, vydržel by ve výborné formě až do konce mistrovství světa.

Ale pravděpodobně si uvědomoval, o jakou šanci v kombinaci přišel, a v obřím slalomu i ve slalomu mu došly fyzické i psychické síly."

Bank může být dobrý ve všem, jen se nesmí utavit

Sochor vidí další Bankovu cestu vrcholnými světovými soutěžemi optimisticky.

Miloslav Sochor.
Miloslav Sochor. | Foto: Miloslav Lubas

„Může jezdit všechno - od sjezdu až po slalom. Musí jen s trenérem najít takový režim, aby se neutavil." Sochor pochválil také slalomáře Filipa Trejbala, jemuž v nedělním slalomu připadlo 16. místo.

„Ukázalo se, jak důležitá jsou dobrá startovní čísla. Na dobré trati v druhém kolem měl Filip šestý nejlepší čas. Jeho nejlepší doba ještě přijde, letos ho potkala ve Světovém poháru smůla. Dvakrát se nedostal do elitní třicítky ve slalomu o setinu."

Sochor si v dobrém všiml i nováčků na mistrovství světa Kateřiny Pauláthové a Adama Zíky. „Oba podali vzhledem ke svému mládí nadějné výkony," upozornil Sochor.

 

Právě se děje

Další zprávy