Reportér Bank se pobavil při rozhovoru s von Hohenlohem

ČTK ČTK
17. 2. 2011 17:50
Populární ´Mexičan´ si pořád mlel tu svoji
Ondřej Bank.
Ondřej Bank. | Foto: Reuters

Garmisch-Partenkirchen - Vzal si do ruky mikrofon České televize, nechal pustit kameru a představil se. "Ahoj, já jsem Ondra Bank a budu tady dělat rozhovor s jedním naším kamarádem," prohlásil. Nejlepší český lyžař současnosti si vyzkoušel, jaké to je stát mimo světla kamer, na druhé straně "barikády".

Zpovídaným, jemuž pátý muž superkombinace na MS ve sjezdovém lyžování v Garmisch-Partenkirchenu kladl otázky, byl princ Hubertus von Hohenlohe.

Čtěte také:
Slovinka Mazeová je mistryní světa v obřím slalomu

Právě on, jinak také synovec českého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, v 80. letech založil Mexickou lyžařskou federaci, aby mohl závodit. Dnes absolvoval kvalifikaci obřího slalom a měl by jet i závod.

"To byla radost s ním dělat rozhovor, protože já jsem se jen něco málo zeptal a on si pořád mlel tu svoji," chechtal se Bank, jehož rovněž v pátek čeká obří slalom. "Ale že bych mu tak úplně záviděl těch třicet let na okruhu, to tedy ne," glosoval známého dvaapadesátiletého lyžaře.

Bank se pak sám stal terčem otázek žurnalistů před kamerou. "Hubert byl tak vtipný, že já teď při tom rozhovoru budu úplně suchý. To abych tady začal metat nějaké kozelce a skákat salta, ne?" žertoval.

Dělat televizního reportéra by ho prý bavilo. "Ale že bych měl jít psát článek? No to by to dopadlo, vždyť já mám kolikrát problémy napsat i esemesku," prohlásil Bank.

Hohenlohe kvalifikaci zkazil

Hohenlohe do kvalifikačního obřího slalomu na mistrovství světa sjezdařů se pustil s vervou, jenže už druhou branku minul a musel se do ní dlouho vracet. "Dneska to byla královská pohroma," hlesl v cíli.

"To tě asi budou muset diskvalifikovat," vyhrožovali mu v cíli soupeři. "Mě?" zeptal se dvaapadesátiletý nestor mezi lyžařskými brankami. "To nemůžou, já jsem princ," odpověděl hned s úsměvem.

Syn prince Alfonse z Langenburgu a princezny Iry z Firstenbergu se narodil v Mexiku, ale po čtyřech letech se odstěhoval do Španělska a nyní žije ve Vídni, kde pracuje také jako fotograf. Nafotil i Šárku Záhrobskou pro reklamu. V roce 1981 založil Mexickou lyžařskou federaci, týž rok se už objevil ve Světovém poháru a v roce 1984 byl na své první olympiádě.

Zaujal kombinézou s namalovaným půllitrem piva

"Jel jsem dneska jako blázen a málem skončil v síti," vykládal Hohenlohe. "Bylo to hrbolaté, už se ze mě stává expert na boule. Ještě se naučím salto mortale a mohl bych na olympiádu do Soči v akrobatickém lyžování," žertoval.

Na svahu zaujal i svou netradiční kombinézou, na níž jsou mimo jiné namalované chlupy na rukou a nohou nebo půllitr piva na zadní části. "Za ten oblek bych měl dostat divokou kartu," vtipkoval před pátečním závodem, který jako jediný Mexičan nejspíš rovněž pojede. "Bojuji dresem proti globalizaci, tradice je to, čeho bychom si měli vážit," vysvětloval.

Vyzval svého strýce Schwarzenberga, aby ho ve Vídni navštívil. "Mám ho rád, je to dobrý člověk. Chtěl bych od něj víc informací o minulosti naší rodiny, ale mluví pomalu a já na to nemám čas," chechtal se. "A taky by neměl tolik spát," narážel z legrace na neřest českého ministra. "A Češi nám ještě s Rakušany dluží nějaké zámky," upozornil s úsměvem.

Kvalifikační závod byl dnes plný exotických závodníků. Když dojel do cíle Jihoafričan Alexander Heath, jen hlesl: "Tak tohle už nikdy víc. Co po mně chcete?" zvedl hlavu na muže, který kontroloval lyže. "Nic, hlavně se vydýchejte, ať nám tady nezkolabujete," usmál se zástupce Mezinárodní lyžařské federace.

"Já jsem se normálně bál," povídal Jean Pierre Roy, jeden z nejznámějších exotických lyžařů z Haiti, který byl v závodu beznadějně poslední. Problémy takřka všem závodníkům dnes při kvalifikaci dělalo zejména několik prvních branek na prudkém kopci.

Závod měl však i další specifika, ve světle luxusního mistrovství světa hodně úsměvná. V cíli se neskvěly žádné reklamy a časy závodníků četl ze světelné tabule jeden z organizátorů kolegyni, která je zapisovala na papírovou tabuli. A diváci? Jen turisté, co zrovna projeli kolem na lyžích.

 

Právě se děje

Další zprávy