Další čínský podvod. Věk prý zfalšovali i krasobruslaři

ČTK ČTK
15. 2. 2011 9:30
Dříve už svůj věk falšovaly čínské gymnastky
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Sport

Chicago - Několik čínských krasobruslařů se dostalo do podezření, že falšovalo svůj věk. Nesrovnalosti v datech narození osmi sportovců, které odhalila tisková agentura AP, ukazují na to, že krasobruslaři porušili řády Mezinárodní bruslařské unie (ISU).

Podobné problémy už museli v Číně řešit ohledně příliš mladých čínských sportovních gymnastek. Za zmanipulování věku přišlo loni celé družstvo žen o bronzovou olympijskou medaili z OH v Sydney 2000.

Nejnovější nesrovnalosti se týkají i stříbrné sportovní dvojice z olympiády v Turíně Čang Tan, Čang Chao nebo úřadujících juniorských mistrů světa v kategorii sportovních dvojic Suej Wen-ťing a Chan Cchung.

Data narození na stránkách národní federace se liší od těch, která jsou zapsána v databázi ISU.

Čtěte také:
Verner zajel skvělou volnou jízdu a je bronzový!

Podle agentury AP se například provinila proti pravidlům Čang Tan v roce 2002, kdy podle údajů národní federace jako čtrnáctiletá startovala na olympiádě v Salt Lake City a na mistrovství světa ve stejném roce.

Minimální věk je však stanoven na 15 let. Naopak Čang Chao byl zase příliš starý na to, aby směl startovat na juniorském MS v roce 2003, které čínský pár vyhrál.

ISU už se případem začala zabývat a požádala čínskou federaci o další informace.

"Pochopitelně, pokud se objeví nesrovnalosti, musejí se vyřešit. Tento případ do detailů neznám, ale budeme požadovat obě strany, aby předložily pravdivá data, a poté se rozhodneme," ujistil šéf MOV Jacques Rogge při pondělní návštěvě v Praze.

 

Právě se děje

Další zprávy