Skikrosaři Krausovi těsně unikla medaile z MS

ČTK ČTK
5. 2. 2011 0:05
Kraus skončil ve finále poslední - celkově čtvrtý
Tomáš Kraus
Tomáš Kraus | Foto: Aktuálně.cz

Deer Valley - Skikrosař Tomáš Kraus skončil na mistrovství světa v Deer Valley čtvrtý, ve finále dojel těsně za medailisty. Zdeněk Šafář i Nikol Kučerová vypadli ve čtvrtfinále. Zvítězili Kanaďané Christopher Delbosco a Kelsey Serwaová.

Kraus, který vyhrál mistrovství světa v letech 2005 a 2007, procházel až do finále soutěží suverénně a zdálo se, že by mohl dát zapomenout na nepříliš povedenou sezonu ziskem medaile.

Úvodní tři jízdy ve vyřazovací části hladce vyhrál, když uplatnil svou obvyklou zbraň - vynikající start.

Čtěte také:
Z kvalifikace skikrosu na MS postoupili tři Češi

Také ve finále šestatřicetiletý rodák z Děčína dobře odstartoval, ale po těsném souboji s Finem Jounim Pellinenem se propadl a na čtvrtém místě už zůstal.

Kraus čeká na bednu už víc než rok

Kraus, jenž má ve sbírce i čtyři trofeje za celkové vítězství ve Světovém poháru, čeká už více než rok na umístění na stupních vítězů na mezinárodní scéně. Naposledy se mezi nejlepší trojici prosadil loni v lednu v závodu SP v Alpe d'Huez.

Krátce před MS se navíc potýkal se zraněním. Minulý týden si na prestižních X-Games v Aspenu při pádu poranil pravé koleno, s nímž se před čtyřmi lety podrobil operaci.

Pro další dva české reprezentanty skončil závod divokým pádem ve čtvrtfinále. Velkou smůlu měla při své premiéře na mistrovství světa Kučerová.

Hned v úvodu její čtvrtfinálové jízdy ujela zbylé trojici francouzská hvězda Ophélie Davidová, ale náhle jí vypnula lyže a trefila přímo českou závodnici.

Oba Kanaďané vyhráli poprvé v kariéře

Kučerová, která byla v prosinci třetí na Světovém poháru v Innichenu, zůstala chvíli ležet na trati, ale pak z místa nehody odešla s úsměvem po svých.

Při karambolu upadly všechny čtyři lyžařky; dvě dokázaly jízdu dokončit, s Kučerovou zůstala mimo hru i favorizovaná Davidová, mistryně světa z roku 2007 a čtyřnásobná vítězka X-Games.

Šafář zdárně zvládl osmifinále, v němž dojel druhý, ale v další jízdě v jedné ze zatáček vyletěl při skoku s dalším soupeřem do ochranné sítě. Síť vytrhali ze země, ale podle všeho vyvázli bez větších šrámů.

Oba kanadští vítězové se stali mistry světa poprvé v kariéře. Jednadvacetiletá Serwaová navázala na nedávný triumf na prestižních X-Games. O sedm let starší Delbosco si vynahradil čtvrtá místa z OH ve Vancouveru a předloňského MS v Inawaširu.

Mistrovství světa v akrobatickém lyžování:

Skikros:

Muži: 1. Delbosco (Kan.), 2. Pellinen (Fin.), 3. Matt (Rak.), 4. Kraus, ...Šafář vypadl ve čtvrtfinále.

Ženy: 1. Serwaová, 2. Murrayová (obě Kan.), 3. Holmlundová (Švéd.), 4. Ofnerová (Rak.), ...Kučerová vypadla ve čtvrtfinále.

 

Právě se děje

Další zprávy