Odborník na pohádky tvrdí: Raška je pohádková postava

Miloslav Lubas
2. 2. 2011 15:40
Raška dostane darem i divadlo a loutku
Pohádka o Raškovi přinesla Naivnímu divadlo uznání u krtitiků i diváků. A pochválili ji legendární skokani
Pohádka o Raškovi přinesla Naivnímu divadlo uznání u krtitiků i diváků. A pochválili ji legendární skokani | Foto: archiv Naivního divadla

Když jsem Jiřího Rašku potkal, měl jsem pocit, že přede mnou stojí opravdová pohádková postava.

Tak mluví o nejslavnějším českém skokanovi na lyžích ředitel Naivního divadla v Liberci Stanislav Doubrava.

Raška, zlatý a stříbrný olympijský medailista z roku 1968, oslaví ve středu večer ve Frenštátu pod Radhoštěm sedmdesátiny. 

A Doubrava je na pohádky a na postavy z nich odborník na slovo vzatý.

Vždyť věhlasné Naivní divadlo se jimi živí. A mezi jeho inscenacemi září v posledních dvou letech právě Pohádka o Raškovi.

Divadlo dalo Raškovi k narozeninám inscenaci i jeho loutku

Liberečtí loutkoherci dovezli Raškovi do rodných Beskyd ke středečním narozeninám dva dárky - své představení podle předlohy legendárního spisovatele Oty Pavla ´Pohádka o Raškovi´ a asi čtyřiceticentimetrovou loutku skokana na lyžích.

"Raška je neuvěřitelně poctivý. Ví, že se úspěch dostaví jenom tehdy, když člověk nic neošvindluje a dře," řekl Aktuálně.cz Doubrava.

Mezi fanoušky Jiřího Rašky a skoku na lyžích patří i prezident Václav Klaus. Sám prý jako mladý lyžař doplachtil na můstku asi k 20 metrům
Mezi fanoušky Jiřího Rašky a skoku na lyžích patří i prezident Václav Klaus. Sám prý jako mladý lyžař doplachtil na můstku asi k 20 metrům | Foto: Josef Mašek

"Vyprávěl mi, jak těžko se mu vracelo z mezinárodních závodů mezi chlapy do fabriky, když se nedostal na stupně vítězů. Říkal si - Jak se jim můžu podívat do očí po nějakém sedmém místě?

Oni tady za mě dělali a já se vracím bez medaile. Něco takového se už dneska nenosí," upozornil Doubrava.

Představení Naivního divadla podle předlohy legendárního spisovatel Oty Pavla se do středy dočkalo 92 repríz. Na programu se drží od prosince 2008. 

Dřevěný Raška potěší frenštátské děti čtyřikrát

"Ve Frenštátě přibude ve středu a ve čtvrtek dalších pět představení. Za 50.000 korun si je od nás koupilo pro město. Čtyři pro děti a jedno pro Rašku," uvedl Doubrava.

Raškovy triumfy

ZOH Grenoble 1968
zlato na středním a stříbro na velkém můstku
MS ve Vysokých Tatrách 1970
stříbro na velkém můstku
Intersportturné 1971
první místo

Naivní divadlo vyjelo s Pohádkou o Raškovi mimo Liberec zatím pouze jednou - do Prahy.

"Na středeční slavnostní večerní představení do kulturního domu ve Frenštátě dorazí pravděpodobně i Věra Čáslavská a Dana Zátopková," dodal Doubrava.

Pohádka o zlatém skokanovi dětem říká - Nešolíchejte to

Raška viděl premiéru Pohádky… v Liberci a navštívil rovněž zvláštní představení při mistrovství světa v klasickém lyžování 2009.

"Přijeli na něj nejúspěšnější čeští skokani  na lyžích - Raškovi kolegové z reprezentace, mladší závodníci  Parma a Ploc, A také trenérské a funkcionářské legendy Bělonožník, Remsa nebo Motejlek. Inscenace je nadchla," podotkl Doubrava.

Raška vévodil kdysi na Intersportturné stejně suverénně jako teď Rakušan Morgenstern
Raška vévodil kdysi na Intersportturné stejně suverénně jako teď Rakušan Morgenstern | Foto: Reuters

Pohádka..., v níž vystupují kromě loutek i živí herci, se stala v roce 2009 nejlepší inscenací loutkového divadla v Česku.

Trvá necelou hodinu a v Liberci se hraje pro 55 diváků. Sedí na tribunách kolem doskočiště pomyslného skokanského můstku.

Na Pohádku... chodí nejvíce děti od pěti do sedmi let a jejich rodiče.

"Má i výchovný rozměr. Ukazuje dětem, že neplatí to, co doma někdy slyší - Tak to ošolíchej, ono to nějak dopadne," konstatoval Doubrava. 

 

Právě se děje

Další zprávy