Koukal s Kožíškem se do finále sprintu dvojic nedostali

Jaroslav  Šindelář Jaroslav Šindelář
16. 1. 2011 15:25
Neuspěl ani druhý český pár Horyna - Novák
Foto: Reuters

Vesec - Český pár ve složení Martin Koukal - Dušan Kožíšek nepostoupil na Světovém poháru ve Vesci do finále sprintu dvojic klasickou technikou. Nakonec skončil jedenáctý. Do finále nepostoupil ani druhý český pár Ondřej Horyna - Petr Novák.

Jak mužům, tak ženám vévodili Norové. Závod mužů ovládli předloňští mistři světa právě z Vesce Johan Kjölstada a Ola Vigena Hatestad. Ženský závod suverénně ovládly Marit Björgenová a Maiken Caspersen Fallaová.

Oproti sobotnímu sprintu jednotlivců, ve kterém na třetím místě dojel Dušan Kožíšek, závod navštívilo více než dvojnásobný počet diváků (téměř 3500).

Čtěte také:
Kožíšek si dojel na SP ve Vesci pro životní třetí místo

Češi měli v semifinále v úvodu závodu štěstí. Koukalovi uvolnil vázání Švéd Modin, Dušan Kožíšek zase při jednom ze sjezdů zavrávoral, vjel do cesty Estonci Einastemu, který musel vyjet z trati do příkopu a zastavila jej až ochranná síť.

Kožíšek poté zlomil hůlku, ztrátu však do další předávky dohnal. Přes jeho enormní úsilíve finiši  ale nakonec české dvojici postup jen velmi těsně unikl. Kožíšek ve finiši ztratil tři desetiny na Italy, kteří nakonec prošli mezi nejlepší časem.

"Jsem zklamanej, tenhle víkend se nepovedl. Mělo to být finále, což je hranice úspěchu, i pro diváky, ale nebyli jsme dost rychlí," smutnil Koukal, který se z kvalifikace neprobojoval ani v sobotu.

"Byl jsem spíš mile překvapený, jak jsme si vedli. Ani jeden nejsme klasici a výsledek hodnotím dobře," řekl Kožíšek.

Druhý český pár ve složení Ondřej Horyna - Petr Novák skončil v prvním semifinále až jedenáctý se ztrátou dvou minut na Kjölstada a Hattestada.

Českou dvojku připravil o lepší umístění pád Ondřeje Horyny při jednom ze sjezdů. Podobně dopadl i Australan Watson, kterého při jednom ze sjezdů zadržela až záchranná síť vedle trati.

České ženy se závodů dvojic nezúčastnily.

Sprint dvojic klasickou technikou:

Muži (6x1,6 km): 1. Kjölstad, Hattestad (Nor.) 21:47,1, 2. Modin, Larsson (Švéd.) -4,4, 3. Brandsdal, Dahl (Nor.) -8,1, 4. Gaillard, Miranda (Fr.) -9,8, 5. Parfijonov, Panžinskij (Rus.) -10,5, 6. Bryntesson, Halfvarsson (Švéd.) -11,9 ...11. Kožíšek, Koukal, 21. Horyna, Novák vyřazeni v semifinále.

Ženy (6x1,3 km): 1. Björgenová, Fallaová (Nor.) 19:30,8, 2. Longaová, Genuinová (It.) -30,5, 3. Gjeitnesová, Brunová-Lieová (Nor.) -43,6, 4. Niskanenová, Muranenová (Fin.) -46,8, 5. Gaiazovaová, Crawfordová (Kan.) -51,6, 6. Brodinová, Falková (Švéd.) -54,0.

 

Právě se děje

Další zprávy