Krasobruslař Březina se chystá skákat dva čtverné skoky

ČTK ČTK
30. 8. 2010 13:26
Do jízdy chce řadit čtverný salchow i toeloop
Foto: Reuters

Brno - Hned dva čtverné skoky se chystá v nadcházející sezoně zařazovat do svých programů český krasobruslař Michal Březina. Čtvrtý muž z letošního mistrovství Evropy i světa trénuje čtverný toeloop i salchow a plánuje, že je bude skákat nejen ve volné jízdě, ale i v krátkém programu.

"Chci skákat kombinaci čtverného a trojitého toeloopu a čtverný salchow z kroků," řekl Březina v rozhovoru pro web goldenskate.com. Takto obtížné skoky v krátkém programu dosud nezařazoval nikdo ze světové špičky, ti nejlepší se pokoušeli jen o kombinaci s čtverným toeloopem.

Březinovi by jeho odvaha mohla vynést výrazné zlepšení osobního rekordu, který má v současné době hodnotu 81,75 bodu. "Teď mám nejlepší známku za technickou hodnotu 45, a to tam nebyl ani jeden čtverák. Když se mi povedou dva, může se tato známka dostat k šedesáti, pokud zvládnu všechno ostatní," kalkuloval.

Čtěte také: Krasobruslař Březina na medaili nedosáhl. Skončil čtvrtý

Pokud by za komponenty dostal jako v uplynulé sezoně kolem 35 bodů, mohl by atakovat i světový rekord Jevgenije Pljuščenka. Ten dostal na letošním ME za krátký program 91,30 bodu.

Čtverné skoky dvacetiletý krasobruslař s úspěchem zkoušel v tréninku už v olympijské sezoně, ale od trenérů Karla Fajfra a Petera Starce nedostal povolení riskovat je v soutěži. "Byl jsem trochu smutný, že jsem je nemohl zkusit, ale co jsem mohl dělat? Oni mají větší slovo," posteskl si.

Foto: Reuters

Pro nadcházející sezonu ve spolupráci s renomovaným choreografem Pasqualem Camerlengem připravil nový krátký program s doprovodem japonských bubnů. "Udělali jsme to, protože mistrovství světa je příští rok v Tokiu. Doufám, že se to bude líbit japonským fanouškům i rozhodčím, protože je to jejich národní hudba," vysvětlil.

Zatím se setkal jen s pozitivním ohlasem. "Každý, kdo ho zatím viděl, říká, že je mnohem lepší než krátké programy, které jsem měl dosud," pochvaloval si krasobruslař, kterému se spolupráce s Camerlengem líbila. "Bylo to něco jiného, než na co jsem byl zvyklý. Doufám, že s ním budu spolupracovat déle, protože se mi líbí, co dělá. Vybral jsem si ho díky jeho volné jízdě pro Daisukea Takahašiho, ta byla brilantní."

Zatímco krátký program je zbrusu nový, volná jízda na motivy Američana v Paříži dozná jen drobných změn. "Musíme udělat nové kroky a změníme zařazení skoků do první a druhé poloviny programu. Musíme zapracovat na přechodových prvcích. A zbytek je na mně, já to musím odskákat a odbruslit," upřesnil Březina, který se tradičně připravuje střídavě v Oberstdorfu a v Brně.

Do sezony vstoupí na konci září na Nebelhorn Trophy v Oberstdorfu, kde v předchozích třech letech vždy vystoupil na stupně vítězů. "Je to první závod, takže se při něm člověk nehoní za body ani nedělá nic zvláštního. Půjde jen o vyzkoušení programů v soutěži, zjištění reakce rozhodčích a otestování toho, jak budu schopen při závodech skákat čtveráky," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy