Tour de Ski se v Česku nepojede. SP však uspořádá Vesec

ČTK ČTK
2. 6. 2010 20:45
TdS se v Česku nepojede poprvé od jeho založení
Závody se vrátí do Vesce poprvé od MS 2009
Závody se vrátí do Vesce poprvé od MS 2009 | Foto: Ondřej Besperát

Antalya/Praha - Poprvé od vzniku Tour de Ski bude chybět v programu český závod. Komise běhu na lyžích mezinárodní federace FIS dnes na zasedání v Turecku schválila složení etapového závodu bez účasti Prahy, která v seriálu figurovala tři roky.

Elitní běžci se ale v Česku objeví. Hned po Tour de Ski se utkají o body do Světového poháru ve sprintech na tratích v libereckém Vesci, kde se konalo loni mistrovství světa.

Čtěte také:
Bauer žaluje svaz: za Tour de Ski chce půl milionu
Tour de Ski se příští rok může běžet v Harrachově
Suverén Bauer. V cíli musel čekat, až přijedou další

"Je to škoda, ale byl tam velký tlak nedělat sprinty v centrech měst. Zvedla se okolo toho velká diskuse, že to je pro závodníky nekomfortní," řekl k absenci pražského sprintu v Tour generální sekretář Svazu lyžařů ČR Petr Graclík.

"Cítili jsem, že to je neudržitelné. Museli bychom přijít s lokalitou Staroměstské náměstí nebo Václavák, a to je o svátcích nemožné," dodal.

Podle Graclíka nebyl problém v tom, že se loni na Strahově při závodu nepovedlo ideálně připravit sníh.

"To ne. Praha byla jinak hodnocena vysoko. Není problém s Prahou, ale s logistikou, že se pořád přejíždí. Ale stejně budou cestovat, i když jen ve dvou zemích. Nevzdáváme se pro další roky, chceme se vrátit," řekl Graclík.

Prahu, která pořádala Tour de Ski nejdříve na Hradčanském náměstí, pak na Výstavišti a letos na Strahově, v Tour de Ski nahradil Oberstdorf, kde se uskuteční sprint klasicky a skiatlon.

S Prahou původně dvakrát hostilo Tour de Ski také Nové Město na Moravě, ale to se nevešlo do kalendáře především kvůli velkým přesunům.

Seriál, který letos podruhé vyhrál Lukáš Bauer, začne v Oberhofu. Z Oberstdorfu se přesune do Toblachu a vyvrcholí ve Val di Fiemme.

Běžci se po proslulém výšlapu na sjezdovku Alpe Cermis vydají do Česka. O víkendu 15. a 16. ledna se ve Vesci poběží sprinty volně a sprint dvojic klasicky, což může být při kvalitě českých sprinterů zajímavé.

Pouze pro nejlepšího domácího běžce Bauera tyto závody nejsou. "Šli jsme do sprintového víkendu, který byl jediný možný otevřený, o který jsme se mohli ucházet. Italové na něj prosazovali Milán, ale ten ztroskotal podobně jako Praha," řekl Graclík.

Vedení svazu lyžařů bylo rádo, že se povedlo běžecký Světový pohár v Česku udržet.

"Na pořadatelství je obrovský tlak. Zachová se kontinuita vrcholných závodů v Česku a zase ukážeme naše kluky doma českému publiku, což považujeme za úspěch," uvedl Graclík.

Česká republika bude v nadcházející zimě hostit rovněž Světový pohár v alpském lyžování - Šárka Záhrobská bude mít šanci zaútočit na výhru v březnu ve Špindlerově Mlýně ve slalomu.

Pojede se i obří slalom. Skokani na lyžích se dvakrát objeví v Harrachově, nejdříve budou skákat na velkém můstku a poté na mamutu při letech na lyžích.

Do Mariánských Lázní se vrátí Světový pohár v akrobatické jízdě v boulích, takže Nikola Sudová bude moci ukázat v únoru formu po plastice kolenních vazů i doma.

Ještě se jedná o SP v severské kombinaci, lednový závod bude buď v Seefeldu, nebo v Liberci.

Světové poháry v Česku v sezoně 2010/2011:

Alpské lyžování:
11.- 12. března, Špindlerův Mlýn - slalom a obří slalom žen.

Běh na lyžích:
15.- 16. ledna 2011, Liberec-Vesec - sprint volně, sprint dvojic klasicky.

Severská kombinace:
15.- 16. ledna, Liberec nebo Seefeld (Rak.).

Skoky na lyžích:
11.- 12. prosince, Harrachov - HS142,
8.- 9. ledna, Harrachov - lety HS205.

Akrobatické lyžování:
26. února 2011, Mariánské Lázně - boule.

 

Právě se děje

Další zprávy