Řezáč třetí na Vasově běhu. Od výhry jen tři sekundy

Red Spo, ČTK
7. 3. 2010 17:02
Český lyžař znovu vsadil na vlastní mazání
Stanislav Řezáč
Stanislav Řezáč | Foto: Patria Direct

Mora - Český běžec na lyžích Stanislav Řezáč obsadil stejně jako loni třetí místo ve slavném Vasově běhu ve Švédsku.

Po 90 kilometrech klasickou technikou rozhodovaly o vítězství centimetry, o něž porazil ve spurtu domácí Jörgen Brink svého krajana a trojnásobného vítěze Daniela Tynella.

Třetí Řezáč ztratil pouhé tři sekundy.

"Byl to můj nejlepší Vasák v životě, měl jsem skvělou formu a dokázal ji prodat," radoval se Řezáč. "Jelo se mi fantasticky, od začátku závodu až do finiše jsem cítil, že mám sílu. Zkoušeli jsme s Tynellem nastupovat a všem ujet, chtěli jsme urvat i Brinka s Auklandem, ale drželi se nás jako klíšťata," uvedl.

Čtěte také: Bauer si drží formu, ve skiatlonu v Lahti doběhl druhý

Šestatřicetiletý Řezáč, který se marně snažil prosadit do reprezentačního týmu pro olympijské hry ve Vancouveru, skončil třetí potřetí v kariéře. Poprvé byl na stupních vítězů v roce 2003. "Třetí místo je super. Porazil jsem spoustu soupeřů, kteří už tady vyhráli. Těší mě to," doplnil Řezáč po svém jedenáctém startu na Vasově běhu.

Řezáč usiloval v nejdelším a nejstarším závodě světa o premiérové vítězství, toho se však nakonec dočkal Brink. Domácí běžec byl nejrychlejší ze čtyřčlenné skupiny, do níž patřil ještě Nor Jörgen Aukland a která se odpoutala od zbytku pole zhruba pět kilometrů před cílem.

Brink se před Tynella, který většinu závodu odtáhl, dostal těsně před cílovou čarou a zvítězil v čase 4:02:59. Vítěz z roku 2008 Aukland byl z celé skupiny nejpomalejší a dojel ještě čtyři sekundy za Řezáčem.

Řezáč jel celý závod v čele, na jednu z prémií Evertsberg v polovině trati dorazil jako první. Už popáté tak bude jeho jméno vytesáno do pamětního kamene, který nejrychlejší závodníky připomíná.

Pomohlo vlastní mazání i pomoc rodiny

Lyže si již tradičně připravoval sám a namazat se mu povedlo dobře. Na trati se mohl spolehnout na pomoc rodiny s občerstvením. "K výsledku mi pomohl nejlepší servis za tu dobu, co sem jezdím, takže jsem v závěru nerupnul a naopak se cítil skvěle," pochvaloval si Řezáč.

Legendárního závodu ze Sälenu do Mory, jenž je zařazen do seriálu FIS Marathon Cup, se zúčastnilo zhruba 16 000 běžkařů. Vasaloppet se koná od roku 1922 na počest Gustava Vasy, jenž touto trasou 400 let předtím prchal, když se snažil získat posily k povstání proti okupujícím Dánům. Ty později porazil a položil tak základy švédské suverenity.

Loni Řezáč vyhlašoval, že už Vasův běh nepojede, přesto startoval znovu. Jak to bude za rok? "Pokud bude za rok forma, zdraví a podmínky, určitě přijedu," plánoval dálkový běžec.

 

Právě se děje

Další zprávy