České biatlonisty zradila střelba. Skončili jedenáctí

Red Spo, ČTK
6. 12. 2009 18:19
Ondřej Moravec pokazil dobře rozjetý závod.
Člen české štafety Michal Šlesingr
Člen české štafety Michal Šlesingr | Foto: Reuters

Östersund - Čeští biatlonisté nedotáhli do úspěšného konce slibně rozjetou úvodní štafetu sezony a ve švédském Östersundu obsadili jedenáctou pozici. Šance reprezentačního kvarteta na umístění mezi absolutní elitou potopil na posledním úseku Ondřej Moravec, který musel na trestný okruh.

V závodě na 4x7,5 km zvítězili Francouzi.

Čtěte také: Björndalen vyhrál v Östersundu. Z Čechů bodoval Holubec

Čeští biatlonisté se drželi po třech úsecích mezi nejlepšími pěti, a to i zásluhou mimořádně kvalitní střelby. Z šesti položek, tedy 30 ran, minuli Michal Šlesingr a Tomáš Holubec pouze jednou a Jaroslav Soukup dokonce zastřílel naprosto čistě. Šlesingr rozjel závod jako pátý, Holubec předával jako čtvrtý a Soukup vyslal finišmana Moravce jako pátého.

Poslednímu členovi české štafety se však nevydařila už první položka v leže, na níž mu nestačily ani tři náhradní náboje a musel na trestný okruh. Propadl se tak na osmou pozici, a i když závěrečnou "stojku" zvládl bez dalších dodatečných 150 metrů, klesl v závěru ještě o tři místa.

"Musím říci, že s výkony Michala, Tomáše a Jardy jsem opravdu velmi spokojen. Kluci zatím nemají špičkovou běžeckou formu, ale ukázali, že při kvalitní střelbě mají v sobě potenciál měřit síly s nejlepšími," řekl šéftrenér reprezentace Ondřej Rybář.

Při střelbě finišmana Moravce se trenérovi vybavil závod minulé sezony ve Vancouveru, kde Moravec netrefil osmi ranami ani jednou terč. Dnes byl po čtyřech ranách ve stejné situaci. "Na druhou stranu si u Ondry cením toho, že se po počátečních nezdarech dokázal zkoncentrovat a závod ještě zachránit," dodal Rybář.

Pro výhru si dojeli Francouzi ve složení Vincent Jay, Vincent Defrasne, Simon Fourcade a Martin Fourcade. Se ztrátou 13,7 sekundy dovedl k druhému místu norskou štafetu vítěz sobotního sprintu Ole Einar Björndalen, třetí bylo Rakousko. Češi za vítězi zaostali o 1:50,5 minuty.

Ženská štafeta třináctá

Mimo elitní desítku skončilo také kvarteto žen Magda Rezlerová, Barbora Tomešová, Zdenka Vejnarová a Veronika Zvařičová, které v konkurenci dvaceti týmů obsadilo 13. místo. Zvítězily Němky o 18 sekund před Ruskami a Francií, která měla ztrátu už půl druhé minuty. Češky doběhly do cíle sedm minut za vítězkami.

Světový pohár pokračuje od 11. prosince v rakouském Hochfilzenu a ženskou štafetu by už měla posílit uzdravená Veronika Vítková. Naopak vyloučen je start zkušeného Zdenka Vítka. "Zdeněk začal po viróze doma v Jilemnici pomalu trénovat. Jsme rádi, že vydržel bez antibiotik. V pondělí odjede na soustředění do Obertilliachu, ale před vánočními svátky ve Světovém poháru na 99 procent nenastoupí," uvedl Rybář.

 

Právě se děje

Další zprávy