Právník tlačí skokanky na olympiádu, i když padají

Sport Sport, Red Spo
2. 12. 2009 11:25
Právní zastupující kanadské skokanky podal soudní žalobu
Skoky na lyžích v podání žen.
Skoky na lyžích v podání žen. | Foto: Zuzana Hronová, http://ladies-skijumping.com

Praha - Skokanky na lyžích se nevzdávají naděje na zařazení své disciplíny do programu olympijských her ve Vancouveru, přestože neuspěly u Mezinárodního olympijského výboru ani u kanadského soudu. Právník, zastupující třináct skokanek, v úterý oznámil, že se obrátil na nejvyšší soud v zemi, píše agentura ČTK.

Také v Česku jsou skoky na lyžích žen po mistrovství světa v Liberci předmětem podobné debaty: zda není příliš nebezpečné ženy k tomuto sportu vůbec pustit. Vystoupení velmi mladých českých skokanek totiž končilo dramatickými pády.

O tom, že skokanky nebudou moci závodit ve Vancouveru, rozhodl Mezinárodní olympijský výbor v roce 2006. Důvod? Málo závodnic, málo pravidelných světových soutěží - v kostce: příliš mladý a malý sport na to, aby byl na zimní olympiádě.

"Tady už nejde o práva žen, ale o lidská práva vůbec," prohlásila rozhořčeně prezidentka americká federace skokanek na lyžích Deedee Corradiniová.

Čtěte více:
Skokanky na lyžích nechtějí na ZOH jen koukat na chlapy
Nejkrásnější záběry z MS v Liberci. Připomeňte si

V Česku, kde ženskou reprezentaci trénuje známý skokan Jaroslav Sakala, si tento sport zkomplikoval pozici sám: dosud nejviditelnějším vystoupením českého ženského skoku bylo liberecké mistrovství světa. Čtyři dívky z celkem dvaceti, které tento sport provozují, neuspěly.

"Jsou to tvrdý holky, to je jasné. Každý, kdo si stoupne na ten můstek s tím, že ho chce sjet dolů a následně skočit, prostě musí být dobrodruh," uvedl Sakala.

Natálie Dejmková upadla v tréninku takovým způsobem, že ji Sakala vůbec nepustil do závodu. Druhý den po pádu Dejmkové končila v kotrmelcích teprve čtrnáctiletá Lucie Míková. Od můstku ji odvezli v oranžovém obalu záchranáři.
V tu dobu i Sakala připouštěl, že bude nutné stanovit věkový limit. Nestalo se.

To, že by skokanky (nejen české) nakonec vybojovaly účast ve Vancouveru, není příliš pravděpodobné. Přes podanou soudní žalobu je příliš pozdě na to měnit program her.

Ale právník skokanek přiznal, že případný verdikt soudu může pomoci pro účast dívek na další olympiádě v ruské Soči.

 

Právě se děje

Další zprávy