Češi neuspěli ani ve štefetách. Mezi muži vládli Norové

ČTK ČTK, Red Spo
22. 11. 2009 15:39
Ženskou štafetu vyhrály Švédky
Norský finišman Petter Northug se ohlíží. V cílové rovince nedal Němci Axelu Teichmannovi nejmenší šanci.
Norský finišman Petter Northug se ohlíží. V cílové rovince nedal Němci Axelu Teichmannovi nejmenší šanci. | Foto: Ondřej Besperát

Beitostölen - Švédské kvarteto vyhrálo úvodní štafetu žen v novém ročníku Světového poháru v běhu na lyžích. V Beitostölenu doběhly se ztrátou 16 sekund druhé Norky, třetí skončily Finky.

České kvarteto ve složení Eva Nývltová, Kamila Rajdlová, Ivana Janečková a Eva Skalníková obsadilo 13. příčku.

Favorizované severské štafety udávaly tempo společně s Ruskami od prvního úseku, zásluhou Virpi Kuitunenové se po druhém klasickém úseku utrhly od zbytku čelní skupiny Finky.

Čtěte také: Češi na úvod propadli, v Norsku kralovali domácí lyžaři

Na závěrečném pětikilometrovém okruhu ale jela trojice favorizovaných týmů opět pohromadě a odrazila i nápor čtvrté Rusky Natalie Korostělevové.

Na posledním kilometru už nestačila tempu Švédky Charlotte Kallaové finská finišmanka Aino Kaisa Saarinenová a překvapivě ani sobotní suverénní vítězka volné desítky Marit Björgenová z Norska.

O medailovém pořadí tak bylo rozhodnuto již několik desítek metrů před cílem.

Češky se na třetím úseku pohybovaly chvíli i na osmé pozici, za sebou si však vezly početnou skupinu.

Skalníková v závěru měla méně sil než soupeřky a o místo v elitní desítce přišla. V součtu čtyř pětikilometrových úseků ztratily Češky na vítězné Švédky přes tři minuty.

Pozdější mužskou štafetu pak vyhráli Norové, kterým zajistil triumf tradičně skvěle v závěru finišující Peter Northug. Čeští zástupci ve složení Martin Koukal, Jiří Magál, Milan Šperl a Aleš Razým dojeli nakonec čtrnáctí.

 

Právě se děje

Další zprávy