Sáblíková zaskočila i sebe. Může myslet na tři medaile

Sport Sport, Red Spo, ČTK
8. 11. 2009 20:00
Martina Sáblíková zaskočila i sama sebe
Martina Sáblíková
Martina Sáblíková | Foto: Reuters

Berlín - Nečekal to nikdo, nepočítala s tím ani Martina Sáblíková. Řeč je o překvapivém druhém místě v nedělním závodě na 1500 metrů, který byl součástí Světového poháru.

A rázem přemýšlí, že by se na olympiádě mohla soustředit i na tuto trať.

Dvaadvacetiletá Sáblíková, která v Berlíně nestačila jen na Kanaďanku Christine Nesbittovou, už v pátek zahájila olympijskou sezonu famózním vítězstvím na dvojnásobné trati, na níž vytvořila rekord berlínského oválu.

Čtěte dále: Sáblíková šokuje. Byla druhá na trati, kterou nejezdí

Tento nedělní výkon však pro ni byl ještě překvapivější. Kratší vzdálenosti dosud nepatřily mezi její nejoblíbenější, ale po berlínském úspěchu by se to mohlo změnit.

Už před závodem jí trenér Petr Novák tvrdil, že by mohla útočit na stupně vítězů.

"Já jsem si samozřejmě myslela, že si ze mě dělá legraci. Nechtěla jsem tomu věřit. Říkala jsem, že budu ráda, když se umístím do desátého místa," řekla Sáblíková po závodě českým novinářům.

Nebylo to plácnutí do vody

Od kratší trati však na olympijských hrách nic konkrétně neočekává.

"Zeptejte se spíš Petra, co on očekává ode mě, protože co on řekne, to já jedu. Dnes se mi to znovu potvrdilo. On ví, co říká," vyhnula se rychlobruslařka přímé odpovědi.

Čtěte více: Sáblíková zahájila olympijskou sezonu drtivou výhrou

Kouč byl konkrétnější. "Já jsem prohlásil, že i na patnáctce by mohla třeba bojovat o medaili. Doufám, že tady naznačila, že to nebylo jen plácnutí do vody," prohlásil Novák a zdůraznil, že v letošní přípravě zapracovali mimo jiné na rychlosti startů.

Sáblíková připustila, že patnáctistovka, na níž v minulosti startovala většinou jen jako součást víceboje, jela dobře.

"I když poslední kolo jsem opravdu měla co dělat. Mými oblíbenými tratěmi samozřejmě zůstávají ty dosavadní," konstatovala pětinásobná mistryně světa a celková vítězka Světového poháru z předchozích tří let.

Na třech a hlavně na pěti kilometrech by měla královna dlouhých tratí patřit mezi největší olympijské favoritky. Vždyť na 5000 metrech, stejně jako na deseti kilometrech, dvakrát pokořila světový rekord.

Znamenalo by to, že Sáblíková by mohla útočit na tři medaile. Cenný kov z olympiády v její sbírce zatím chybí.

Před čtyřmi lety v Turíně jí jen těsně unikl bronz na pětikilometrové trati.

 

Právě se děje

Další zprávy