Paradox: Záhrobská byla bez bodů, ale je spokojená

Martin Jůzek, maj
25. 10. 2009 8:30
Šárka Záhrobská sobotní slalom nedokončila
Šárka Záhrobská
Šárka Záhrobská | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Sölden - Někoho to může při pohledu na výsledky zaskočit, ale Šárka Záhrobská si nic po úvodním závodu Světového poháru nevyčítala. Naopak. Ačkoliv v rakouském Söldenu nezískala ani bod, byla spokojená.

Jednička českého lyžování nastoupila do sobotního obřího slalomu s tím, že není důležité, kolikátá skončí.

Přála si probojovat se do druhého kola a také mít ze svého výkonu dobrý pocit. Obě předsevzetí splnila.

Čtěte dále: Záhrobská spadla a po diskvalifikaci jí body unikly

Letošní ročník začal jako obvykle na ledovci v Söldenu, kde se pravidelně jezdí obří slalom. Není to úplně oblíbená disciplína čtyřiadvacetileté rodačky z Benecka, ale naplánovala si, že by se v něm měla zlepšit.

První závod se jí však (výsledkově) nepovedl. "Trápit se nebudu, nemám proč," vzkázala Záhrobská na svých stránkách.

Začátek přitom nebyl tak špatný. Ačkoliv se na startu nedostala mezi nasazenou elitní třicítku, v cíli už to neplatilo a dokázala postoupit do finále. I když právě až dvaatřicátá startovní pozice její umístění ovlivnila - patřila jí 28. příčka.

Po nerovnosti jsem minula branku

Musela se totiž popasovat s rozměklou a rozbitou tratí. "Nemohla jsem jet tak, jak jsem chtěla. Bylo to těžké," řekla.

Potom přišlo na řadu kolo druhé. Specialistika na slalom se rozhodla riskovat. Tentokráte jela mezi prvními, což teoreticky mohlo přinést posun výsledkovou listinou vzhůru. Jenže nestalo se, Záhrobská ve spodní části chybovala a byla diskvalifikována.

"V jedné bráně byla nerovnost, byla jsem tam pozdě a minula tu další," vysvětlila mistryně světa ve slalomu z roku 2007.

Nejen ona měla problémy se zvládnutím náročného svahu. Zranila se Rakušanka Hospová, nedojely ani Kirchgasserová a Mancusová. Záhrobská ale nelituje, že nezkusila jet na jistotu.

"Ano, mohla jsem mít čtyři nebo pět bodů. Ale lepší vypadnout a jet takhle, než se držet na jistotu," uvedla.

Česká reprezentantka k tomu ještě poznamenala, že příští závody (nejbližší se jede ve finském Levi za tři týdny) budou o něčem jiném. "Nevidím problém v tom, abych i v obřáku pravidelně bodovala. I když přeučování starých navyků jde pomalu," dodala.

 

Právě se děje

Další zprávy