Záhrobská touží uspět na olympiádě. I s novým trenérem

ČTK ČTK, Red Spo
8. 9. 2009 15:06
Šárka Záhrobská objasňuje tréninkový rozchod s otcem
Šárka Záhrobská
Šárka Záhrobská | Foto: Reuters

Praha - Vystupuje sama za sebe, věří, že má dost síly a dynamiky, aby vyhrávala slalomy (jednou i obří slalomy), a tréninkový rozchod s otcem není útěkem z rodného hnízda, ale rozumnou dohodou.

Tak se dnes představila lyžařka Šárka Záhrobská, vicemistryně světa ve slalomu z uplynulé sezony a jedna z českých medailových nadějí pro zimní olympijské hry ve Vancouveru.

"Příprava běží, můžu vás uklidit, naprosto normálně. Mám podmínky srovnatelné s konkurenčními týmy jako třeba Rakouska či Itálie. Více času jsem v létě trávila na lyžích, protože síly a dynamiky mám dost, abych mohla vyhrávat slalomy i obří slalomy, takže jsme se zaměřili více na techniku jízdy a testování lyží," pronesla trojnásobná medailistka ze slalomů na MS během tiskové konference.

Čtěte také: Šárka Záhrobská opanovala anketu Král bílé stopy

Čtyřiadvacetiletá Záhrobská poprvé mluvila o svém tréninkovém rozchodu s otcem Petrem Záhrobským, který ji lyžařsky vychoval, přivedl ke všem úspěchům a koučoval až do letošního března.

Od května ale má závodnice vlastní čtyřčlenný tým a otec se věnuje synu Petrovi, který uspěl v superobřím slalomu Evropského poháru.

"Nemyslím, že opouštím rodné hnízdo a neřekla bych, že jsme se rozešli. Domluvili jsme se a beru to jako výzvu, protože mám výzvy ráda a věřím„ že se s tím vypořádám dobře," řekla Záhrobská.

"Nejsem typ, který dokáže dělat věci pořád stejně, snažím se najít, jak věci vylepšit, a cítím, že změna mi může jedině pomoci," věřila.

Záhrobský se bude věnovat synovi

K dohodě, že Záhrobská bude pokračovat bez otce, dospěla rodinná rada na společném hodnocení po sezoně.

"Nebylo to rozhodnutí za deset minut, ale neřešili jsme to ani čtvrt roku," popsala. Hledaly se možnosti, jak zdokonalit přípravu Petra Záhrobského mladšího, aby prorazil i ve Světovém poháru.

"Dohodli jsme se, že nejvíce pomůže, když se mu otec bude věnovat na plný úvazek," řekla Záhrobská.

Letní přípravu tak Záhrobská absolvovala pod vedením kondičního trenéra Antonína Stracha, který s ní spolupracuje čtyři roky.

Po roční pauze se vrátil Miloš Machytka, který po otci převezme roli servismana a jezdil na stáže do Headu. Zůstává fyzioterapeutka Dita Schönfeldová a novým mužem na scéně je Pavel Kubričan.

"Je to staronový tým a myslím, že nepostrádám vůbec nic. Můj otec může dát Petrovi v přípravě více než v současné době mně. Řadu věcí mě naučil a předal a já dobře vím, co mám dělat," řekla lyžařka.

Vrchol sezony? Olympiáda

Hlavním vrcholem sezony budou olympijské hry. Záhrobská se předběžně rozhodla, že vynechá superkombinaci a bude se soustředit na točivé disciplíny (slalom, obří slalom) a pojede super-G.

"Nikdy není nic definitivní, ale počítáme s tím takto. Superkombinace je na začátku a zbytek na konci her a není nejlepší jezdit na olympiádu na celý měsíc. Chtěla bych se koncentrovat hlavně na slalom a obřák a tohle oželím a nebudu toho zvlášť litovat," vysvětlila.

Přečtěte si také: SP v alpském lyžování se vrátí do Špindlu. V roce 2011

Zatímco na minulých hrách v Turíně bydlela s týmem samostatně, tentokrát plánuje pobyt v olympijské vesnici. A nepřímo naznačila, že touží po olympijské medaili.

"Chtěla bych uspět. Olympiáda je důležitá, protože je ojedinělá. Můžete vyhrát závod Světového poháru, mistrovství světa, ale vždy si bude každý pamatovat, že jste vyhrál nebo získal medaili na olympiádě," konstatovala Záhrobská.

 

Právě se děje

Další zprávy