Snowboarding přišel o svou královnu. Zemřela na ledovci

yac
29. 5. 2009 20:00
Karine Rubyová svoji smrt nalezla na Mont Blanku
Karen Rubyová ve svém životě vyhrála patrně více snowboardových závodů, než jakákoliv jiná žena na světě.
Karen Rubyová ve svém životě vyhrála patrně více snowboardových závodů, než jakákoliv jiná žena na světě. | Foto: Reuters

Grenoble - V ledovcové průrvě na nejvyšší hoře Evropy našla svoji smrt v pátek odpoledne jedna z nejlepších snowboardistek historie, Francouzka Karine Rubyová.

Medailistka z olympijských her a mnohonásobná mistryně světa, se po skončení kariéry živila jako horská průvodkyně, což se jí nejspíše stalo osudným.

V asi dvacet metrů hluboké ledovcové průrvě na Mont Blanku byla francouzskou policí nalezena již mrtvá, stejně jako další účastník výpravy. Třetí osoba byla ve vážném stavu převezena do nemocnice v Ženevě.

Pod celou výpravou se patrně prolomil led, který obzvláště v jarních měsících bývá na ledovcích zrádný.

"Nemáme žádné svědky, ale Karine Rubyová byla skvělá vůdkyně," prohlásil kapitán Benoit Tonally z horské služby pro France 24.

Jednatřicetiletou Karenovou, která byla považována za královnu snowboardingu, ocenil i francouzský premiér Francois Fillon, který prohlásil, že "Karine byla ztělesněním vzniku snowboardingu ve Francii."

Rubyová ve svém kariéře získala krom šesti titulů mistryně světa dvě olympijské medaile (v Naganu zlato, v Salt Lake City stříbro) a šest celkových vítězství ve světovém poháru.

 

 

Právě se děje

Další zprávy