Bauer: Sen skončil v sobotu. Ale do cíle bych i došel

Ondřej Roubínek, rou
4. 1. 2009 23:00
Český lyžař se výborným závěrem dostal na 11. místo
Lukáši Bauerovi se Tour de Ski příliš nevydařila, ale s jedenáctým místem byl nakonec spokojený.
Lukáši Bauerovi se Tour de Ski příliš nevydařila, ale s jedenáctým místem byl nakonec spokojený. | Foto: Ondřej Besperát

Val di Fiemme - Sobotní výpadek v klasické dvacítce odsoudil Lukáše Bauera v závěrečné stíhačce Tour de Ski s výstupem na sjezdovku Alpe Cermis jen k marnému boji o pořadí ve druhé desítce celkového pořadí.

Český lyžař ale zabojoval a doběhl do cíle na jedenácté příčce, takže si přeci jen mohl říci: "Nakonec je spokojenost".

"Určitě bych to hodnotil jinak, kdyby se mi ani ta poslední etapa nepodařila. Hodně mě mrzí ta sobota, ale včerejšek se vymazat nedá. Tam skončily veškeré sny o čemkoli," povzdechl si Bauer na svých stránkách.

Čtěte více: Králem Tour de Ski je mladík Cologna, Bauer jedenáctý

Dopadlo to mnohem lépe

V nedělním závěru Tour de Ski tak vyrážel loňský vítěz na trať až jako devatenáctý s tří a půl minutovou ztrátou na vedoucího muže Daria Colognu ze Švýcarska.

"Myslel jsem, že předjedu dva tři lidi a reálně jsem si věřil tak na 15. místo. Nakonec to dopadlo mnohem lépe," oddechl si Bauer.

Čtěte více: Bauer kašlal a dusil se. Tour za tragédii nepovažuje

Sobotní problémy s dýcháním už se na desetikilometrové trati, kterou z větší části tvoří výstup na sjezdovku, naštěstí pro Bauera neopakovaly.

"Víc než toho kopce jsem se bál, abych kvůli ostrému vzduchu neměl problémy s dýcháním. Naštěstí to tentokrát nepřišlo," popisoval král posledního Světového poháru.

Forma tam je, věří Bauer

I přes zdravotní komplikace se ovšem Lukáš Bauer rozhodl dát do poslední etapy všechno. "Hodně lidí mě odrazovalo, ale říkal jsem, že sem dojedu, i kdybych to měl vyjít," prohlašuje na svých stránkách. "A jsem rád, že jsem tady," dodal.

Loňský triumf Lukáš Bauer nezopakoval. Hlavním cílem v této sezoně je ale mistrovství světa v Liberci.
Loňský triumf Lukáš Bauer nezopakoval. Hlavním cílem v této sezoně je ale mistrovství světa v Liberci. | Foto: Reuters

Na trůnu Tour de Ski českého lyžaře vystřídal teprve dvaadvacetiletý Švýcar Dario Cologna. "Je všestranný, protože umí i sprinty. Jak dlouho mu to vydrží, je otázka. Tak daleko od ostatních není. Je to mladý kluk, tak a uvidíme," hodnotí Bauer svého soupeře.

Po návratu do Česka zamíří Bauer do nemocnice. "Po sobotních problémech jsme zareagovali a mám domluvené vyšetření ve Střešovicích u plicního specialisty. Ne zjistit, jak jsou na tom průdušky, ale jestli se negativně nevyvíjí moje astma, což je s ohledem na závody důležité," vysvětluje.

Po ne zcela ideální Tour de Ski už se bude největší česká medailová naděje na mistrovství světa v Liberci připravovat právě na vrchol sezony.

"Chci se stoprocentně a pak začít přípravu na Liberec. Myslím, že jsem dokázal, že forma tam je, akorát mě brzdí nějaké problémy," uzavírá Bauer.

 

Právě se děje

Další zprávy