Bauer v Novém Městě zabojoval, stačilo to na páté místo

Ondřej Roubínek
31. 12. 2008 15:52
1. Teichmann, 2. Sundby, 3. Čebotko... 5. Bauer
Lukáš Bauer po nevydařeném pražském sprintu skončil v Novém Městě pátý.
Lukáš Bauer po nevydařeném pražském sprintu skončil v Novém Městě pátý. | Foto: Ondřej Besperát

Nové Město na Moravě - Lukáš Bauer vybojoval ve čtvrtém závodě Tour de Ski v Novém Městě na Moravě pátou příčku.

Vítězství slavil ve Zlaté lyži Vysočiny na patnáctikilometrové trati klasicky Němec Axel Teichmann, dosavadní lídr Dario Cologna ztratil téměř půl minuty, skončil patnáctý a přišel o svůj náskok na čele průběžného pořadí.

Lukáš Bauer, kterému se zatím v prestižním seriálu příliš nedaři, odstartoval jako padesátý, takže favorité závodu i s překvapivým lídrem Tour Dariem Colognou vyjeli na trať až za ním.

Čtěte více:
Pražská lyže: Bauer nepostoupil, Razým senzaci nedotáhl
Pozitivum Pražské lyže: Obešla se bez kolon náklaďáků

Loňský král celého seriálu se pohyboval v mezičasech kolem pátého místa a před domácím publikem se postupně posouval kupředu. V cíli nestačil jen na skvěle jedoucího Kazacha Čebotka a zařadil se na druhé místo.

Jenže Bauerovi největší soupeři v závěrečné třetině trati také zrychlovali. Probudil se Němec Axel Teichmann, před českého závodníka se dostal i Nor Sundby a Estonec Mae.

Pak už všichni čekali především na to, jak se s posledním úsekem vyrovná Švýcar Cologna. Ten ale v závěru nasazené tempo neudržel a v Novém Městě dojel až patnáctý. Sice prohospodařil svůj náskok v čele průběžného pořadí, ale stále zůstává ve vedení.

Lukáš Bauer v Novém Městě nenavázal na své loňské triumfy, ale vybojoval cenné páté místo, které mu udrželo naději na solidní výsledek i v celé Tour de Ski.

Další Češi se do první třicítky neprobojovali, Jiří Magál skončil 39., Milan Šperl 47., ještě o příčku za ním byl Aleš Razým.

Mezi ženami se českým reprezentantkám vůbec nedařilo. Nejlepší Kamila Rajdlová doběhla 33., Eva Skalníková 44. a Eva Nývltová poslední pětačtyřicátá.

Z vítězství se radovala Finka Virpi Kuitunenová před svou krajankou Aino Kaisou Saarinenovou, třetí skončila Marit Björgenová z Norska.

Výsledky - muži 15 km klasicky:
1. Teichmann (Německo) 39:03,7
2. Johnsrud Sundby (Norsko) -5,0
3. Čebotko (Kazachstán) -10,5
4. Mae (Estonsko) -11,3
5. Bauer (ČR) -13,4
6. Rönning (Norsko) -14,7
...39. Magál  1:31,8, 47. Šperl -2:09,3, 48. Razým (všichni ČR) -2:12,9.

 

Právě se děje

Další zprávy