Pražská lyže: Bauer nepostoupil, Razým senzaci nedotáhl

Ondřej Roubínek
29. 12. 2008 15:43
Razým skončil ve čtvrtfinále, vyhrál Hetland
Pražský sprint Tour de Ski vyhrál Nor Tor Arne Hetland.
Pražský sprint Tour de Ski vyhrál Nor Tor Arne Hetland. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Lukáš Bauer ve třetím zastavení lyžařského seriálu Tour de Ski, kterým je Pražská lyže, nepřekvapil.

Ve své nejméně oblíbené disciplíně, sprintu, skončil v kvalifikaci se ztrátou téměř deseti vteřin až osmačtyřicátý a do vyřazovacích bojů nepostoupil.

Naopak na 1,3 kilometru dlouhé trati na holešovickém Výstavišti, kam se závod přestěhoval z Pražského hradu, se blýskl liberecký Aleš Razým, který postoupil do čtvrtfinále šestým časem.

Čtěte více: Bauer si nadával. A v Praze chce ztratit co nejmíň

Jenže v přímém souboji s lídrem Tour de Ski Švýcarem Colognou či Cristianem Zorzim z Itálie si už tak dobře nevedl a mezi nejlepších šestnáct nepostoupil.

Od začátku se držel na třetím místě, pak ho ale zavřel Francouz Rousselet a český reprezentant se neměl kudy dostat před něho. Nakonec doběhl za Colognou a Zorzim alespoň třetí.

Sílu jsem měl, litoval Razým

"Sílu jsem měl, ale nezvládl jsem to dobře takticky," řekl novinářům bezprostředně po doběhu. "Myslel jsem, že Francouz bude rychlejší a dotáhnu se s ním dopředu, ale nevyšlo to," krčil rameny.

"Jel jsem, co jsem mohl, takhle vysoko v kvalifikaci jsem ještě nebyl," litoval Razým, ale slova o zklamání odmítal. "Zklamání snad ani ne, ale je mi líto, že jsem nešel dál," dodal nejlepší Čech na Pražské lyži.

Aleš Razým se dál než do čtvrtfinále nedostal.
Aleš Razým se dál než do čtvrtfinále nedostal. | Foto: Ondřej Besperát

Čtvrtfinále bylo konečnou i pro nejrychlejšího muže kvalifikace Kanaďana Devona Kershawa, který zapříčinil kolizi se Švédem Hellnerem.

Vítězství v pražské etapě Tour de Ski nakonec slavil Nor Tor Arne Hetland, druhé místo ukořistil v dramatickém finiši Rus Ročev před Jeanem Marcem Gaillardem. Dosavadní překvapivý lídr seriálu Švýcar Cologna skončil osmý, když doběhl druhý ve finále B.

Mezi ženami se radovala z vítězství Italka Follisová, která ovládla i kvalifaci, druhý byla Aino Kaisa Saarinenová z Finska. Z českých reprezentantek nepostoupila do vyřazovacích bojů žádná, Kamile Rajdlové chybělo ke 30. místu 12 setin vteřiny.

V celkovém pořadí Tour Lukáš Bauer klesl na 22. místo, na vedoucího Daria Colognu ztrácí minutu a 16 vteřin. Po dni volna je na programu distanční závod v Novém Městě na Moravě.

Výsledky sprint volně:
Muži:
1. Hetland (Nor.) 2:33,0, 2. Ročev (Rus.) -0,2, 3. Gaillard (Fr.) -0,8, 4. Jauhojärvi (Fin.) -0,8, 5. Dahl -0,8, 6. Rönning (oba Nor.) -5,6, ...13. Razým (ČR).

Ženy:
1. Follisová (It.) 2:50,6, 2. Saarinenová (Fin.) -0,6, 3. Majdičová (Slovin.) -1,3, 4. Muranenová (Fin.) -1,6, 5. Kristoffersenová (Nor.) -2,3, 6. Nystadová (Něm.) -16,0.

 

Právě se děje

Další zprávy