Bauer on-line: Musel jsem dokázat, že jsem nejlepší

Ondřej Roubínek
28. 11. 2008 13:37
Loňský vítěz Světového poháru odpovídal čtenářům
Lukáš Bauer s oběma křišťálovými trofejemi a medailemi.
Lukáš Bauer s oběma křišťálovými trofejemi a medailemi. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Loňský král, obhájce titulu. Vítěz minulého ročníku Světového poháru v běžeckém lyžování Lukáš Bauer se ale očekáváním novinářů či fanoušků příliš nestresuje.

V prvním závodě nové sezony doběhl ve Švédsku devátý a byl víceméně spokojený. Hlavním cílem loňského suveréna je totiž světový šampionát, který se bude konat v únoru v Liberci.

"Letošní sezonu mám jasné cíle: 1. MS v Liberci, pak dlouho nic, 2. Tour de Ski a pak hodně dlouho nic a až pak jsou závody SP...," říká Lukáš Bauer v on-line rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz.

Na padesátikilometrové trati v tradičním Holmenkollenu závodil Lukáš Bauer poprvé jako vítěz Světového poháru
Na padesátikilometrové trati v tradičním Holmenkollenu závodil Lukáš Bauer poprvé jako vítěz Světového poháru | Foto: Reuters
Čtěte více:
Bauer na úvod SP nezazářil, ve Švédsku doběhl devátý
Bauer si nedal grog: Aspoň to mám jak nakopnout

V Liberci chce získat svoji první medaili z mistrovství světa. A nemusí zůstat u jedné - sám Bauer má šanci klidně na dva cenné kovy, velké naděje vzbuzuje i česká štafeta, která v úvodním závodě zajela skvěle a jen o dvě desetiny vteřiny neskončila na stupních vítězů.

Vítěz loňského ročníku SP Lukáš Bauer začal odpovídat na dotazy čtenářů Aktuálně.cz ve finském Kuusamu, kde se připravuje na víkendové pokračování seriálu SP, už chvíli před dvanáctou hodinou než "mazal" na trénink, stačil zodpovědět všech 22 otázek.

Čtěte také:
Štafeta začala slibně. Jen těsně nedosáhla na medaili
Bauer: Myslím pouze na Liberec. Cíl? Zlatá medaile

"Pokud se budeme bavit o loňské sezoně, tak jsem to byl já, kdo vyhrál celý seriál zvaný SP a k tomuto úspěchu jsem musel nejen jednou dokázat, že patřím mezi nejlepší lyžaře. Tento výsledek mluví sám za sebe," konstatuje Bauer.

"Letošní sezona je teprve na startu, všichni začínají od nuly a vše jede nanovo. Deváté místo z úvodního SP také není špatné... ale jak jsem řekl výše, tak pro mě v letošní sezoně bude posouzením úspěšnosti sezony zisk medaile z MS," prohlašuje nejlepší český závodník.

Přečtěte si všechny odpovědi Lukáše Bauera:

Odpovězeno: 28. 11. | 12:01Autor: Radek

Otázka: Ahoj,
chci se Tě zeptat jak si věříš na Mistrovství v Liberci. Jinak Ti přeji hodně zdarů a výtězství ve světovím poháru a potom v Liberci. Možná se přijedu podívat do Liberce.

Lukáš Bauer: Na začátku on-linu zdravím čtenáře z finského Kuusama, kde o víkendu proběhnou další závody SP a to v sobotu sprint klasickou technikou a v neděli 15km klasicky... Díky, samozřejmě je pro mě MS v Liberci velkou výzvou a i proto jsme letos postavili sezonu právě na snaze uspět - získat medaili - na MS. Natrénováno mám hodně takže se rozhodně nebojím :). Pokud vydrží zdraví tak je vše možné...

Odpovězeno: 28. 11. | 12:05Autor: Radegast

Otázka: Myslíte, že bude na mistrovství v Liberci dost přírodního sněhu ???

Lukáš Bauer: V současnosti se většina závodů SP a zejména vrcholné akce typu MS nebo OH "jistí" umělým sněhemi v případě dostatečného množtsví přírodního a to z důvodu, že umělý sníh v případě teplého počasí déle vydrží...pořadatelé si nedovolí cokoli podcenit. Takže pokud bude v Liberci přírodní sníh, v což doufám, tak stejně na závodní trati bude mix přírodního s umělým sněhem.

Odpovězeno: 28. 11. | 12:09Autor: Petr

Otázka: Dobrý poledne,
v novinách jsem četl, že Norský lyžařský svaz nebo tak něco poslal už teď do Liberce kuchaře a pekaře, aby otestovali zdejší jídla a pečivo. Víte o tom něco ? Posíláte taky někoho otestovat jídlo, než tam dojedete na závody (např. olympiáda v Turíně)???
Děkuji za odpověď.

Lukáš Bauer: Dobrý den, tuto informaci jsem si také přečetl na netu. Noři jsou známí "puntičkáři", myslím, že v jiných týmech je případně běžné, že s výpravou jede i kuchař, který se stará o stravu. V českém týmu jsem kromě přípravy těsně před OH v Salt Lake City, kde jsme měli s sebou kuchaře nic podobného nezažil. Myslím, že většina týmů běžně podobné zajištění nepoužívá.

Odpovězeno: 28. 11. | 12:13Autor: MJ

Otázka: Čeká nás Tour de Ski. Loni jste ji vyhrál, letos bude trochu jiná. S čím byste byl spokojený a jak moc je výživný kopec ve Val di Fiemme?

Lukáš Bauer: Letošní sezonu mám jasné cíle: 1. MS v Liberci, pak dlouho nic 2.Tour de Ski a pak hodně dlouho nic a až pak jsou závody SP... Na Tour bych chtěl mít slušnou formu a vynikajícím výsledkem by pro mě bylo celkové umístění do 3. místa. Tour je jiná v tom, že je o jeden závod oproti loňské zkrácená a budu na ni startovat jako loňský vítěz, tudíž více pod tlakem než loni. Záverečný kopec ve Val di Fiemme je, myslím, pro běžecké lyžování zbytečně extrémní, což je vidět zejména v kategorii žen... Ale je to extrém a o tom se vždy mluví :-)

Odpovězeno: 28. 11. | 12:18Autor: Božák

Otázka: Kdysi jsem jel závod na Jahodový louce na Božáku.Jak často tam trénujete,vím,že se tam po vás i něco snad pojmenovávalo...

Lukáš Bauer: Ano, areál na Jahodové louce je mým "mateřským" areálem, ale v současné době svůj lyžařský trénink absolvuji více na závodních tratích na Fichtelbergu (hned za hranicemi), který je od mého domu zhruba stejně vzdálen, pak využívám turistickou magistrálu včetně okruhů kolem Špičáku a na zbytek právě areál na Jahodové louce. V současnosti se areál na Jahodové louce vylepšuje, takže se těším, jak si zde kvalitně zatrénuji po návratu domů.

Odpovězeno: 28. 11. | 12:26Autor: Time Bandit

Otázka: Zdravim, já si myslím že by jste měl být skormější protože jsou lepší závodníci než Vy. Takže letos nevyhrajete.

Lukáš Bauer: Určitě je mnoho vynikajících lyžařů, o tom není pochyb... Pokud se budeme bavit o loňské sezoně, tak jsem to byl já, kdo vyhrál celý seriál zvaný SP a k tomuto úspěchu jsem musel nejen jednou dokázat, že patřím mezi nejlepší lyžaře. Tento výsledek mluví sám za sebe... Ano, to bylo loni. Letošní sezona je teprve na startu, všichni začínají od nuly a vše jede nanovo. 9. místo z úvodního SP také není špatné... ale jak jsem řekl výše, tak pro mě v letošní sezoně bude posouzením úspěšnosti sezony zisk medaile z MS. A pokud Vám přijde neskromné po předchozích sezonách veřejně přiznat, že jsem celou sezonu podřídil zisku medaile z MS tak mně ne.

Odpovězeno: 28. 11. | 12:29Autor: tatanka

Otázka: Dobrý den, blahopřeju k úspěchům, chtěl bych se zeptat jak si vy myslíte, že je možné se v čechách opravdu dobře připravit na závody? nebo jsou zahraniční tréninky již nutností

Lukáš Bauer: Dobrý den, pro dosahování dobrých výsledků v rámci SP a výše je, myslím, trénink a zejména závodění v zahraničí nezbytné. Ale jako všechno, i rozsah je ovlivňován financemi. Pro cíl dostat se do RD či závodit v rámci MČR jsem přesvědčen, že trénink v zahraničí není nezbytný.

Odpovězeno: 28. 11. | 12:35Autor: Hm

Otázka: Chtel bych se zeptat co rikate medializaci MS v Liberci. Jak se na to divate vy jako sportovec, protoze si tech problemu musite vsimat... At jde o spor kolem pani Neumannovy, nebo o problemy se snehem, problemy kolem zainteresovani fy Syner apod.

Lukáš Bauer: Co se týče změny vedení, tak to je záležitost z loňského jara a bylo k tomu již dost napsáno a i já jsem se k tomuto již mnohokrát vyjadřoval - tato záležitost je a byla v kompetenci někoho jiného než závodníků a podobně. Mou prioritou je dobře závodit a reprezentovat nejen na MS a tyto věci neřeším. O fy. SYNER nic nevím. Problém se sněhem: Odvážení sněhu z chráněných lokalit je samozřejmě špatně a dodnes se řeší, čí to byla vina. Výroba a dovoz umělého sněhu je na závody tohoto typu běžné všude na světě...

Odpovězeno: 28. 11. | 12:38Autor: roubas

Otázka: Nebojíte se, že v Liberci bude kvůli hodně vysokým cenám lístků málo českých fanoušků a třeba Norové či Němci budou mít více domácí atmosféru než Vy? Díky, přeju hodně úspěchů.

Lukáš Bauer: Samozřejmě toto může cena lístků, pokud je nastavena příliš vysoko, ovlivnit, ale pevně věřím, že si domácí fanoušci nenechají ujít tuto vrcholnou akci, navíc v době, kdy ČR má silný mužský tým, který se poslední roky připravuje s motivací bojovat o medaili v závodě štafet právě na tomto MS a v předchozích sezonách zlepšení potvrzoval na závodech SP...

Odpovězeno: 28. 11. | 12:40Autor: Desítka

Otázka: Co radši: Desítka nebo patnáctka nebo skiatlon?

Lukáš Bauer: 10 nejezdíme.... :) postavil bych to takto: ŠTAFETA , 15km K, skiathlon :)

Odpovězeno: 28. 11. | 12:43Autor: fanda

Otázka: Dobrý den, jak vidíte šance na úspěch na MS pro štafetu? A jaké je podle Vás ideální složení, kterému úseku dáváte přednost Vy osobně? Díky, budeme držet palce.

Lukáš Bauer: Dobrý den, myslím si, že máme tým, který je schopen bojovat o medaili. Složení záleží na aktuální formě a zdraví. Myslím, že v současné situaci, kdy máme spíše více bruslařů než klasiků tak si myslím, že mi zůstane 2.úsek...

Odpovězeno: 28. 11. | 12:45Autor: Forma

Otázka: Dá se odhadnout jakou má kdo formu?Co třeba Němci, Norové, kdo bude největší "nepřítel" v boji o zlato? Kolik jste už na podzim natočil na sněhu?

Lukáš Bauer: Natrénováno mám dost, teď se dobře rozzávodit a před vánoci naladit formu na Tour... Forma ostaních pro MS se teď přesně určit nedá,ale okruh "nebezpečných" se dá odhadnout.

Odpovězeno: 28. 11. | 12:48Autor: martin

Otázka: Jak se vam libi trate ve Vesci, budete na nich mit vyhodu oproti ostatnim zavodnikum?

Lukáš Bauer: Bohužel, zatím jsem neměl moc možností seznámit se s tratěmi ve Vesci. Loňský SP se konal na různých částech tratí, z důvodu nedostatku sněhu. Takže zatím výhodu moc necítím,možná spíše naopak, ale i proto budeme v lednu zhruba 10dní trénovat v Liberci na tratích MS, aby jsme si tratě pořádně zažili a mohli získat určité zkušenosti.

Odpovězeno: 28. 11. | 12:51Autor: digo

Otázka: Používáte na jeden závod stupací vosky různých značek (např swix+ toko)nebo vždy jen jednu a kolik vrstev na 15km prašanu?Díky a ať se daří!

Lukáš Bauer: Používají se různé značky, vždy to co vychází nejlépe a není neobvyklé, že je vše (parafín, urychlovač, stoupací vosk...) od jiné značky a i určité vrstvy stoupacího vosku od různých značek. Počet vrstev záleží na tvrdosti lyží a agresivitě sněhu...

Odpovězeno: 28. 11. | 12:54Autor: Urychlovac

Otázka: Koukam nekdo se tu uz na vosky pta, nevim, jak koukate na servismany, ale kolik tak pouzivaji urychlovacu? A kolik paru vam vzdy pripravi na odzskouseni?

Lukáš Bauer: Servismani musí mít přehled a k dispozici skoro vše z vosků, co se vyrábí a co se osvědčilo, jejich práce je opravdu náročná. Nejčastěji mi Vít Fousek (můj osobní servisnam) roztestovává lyže tak z 6-8 párů podle podmínek a před závodem mám připraveny k záverečnému testu max. 2 páry lyží...

Odpovězeno: 28. 11. | 12:55Autor: Milan

Otázka: Opravdu byste vyměnil Křišťálový globus za medaili z Liberce?

Lukáš Bauer: Loňský se vyměnit nedá a ani bych neměnil :), letošní sezonu jsem si zvolil cíl bojovat o medaili z MS a ne obhajovat celkové vítězství v SP a tím je vše řečeno...

Odpovězeno: 28. 11. | 12:58Autor: nicx

Otázka: Zdravím!
Jaké vlastníte auto(a)? A jakou nejvyšší rychlostí jste jel coby řidič? Díky a přeji hodně úspěchů:-)

Lukáš Bauer: Vlastním vw passat combi- 1,9 TDI 96kW, ale v současnosti používám VOLVO XC 90,se kterým jsem velmi spokojen. Nejrychleji jsem jel 240 km/h (dle tachometru), ale rychlosti me nějak extra nelákají...

Odpovězeno: 28. 11. | 13:04Autor: Fanoušci

Otázka: Kolik fanoušků se tak může sejít v Liberci? V Novém Městě je to paráda, že jo, ale Liberec,tam taková tradice není. Navíc ty ceny...Když jsem to viděl,tak jsem si řekl,tak to ne. Prostě nepůjdu. Vy s tím asi nemůžete nic dělat, že? Škoda,myslím si,že řada lidí místo toho aby mrzla,bude koukat v TV!

Lukáš Bauer: Tak to mě mrzí... Věřím, že spousta (většina) fanoušků z NM si cestu do Liberce najde včetně zahraničních fanoušků. Samozřejmě většině lidem přijde cena lístků vysoká a možná i pohodlí TV je lákavé, ale kromě toho, že od TV nás, závodníky, k cíli nepopoženete tak stojí za zvážení i ten fakt, kdy příště bude možnost takhle naživo sledovat závody tohoto rozměru...

Odpovězeno: 28. 11. | 13:05Autor: Patrik

Otázka: Přeju hodně štěstí v závodech. Chci se zeptat kolik máte párů lyží a kolik jich za sezónu zničíte???

Lukáš Bauer: Díky, po závodech SP s sebou vozím tak 40-45 párů lyží, což je obrovské číslo,ale dělí se na styl (klasika-bruslení) tak teplotní podmínky,druh sněhu...takže nakonec se do závodu vybírá tak z 6 párů... můžete jich vozit samozřejmě méně, ale nejsou lyže,které by jely na všem a pak když je nemáte tak ztrácíte....

Odpovězeno: 28. 11. | 13:15Autor: Ženy

Otázka: Proč je ženský lyžování tak špatný?

Lukáš Bauer: Ženské lyžování není špatné, ale pokud se bavíme o českém týmu, tak je pravda, že ženský tým nedosahuje takových výsledků, jaké byly zvykem, když ještě závodila Kateřina Neumannová. Katka byla vynikající závodnicí a "mezeru" po ní není snadné zalepit, navíc většinu týmu tvoří mladé závodnice, které ještě musí nasbírat mnoho zkušeností. Dobrou zprávou může být, že se po mateřské pauze vrací do stopy Kamila Rajdlová, která před mateřskou pauzou byla schopna umístění kolem 10.místa a MS v Liberci je i pro ni velkou výzvou. To je asi tak vše, navíc si nemyslím, že bych měl být ten, který bude hodnotit ženský tým a určovat jestli a kde je chyba.

Odpovězeno: 28. 11. | 13:25Autor: Kraťas

Otázka: Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jaký je to pocit držet křišťálový glóbus a vědět, že jsem tenhle rok byl nejlepší?

Lukáš Bauer: Dobrý den, přímo na stupních, kde jsem přebíraloba globy, byly pocity skvělé, ale nejvíce mi docházelo, co se podařilo až později nebo mnohem později. Již v průběhu loňské sezony jsem si uvědomoval tu pohodu jakou vlastně celá plynula a že se dařilo na co se sáhlo...pak najednou stojíte na stupních,držíte globy, všichni si vás fotí,každý chce s vámi mluvit...Ale uteče to strašně rychle a najednou už zase trénujete, tréninky bolí, do toho spousta povinností, nestíháte... občas máte pocit že to nejde tak lehce a to jsou chvíle, kdy se mi vybavovaly i malé detaily z úspěšné sezony a pomalu vám dojde, že to bylo až neuvěřitelné.... Samozřejmě další, a zejména tato sezona bude pro mě o to těžší, protože už jste v jiné roli - v roli "držitele"nebo "obhájce" apod. a každý nepatrně slabší výsledek bude brán okolím jako velký výpadek...ale jsem strašně rád, že jsem to dokázal, že jsme to s mou rodinou a těmi všemi správnými lidmi kolem mě dokázali...

Odpovězeno: 28. 11. | 13:28Autor: ju.

Otázka: MOC VÁM DRŽÍM PALCE !!!

Lukáš Bauer: DÍKY... nepolevujte :-) Takže dotazy jsou zodpovězeny, ja "mažu" na trénink a Vy pečlivě sledujte český tým a držte palce. Mějte se fajn. Z Kuusama Lukáš Bauer.

 

Právě se děje

Další zprávy