Dovoz sněhu? Je to i o penězích, říká Bauer on-line

Red Spo
26. 2. 2008 13:55
Vedoucí muž SP odpovídal na dotazy čtenářů
Lukáš Bauer má triumf ve Světovém poháru nadosah.
Lukáš Bauer má triumf ve Světovém poháru nadosah. | Foto: Ondřej Besperát

Praha/Falun - Ještě nikdy nebyl český lyžař tak blízko celkovému triumfu ve Světovém poháru.

Lukáš Bauer má sedm závodů před koncem seriálu na čele průběžného pořadí náskok neuvěřitelných 408 bodů a už jen těžko by mohl o historické vítězství přijít.

"Teoreticky mě může pár závodníků ohrozit, ale budu se snažit nedat jim šanci," uvedl Bauer v on-line rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz a zároveň odmítl, že by poslední závody jel už jen na jistotu. "Jezdit na jistotu to není nic pro mě," směje se.

O víkendu si třicetiletý lyžař z Božího daru ve švédském Falunu připsal už páté vítězství v závodě SP v této sezoně, v neděli navíc pomohl české štafetě ke skvělému třetímu místu s minimálním odstupem na vítězné Nory.

Čtěte více:
Další krok na světový trůn. Bauer triumfoval ve Falunu
Další úspěch lyžařů. Jakš je mistrem světa do 23 let

Bauer má k zisku křišťálového glóbu za celkové vítězství v prestižním seriálu hodně blízko, ale nechce nic zakřiknout. "I když mám v současné chvíli slušný náskok a někteří mě již pasují na jistého vítěze, tak já zatím říkám, že mám velmi dobře nakročeno," prohlásil lídr SP v on-line rozhovoru se čtenáři Aktulně.cz.

"Díky mým vynikajícím výsledkům v průběhu celé sezony to ale budou mít ostatní velmi těžké. A já se jistě budu v dalších závodech minimálně bránit," dodává s úsměvem lyžař, který prý sklízí plody několikaletého kvalitního tréninku.

SP v Liberci není jen o sportu

"V průběhu let došlo k několika změnám v koncepci tréninku, po OH jsem letní přípravu abcolvoval kompletně s německou reprezentací z důvodu, že jsem cítil, že potřebuji po několika letech změnu tréninku a prostředí, navíc šlo o zajímavou zkušenost," popisuje Bauer a odmítá, že by "vyletěl" vzhůru jen v této sezoně.

"Faktorů, které mohly ovlivnit současné výsledky je více... ale těžko se to konkrétně hodnotí, protože již minimálně 4 roky zpátky se pohybuji ve špičce," podotýká Lukáš Bauer.

Velkou pozornost médií poutal podnik SP v Liberci, hlavně kolem dovozu sněhu z Jizerských hor do areálu ve Vesci se strhla bouřlivá diskuze. Podle Bauera je u takové akce potřeba hledět i na ekonomickou stránku.

"Kromě jiných věcí přichází ke slovu i porovnávání nákladů a výdajů a tím dojdeme k efektivnosti případného uspořádání akce. Stejné to je s mnoha věcmi a akcemi v běžném životě a tam to také mnoho lidí nepřekvapí," uvedl Bauer v on-line rozhovoru.

Odpovězeno: 26. 02. | 10:35Autor: abetter

Otázka: Ahoj Lukáši, poslední rok pro tebe musí být neuvěřitelně radostný, dokážeš si plně užívat své úspěchy už teď? Nebo si myslíš, že ti úspěch letošní sezóny dojde až postupem času? Zdraví a gratuluje Lenka :)

Lukáš Bauer: ano, zatím to je velmi vydařený rok (sezona), samozřejmě mám radost ze všech úspěchů ( i úspěchů týmu), ale jsem spíš člověk, který se dívá dopředu, takže po projetí cílem mám velkou radost, ale za chvíli již myslím na další závody a podobně....většinou, když se podaří něco opravdu velkého (např. Tour de Ski) tak mám velkou radost, ale ještě víc ji pak umocní reakce okolí a velké množství lidí, kteří mě poté ještě dlouhou dobu zastavují a gratulují...až tím mi asi )úplně dojde co se podařilo...

Odpovězeno: 26. 02. | 10:37Autor: Markéta

Otázka: Gratuluji, ať vydrží zdraví do konce sezóny. Jak zvládáte běhat s těmi všemi virózami? Markéta

Lukáš Bauer: Mě to nemrzí, letos není ani MS nebo OH, o to je celkový úspěch v SP hodnotnější, protože se na SP zaměřují všichni ne jak v sezonách s MS nebo OH. Ale samozřejmě příští rok je pro mě velkou výzvou MS v Liberci a poté OH ve Vancouveru :)

Odpovězeno: 26. 02. | 10:39Autor: Honza

Otázka: Lukáši možná mě mrzí víc než Tebe, že olympiáda je až za dva roky. Ať vydrží forma až do Kanady. Honza

Lukáš Bauer: Díky, letos se mi zdravotní problémy až na výjimku vyhýbají, takže bez problému. Pouze onemocnění po Tour de Ski...ale to bylo v celkem bezproblémovém čase, pouze jsem musel vynechat závody v Kanadě...a před Otepaa se o mě cosi pokoušelo, ale nakonec to dobře dopadlo a možná že mi i výpadek v tréninku paradoxně pomohl :)

Odpovězeno: 26. 02. | 10:42Autor: máňa

Otázka: ahoj, nemáš strach, že další sezóna může být zase smolná? nebo si o to víc užíváš přétomnost...asi si neumime předtsavit, co dřiny to všechno stojí....

Lukáš Bauer: Strach nemám, alespoň zatím :). Samozřejmě budu mít po letošku laťku nasazenou dost vysoko, ale určitě nelituji :). Navíc ostatní nejsou žádné "ořezávátka" takže určitě mě budou čekat těžké boje jako vždy :). Dřiny za tím stojí hodně a to nejen mé=, ale i celého servisního týmu, který mi v dosahování těchto úspěchů velmi pomáhá, ale vybral jsem si to sám, takže si neztěžuji...

Odpovězeno: 26. 02. | 10:42Autor: eva

Otázka: Lukáši, moc Vás zdravím, držím palce a máte můj obdiv. Svými úspěchy motivujete i mne (sportovkyni v letech), příští rok koupím nové běžky a musím se zdokonalit v bruslení :-).Eva

Lukáš Bauer: To jsem rád a děkuji :).

Odpovězeno: 26. 02. | 10:46Autor: Maska4

Otázka: Ahoj Lukasi... Vsiml jsem si ze mas pred par poslednimi zapasy docela drtivy naskok... Budes se snazit jej navysovat a nebo si myslis ze uz to mas vyhrane ... Predem diky za odpoved.. Jinak mooc blahopreju k letosni forme

Lukáš Bauer: I když mám v současné chvíli slušný náskok a někteří mě již pasují za jistého vítěze, tak můj názor je, že mám pro něj velmi dobře nakročeno, díky mým vynikajícím výsledkům v průběhu celé sezony to budou mít ostatní velmi těžké ( a já se jistě budu v dalších závodech minimálně bránit :) ) ale dokud nebude po finále, tak je to stále otevřené, i když moc možností už není. Ale udělám vše pro to, abych celkové vítězství v SP získal :).

Odpovězeno: 26. 02. | 10:47Autor: Sedlák

Otázka: Myslíte, že si udržíte formu až do příští olympiády?

Lukáš Bauer: Nevím, záleží na zdraví :). Ale samozřejmě budu dál trénovat a snažit se být v každé sezoně vidět :)

Odpovězeno: 26. 02. | 10:48Autor: kkk

Otázka: bruslíš systemem 2-1 nebo 1-1?

Lukáš Bauer: Při bruslení se používá více stylů, ovládat musím všechny a zařazuji je podle profilu trati.

Odpovězeno: 26. 02. | 10:49Autor: Luke

Otázka: Lukáši! Fandíme ti tolik, že můj kámoš si nechal narůst a obarvit bradku jak ty:-)

Lukáš Bauer: Super, tak to už tedy vymýšlím co vyvedu příště :)

Odpovězeno: 26. 02. | 10:53Autor: tomas lhotka

Otázka: pane Bauer, je Váš letošní výkon zapříčiněn léty dřiny a tudíž jste tak vyzrál v perfektního profíka a nebo jste pozměnil koncepci tréninku?
Držím palce do dalších úspěchů Vaší hvězdné kariéry!!!! :-)

Lukáš Bauer: Určitě základem je kromě zdraví několikaletý kvalitní trénink. V průběhu let došlo k několika změnám v koncepci tréninku, po OH jsem letní přípravu abcolvoval kompletně s německou reprezentací z důvodu, že jsem cítil, že potřebuji po několika letech změnu tréninku a prostředí, navíc šlo o zajímavou zkušenost....těch faktorů, které mohly ovlivnit současné výsledky je více....ale těžko se to konkrétně hodnotí, protože již minimálně 4 roky zpátky se pohybuji ve špičce....

Odpovězeno: 26. 02. | 10:56Autor: Luboš

Otázka: Ahoj Lukaši, gratuluji k výsledkům,držím moc palce . otázka zní: proč to není tak dobré i ve , sprintech
co je příčinou výpadků, Díky a přeji at forma vydrží až k tomu světovému glóbu.

Lukáš Bauer: Sprinty jsou jednoduché - nejsem sprinter a maximální tempo, kterého při sprintu dosáhnu je jen nepatrně vyšší, než se kterým jsem schopen absolvovat závod na 10-15km...což je pro sprint pomalé ( i když bych v dalších rozjížďkách nebyl úplně bez šance (viz. např. team sprint) tak se o pár vteřin nedostanu z kvalifikace :( ) ...o výpadcích nevím, letos jsem byl nejhůře 4. :)...

Odpovězeno: 26. 02. | 11:00Autor: Milan

Otázka: Ahoj, jaký pocit momentálně převládá z MS2009 v Liberci? Radost ze šampionátu na domácím území, nebo strach, že to bude "trapas"? Jak hodnotíš práci organizátorů v Liberci? Podle laického pohledu přímo na místě vypadala trať v sobotu slušně, ale sdruženáři se dle médií docela vztekali..Hodně štěstí!

Lukáš Bauer: Na toto téma jsem již mnohokrát odpovídal.... v současné chvíli věřím, že MS 2009 bude dobře připraveno, umístění areálu nehodnotím... SP 2008 byl za dané situace, kdy velmi dlouhou dobu panovalo velmi teplé počasí připraven dobře (víkendové závody), problémem byl páteční trénink, který byl poznamenán tím, že se na trati do poslední chvíle pracovalo...kamení bylo na trati dost, ale to je při naváženém sněhu vždy normální, takže zde nevidím výraznější nedostatky...

Odpovězeno: 26. 02. | 11:01Autor: karel

Otázka: zavidim, ze urcite mas ted vetsi uspechy u zen:))

Lukáš Bauer: je to závist nebo nepřejícnost? :)

Odpovězeno: 26. 02. | 11:05Autor: Wenca

Otázka: Čau Lukáši, gratuluju k úspěchům. V téhle sezoně dáváš Němcům pořádně na frak. Myslíš, že s tebou budou chtít i dál trénovat? :). Přeju hodně štěstí a zdraví.

Lukáš Bauer: Již loni jsme spolu oficiálně netrénovali, ale jelikož bydlím kousek od reného Sommerfeldta tak se často potkáváme a nějaký trénink absolvujeme spolu...a toho se opravdu nebojím, navíc i Renému se daří za poslední 3 roky asi nejlíp takže spíš může hrozit opačná varianta :)

Odpovězeno: 26. 02. | 11:09Autor: Fanda

Otázka: Zdravím Lukáši. Nestačím zírat na to, jak se daří tobě i české štafetě. Myslíš, že může naše štafeta vyhrát olympiádu? Drž se, pěkný den.

Lukáš Bauer: Možné je vše a dost bych nám to přál :). Český tým jde již několik let pěkně nahoru, je příjemné, že to již nestojí a nepadá s jednotlivci jako Bauer, Koukal, Magál a že se objevují i další mladí závodníci, kteří mají potenciál a chtějí na sobě pracovat. Již několik let tvrdě pracujeme s cílem uspět ve štafetě na MS 2009, to je pro nás velká výzva a OH je hned následující rok....

Odpovězeno: 26. 02. | 11:11Autor: Luisa

Otázka: Co pro Vás bude mít větší význam: celkové vítězství v letošním poháru nebo zlatá olympijská medaile? Jinak Vám držím palce a přeji mnoho úspěchů a ten největší samozřejmě za dva roky na olympijských hrách.

Lukáš Bauer: Zrovna dnes mě to také napadlo, co pro mě při případném zisku globu bude cennější... nevím, vždy jsem více preferoval dlouhodobou výkonnost, ale byla to olympiáda....nevím, možná to bude fifty fifty :)

Odpovězeno: 26. 02. | 11:13Autor: Martin

Otázka: Dobry den, jak se Vam jevi soucasna situace okolo dopingu v lyzovani? Podarilo se sport trosku vycistit (po ruznych medialnich aferach), nebo jen nektere laboratore a tymy maji "naskok" pred antidopingovymi opatrenimi?

Lukáš Bauer: Věřím tomu, že je lyžování poměrně "čistým" sportem, i když připouštím, že někdo může podvádět. Ale jsem přesvědčen, že pokud, tak jde o jednotlivce a není jich moc. Navíc si myslím, že antidopingové kontroly prostor pro případné podvádění minimálně velmi omezují...

Odpovězeno: 26. 02. | 11:16Autor: Petr

Otázka: V prvni řadě chci pogratulovat ke skvělým vysledkům a popřat hodně štěstí do dalších závodů. Zajímalo by mě, jestli se člověk v dnešní době uživí a popřípadě zaopatří rodinu, když dělá sport na vrcholové úrovni jako Vy. Myslím jak pricemoney, tak i sponsoring. Výdaje na celý tym musí být obrovské.

Lukáš Bauer: Tým na SP hradí Svaz lyžařů ČR, já si hradím "pouze" plat mého osobního servismana, jinak se o pokrytí mé přípravy dělí SLČR s mým zaměstnavatelem MV ČR odbor sportu a mnou (mé a sponzorské finance). Uživit se určitě na této úrovni dá a myslím si, že nijak špatně, ale je to samozřejmě o výrazných výsledcích a kromě trénování i o práci se sponzory a médii....

Odpovězeno: 26. 02. | 11:21Autor: PetrF

Otázka: Myslím si, že dovážet někam sníh tehdy, když není, je hrozná hloupost a plýtvání. Prostě závody se mají pořádat jen v oblastech, kde je sněhu dostatek. A když sníh není, musí se závody prostě zrušit.

Lukáš Bauer: Ano, Váš názor respektuji, ale je třeba si uvědomit, že zde nejde o nějaké místní závody, ale o závody SP ( v Liberci navíc o generálku před MS) a to již není "pouze" o sportu, ale i o penězích.... a takže zde kromě jiných věcí přichází ke slovu i porovnávání nákladů a výdajů a tím dojdeme k efektivnosti případného uspořádání akce....stejné to je s mnoha věcmi a akcemi v běžném životě a tam to také mnoho lidí nepřekvapí....

Odpovězeno: 26. 02. | 11:24Autor: dopper

Otázka: ahoj, co osahuje strava vrcholového sportovce kromě normálního jídla? Přeju hodně dalších úspěchů

Lukáš Bauer: U mě se jedná většinou o běžnou stravu, v rozumném množství :). Spíše dávám důraz na to, abych v období velmi těžkých tréninků či závodů jedl spíše lehčí jídla ale mimo si klidně i rád dám klasické knedlo vepřo :). Samozřejmostí pro mě jsou iontové nápoje při tréninku, energetické tyčinky, proteinové nápoje a podobně, vše s ohledem na náročnost tréninku a závodů, pro toto používám produkty ENERVIT...

Odpovězeno: 26. 02. | 11:30Autor: Daniel

Otázka: Ahoj Lukasi.Nejdrive velka gratulace k vysledku!A ted k otazce:panuje jeste rozcarovani ze zmen v prubehu Tour de ski a oznamena nechut se na ni vratit??
Diky za odpoved a hodne zdaru do dalsich zavodu!!!

Lukáš Bauer: Rozčarování netrvá, už to nerozebírám, i když tomu do dnes nerozumím - teď to řeší právníci ČOV ve spolupráci se SLČR....má účast na Tour v příštích letech záleží zejména na termínu, ve kterém se bude konat, protože příští rok je mým vrcholem 100% MS v Liberci a rok nato OH ve Vancouveru...

Odpovězeno: 26. 02. | 11:34Autor: Klara

Otázka: Ahoj, jsem Ceska zijici v Italii, moc me tesi Tve vysledky, jak pro Tebe osobne, tak samozrejme i proto, ze je super,kdyz o sobe nase zeme, ktera je mala, ale plna schopnych lidi, da vedet. Zajimalo by me, kdo Te k tomuto sportu privedl a kdo nebo co je Ti nejvetsi oporou?
Moc drzim palce!

Lukáš Bauer: K lyžování mě přivedli rodiče jako malého kluka (někdy kolem 3. třídy jsem "nastoupil" do lyžařského oddílu), oporou je mi hlavně rodina a dále trenér, servisní tým a zbytek mužské RD...

Odpovězeno: 26. 02. | 11:37Autor: Michal

Otázka: Dobrý den
Lukáši myslíš si že by tě mohl někdo ohrozit a aby ti sebral 1. místo
doufám že se budeš snažit i dál vyhrávat a ne jezdit na jistotu ale riskovat.

Lukáš Bauer: Budu se snažit vyhrávat nebo být v každém závodě vepředu to 100% ...jezdit na jistotu to není nic pro mě :). Teoreticky mě může pár závodníků ohrozit, ale budu se snažit nedat jim šanci :)

Odpovězeno: 26. 02. | 11:39Autor: Pavel

Otázka: Ahoj Lukáši, čím to, že lyžování na západě Čech teď tak kvete (ty, Aleš Razým i Martin Jakš)? Je tam nějaké lepší podnebí, nebo je to plzeňským pivem? Díky a hodně štěstí

Lukáš Bauer: Netuším, ale že by tím pivem :)....

Odpovězeno: 26. 02. | 11:41Autor: Matylda

Otázka: Milý Lukáši, moc Ti děkuji a blahopřeji k velkému úspěchu. Přesto se ptám, co máš v plánu, až skončíš se závodním lyžováním, budeš třeba trénovat mládež.

Lukáš Bauer: Do trenéřiny se zatím moc nehrnu, ale nechávám si dveře otevřené :)..... Zatím se snažím ( a letos to bude extrémně náročné) studovat VŠ a ke konci kariéry se uvidí....

Odpovězeno: 26. 02. | 11:43Autor: Milan

Otázka: Ahoj Lukasi,moc gratuluji k uspechum. Lyzovani je hrozna rasovina. Muzes aspon naznacit jaky davky si davas behem letni pripravy? Jen tak pro predstavu fanouska. :) Snad to neni nejak tajny.
Jinak at vydrzi zdravi a pohar urci udelas.

Lukáš Bauer: Ročně to dělá kolem 10000km, cca 5,5 tis. nalyžováno, 1,5 -2.tis běh, to samé kolečkové lyže.......

Odpovězeno: 26. 02. | 11:46Autor: Hynek Matej

Otázka: Jednou jsem byl s tvym bratrancem od mati na horach,a povidal ze se moc nestykate.Ale povidal,ze kdyz prozradi ze je bratranec L.B. tak se ho všichni ptají jestli by se dali sehnat nějaké jeho vyřazené lyže.Kde končí staré lyže?A nebo Fousek si je schovává a má je oznámkované na ruzné sněhy?

Lukáš Bauer: Staré lyže se vrací do Fischeru, případně si Fous nějaké nechává na testy a pdobně...

Odpovězeno: 26. 02. | 11:47Autor: Vlaďka

Otázka: Lukáši, stal jste se mým vzorem, a proto i když jsem před tím běžky nenáviděla, začala jsem na nich jezdit častěji a staly se mým velkým koníčkem.

Lukáš Bauer: Tak to jsem rád...ať to vydrží....já bych je občas nejraději zamknul do sklepa :)

Odpovězeno: 26. 02. | 11:49Autor: Renata

Otázka: Přidávám se k ostatní a též gratuluji ke skvělým výsledkům, které v letošní sezoně předvátíte. Nemyslíte si, že své soupeře už pěkně štve, když jim neustále v cíli ukazujete záda? ;-) Přeji ať Vám forma, kterou máte teď vydrží ještě řadu let. Mnoho úspěchů a hlavně zdraví

Lukáš Bauer: Díky, nevím, ale nemyslím si to...o to více se na mě pak soustředí při hromadných startech a hlídají si mě...takže pro mě další škola, která se mi může někdy hodit :)... tak musím končit, díky za on-line... Lukáš

 

Právě se děje

Další zprávy