Ještě nehodlám skončit, ujišťuje zlatý Tomáš Verner

Martin Jůzek
28. 1. 2008 11:30
Český krasobruslař už myslí na mistrovství světa
Tomáš Verner se zlatou medailí
Tomáš Verner se zlatou medailí | Foto: Reuters

Praha - České mužské krasobruslení má znovu zlatou medaili. Po titulu Petra Barny z roku 1992 se o ni letos postaral Tomáš Verner, jenž na nedávno skončeném evropském šampionátu vystoupal na nejvyšší stupeň.

Čerstvý mistr Evropy ze Záhřebu se po čtvrtečním úspěchu vrátil v pondělí do České republiky. Už před soutěžním programem se tušilo, že by reprezentant mohl znovu zazářit. Vloni byl senzačně druhý, nyní své umístění ještě vylepšil.

"Rozdíl od loňska byl v tom, že teď jsem se po krátké jízde vyspal. Tehdy to byla senzace," vysvětloval Verner, který ovládl úvodní program šampionátu loni v Polsku i nyní v Chorvatsku.

Rodák z Písku našel ještě jednu odlišnost. "Loni jsem přemýšlel o tom, že bych chtěl medaili a co všechno můžu případně ztratit. Teď jsem přemýšlel, co můžu získat. Bojoval jsem až do konce, až to dopadlo, že jsem si odvezl medaili nejcennější," prohlásil jednadvacetiletý krasobruslař.

Urazil se na televizi a vyhrál

"Na začátku šampionátu jsem se naštval a urazil, když jsem slyšel anglickou reportáž Eurosportu. Říkali, že se o titul se poperou Lambiel a Joubert. Tak jsem se do toho musel vložit," dodal se smíchem Verner.

Švýcarského i francouzského favorita nechal daleko za sebou. Druhého Lambiela porazil o téměř třináct bodů, Joubert, loni zlatý, skončil až na třetím místě.

Velký úspěch sebou přinesl také zájem médií. Ačkoliv si český reprezentant myslel, že bude den po svém triumfu pánem svého času, bylo to úplně naopak. "Rozběhl se úplný cirkus kolem médií, rozhovorů, až jsem musel odložit medaili, abych ji někde neztratil," uvedl.

Jeden ze zahraničních žurnalistů se ho na šampionátu dotázal, zda už nechce skončit. Přece jen prý mu je jednadvacet let a legenda jako Pljuščenko si oficiálně dala pauzu od krasobruslení ve 24 letech po zlatu z Turína.

"Chtěl bych vás ujistit, že skončit nechci. To byla nejkurióznější otázka na šampionátu, co jsem dostal," řekl s úsměvem Tomáš Verner.

Další motivací světový šampionát

Na tiskové konferenci popisoval, že pro něj titul ze Záhřebu znamená opravdu hodně. Zároveň už však svůj program míří na blížící se vrchol roku. A tím bude světový šampionát v Göteborgu, jenž ve švédském přístavním městě začíná 18. března.

Podívejte se: Za Česko závodí dívka tmavé pleti. Poprvé a na bruslích

Vernerova jízda
Vernerova jízda | Foto: Reuters

"Nerad bych srovnával, co bude důležitější, protože teď už mám jedno zlato. A to má svou váhu, protože loni byli na mistrovství světa tři krasobruslaři z Evropy mezi nejlepšími čtyřmi," prohlásil Tomáš Verner.

Právě na nepopulární čtvrté pozici byl v roce 2007, když mu v Japonsku nesedla krátké jízda. Teď by to rád změnil, a proto po krátké přestávce jede na soustředění do Kanady a poté se bude v německém Oberstdorfu připravovat, aby už vystoupal na stupně vítězů.

"V první řadě tam ale bude větší konkurence. Závodníci se rozšíří o Japonsko, Kanadu a USA. Znovu se navíc utkám i s evropskou špičkou, tam bude mít každý z poslední šestice blízko medaili," řekl.

Ale už se na šampionát těší, i kvůli divákům. "Na mužské finále má přijít deset tisíc lidí, má být vyprodáno. I v Záhřebu jsem byl rád za všechny lidi, kteří přišli. Oni přišli se bavit, podporovali všechny a ne jen jednoho," vrátil se Verner ke skončenému šampionátu, kde získal zlato.

 

Právě se děje

Další zprávy