Hahnenkamm. Sjezdovka, ze které mají lyžaři strach

Martin Jůzek
18. 1. 2008 14:00
Samotné jméno lyžařského závodu Hahnenkamm budí respekt
Andreas Buder si před tréninkem prohlížel trať Hahnenkammu. To ještě netušil, co na něj sjezdovka přichystala
Andreas Buder si před tréninkem prohlížel trať Hahnenkammu. To ještě netušil, co na něj sjezdovka přichystala | Foto: Reuters

Kitzbühel - Obávaná sjezdovka Streif v rakouském středisku Kitzbühel hostí tento týden již 68. ročník legendárního Hahnenkammu.

Do alpského střediska se na víkend chystá přes osmdesát tisíc fanoušků a pořadatelé slibují závodníkům nejvyšší odměny v historii.

Ale stojí to lyžařům za nebezpečí, které (nechvalně) proslulá trať přináší?

Většina tvrdí, že ano. I když jsou tací, kteří tuto tradiční adrenalinovou jízdu neriskují. Dlouho mezi ně patřil i Rainer Schönfelder. 30letý Rakušan, jenž letos vyzkoušel sjezd poprvé, si dosud myslel, že jde jen o mýtus. V cíli změnil názor. "Bylo to brutální, je tu opravdu hodně záludností," popsal svůj debut.

Trať dlouhá více než tři kilometry budí strach. Hned od startu na závodníky čeká pasáž, v níž si nemohou dovolit zaváhání. Ostré zatáčky s několika skoky a na prvních dvou mezičasech je hned vidět sebemenší chybička.

Poté přijde relativně snazší úsek, na němž se pozná hlavně práce servismanů. Namazat lyže je umění, o které se v elitních týmech starají desítky lidí. Stačí špatná volba a závod je ztracený. Ale takové myšlenky si lyžaři nemohou dovolit, během necelých dvou minut překonají převýšení 860 metrů.

Foto: Aktuálně.cz

Kitzbühel je prestižnější než olympiáda

"V Kitzbühelu zvítězíte, jen pokud do toho dáte všechno. Musíte jít až za hranice sil, což sebou přináší riziko zranění," tvrdí legendární sjezdař Stefan Eberharter.

"Měl jsem strach, jako kdybych umíral," popisoval osmatřicetiletý Eberharter pocity, které měl při prvním startu Hahnenkammu. Teď už nezávodí a pouze vzpomíná na své triumfy z roku 2002 a 2004. Přitom s úsměvem dodává, že jeho domácí vítězství jsou cennější než olympijské medaile: "Lidé se mě na Kitzbühel ptají častěji, to znamená, že opravdu zůstavají v jejich paměti."

V alpském středisku je však zapsán zlatým písmem jeho krajan Fritz Strobl. Právě on totiž v roce 1997 stanovil rekordní čas 1:51,58, jenž během posledních let nikdo další nepřekonal.

Ani vloni, kdy byl legendární závod kvůli špatným sněhovým podmínkám zrušen a jel se pouze zkrácený slalom.

Mrzelo to pořadatele i lyžaře, pro které je přes všechna úskalí sjezdovka v Kitzbühelu něčím podobným, jako pro tenisty Wimbledon. Vynahradí si letošní ročník dvojnásobně, protože se navíc nekoná olympiáda ani mistrovství světa.

Čtyři zranění. A to jen při tréninku

Tréninky na Hahnenkamm ovládli Švýcaři Defago a Cuche
Tréninky na Hahnenkamm ovládli Švýcaři Defago a Cuche | Foto: Reuters

Do rakouského městečka se sjely celebrity nejen ze světa sportu. Snad nejvíce pozornosti se dostalo norskému lyžaři Svindalovi, jenž se zranil hned na úvod sezony a na Hahnenkamm přijel jako divák.

"Ideální příležitost na comeback. Jsou tu všichni, nechybí tu novináři," řekl Aksel Lund Svindal. A s úsměvem dodal, že je možná lepší, když se proslulého sjezdu nemůže zúčastnit.

Osmašedesátý sjezd v Kitzbühelu totiž začal pro několik lyžařů hodně špatně. Pád, zranění, nemocnice a operace, i takové věci přínáší náročný sjezd. Zažil to v úterý také Ondřej Bank.

Jeho pád nevypadal hrůzostrašně, ovšem pro českého reprezentanta tím skončila sezona. Zlomil si nohu, podobně jako tentýž den předjezdec Hinterseer.

O den později se ještě vážnější nehoda přihodila domácímu Buderovi, po jehož pádu do bariéry zasahoval i vrtulník.

"U sjezdu se nesmíte bát, i když lidé říkají, že máte jezdit opatrně. Jet pomalu je ještě nebezpečnější," vysvětloval Ondřej Bank, který se zranil hned při prvním tréninku.

Třetí oficiální trénink měl být na programu ve čtvrtek odpoledne. Rakouská média dokonce začala spekulovat, kolik zraněných přinese Streif tentokráte.

Jenže všem udělalo čáru přes rozpočet počasí. Začalo sněžit a organizátoři se rozhodli závodníky nepustit na trať kvůli její kvalitě.

Všichni se tak těší na sobotu, na níž je naplánován sjezd. Hahnenkamm, pro diváky s nejvyšším vstupným 22 eur (cca 600 korun) odstartuje v 11:30. Program doplňují další závody Světového poháru - páteční Super-G a nedělní slalom speciál.

Leckdo se může se zeptat: A co ženy? Jejich aktuální výsledky v italské Cortině d Ampezzo zajímají minimum fanoušků. Kitzbühel, to je tradiční akce, ovšem jen pro muže.

 

Právě se děje

Další zprávy