ŽIVĚ Tour de Ski: Bauer suverénně vyhrál

Martin Jůzek
2. 1. 2008 9:30
Sledovali jsme závod mužů na 15 km klasicky
Lukáš Bauer se raduje v cíli v Novém Městě z dalšího vítězství v závodě Tour de Ski
Lukáš Bauer se raduje v cíli v Novém Městě z dalšího vítězství v závodě Tour de Ski | Foto: Ondřej Besperát

Minuta po minutě

Děkujeme vám za pozornost, dnešní on-line přenos z běžeckého lyžování skončil. 

Lukáš Bauer je tedy v Tour de Ski i nadále lídrem. Po středečním závodě na 15 km klasicky zvýšil svůj náskok, jenž už nyní narostl na úctyhodné dvě minuty. Na druhém místě průběžného pořadí je norský běžec Tord Asle Gjerdalen.  

Slušné středeční umístění Martina Jakše v součtu s předchozími úspěchy znamená, že český talent běžeckého lyžování se posunul v Tour de Ski už na sedmé místo!  

Závod na 15 klasicky mužů: 1. Bauer (ČR) 38:26,9, 2. Svartedal (Nor.) +28,5, 3. Pankratov (Rus.) +28,5, 4. Larsson (Švéd.) +40,0, 5. Roenning (Rus.) +49,9, Dementěv (Rus.) +55,9 ... 19. Magál +1,35,6, 22. Jakš +1:47,5, 42. Koukal +2:49,8. 

Lukáš Bauer v cíli: Motivaci jsem měl opravdu obrovskou. FIS zrušila moje dvě vítězství, protože změnila pravidla. Viróz v týmu je více, mně se to zatím vyhýbá a věřím, že dojedu až do konce. Opět dokazujeme to, co deklarujeme poslední tři roky. Jsme silní a jdeme nahoru. 

Náskok Lukáše Bauera je opravdu v Tour de Ski suverénně první. Dnes sice o tolik nevyhrál, ale ostatní závodníci, kteří zatím byli na špici, v klasice hodně ztratili.  

Martin Jakš v cíli: Pocity jsou vynikající, dnes to byl ale nejtěžší závod. Ještě dnes zůstáváme v Novém Městě, do Itálie jedeme zítra ráno. Nevěděl jsem, jak jede Lukáš Bauer. Ale ukázal, že je opět jednička. Dnes se trochu naštval a ukázal všem. 

Lukáš Bauer o dvě minuty a sedm vteřin vede Tour de Ski! 

Teprve teď dojíždí poslední závodník, je jím Martin Koukal, který skončí na 42. pozici. 

Výborný závod pro Lukáše Bauera, který zvítězil před norským závodníkem Svartedalem o 28 vteřin. Třetí skončil Pankratov z Ruska. 

Lukáš Bauer je v cíli a opravdu vyhrál! 

Divácký aplaus na stadionu v Novém Městě na Moravě, Lukáš Bauer dojíždí pro další vítězství! 

Poslední stovky metrů před Lukášem Bauerem! 

A je to výborné, kilometr před cílem stále Lukáš Bauer vede! 36 vteřin na norského lyžaře Svartedala, který figuruje v cíli zatím na stále první pozici, musí stačit. 

Teď je před Baurem klíčová pasáž, stoupání, kde Dementěv ztratil stupně vítězů. 

Zato němečtí reprezentanti se trápí, nejlepší z nich je Sommerfeldt šestnáctý, který těsně porazil Magála. A to je pro favorizovaný národ hodně kruté zjištění. 

Lukáš Bauer neztrácí zatím nic ze svého tempa, musím se opět opakovat, ale náskok jen zvyšuje a do cíle zbývají tři kilometry. 34 vteřin! 

Mezičas na 10 km: 1. Bauer 25:47,2, 2. Dementěv +24,4, 3. Pankratov +29,0 ... 14. Magál, 26. Jakš, 43. Koukal. 

Ruský běžec Jevgenij Dementěv, který dlouho držel za Bauerem druhé místo, nyní dojel do cíle a určitě nebude mezi prvními šesti. 

Lídr Tour de Ski má za sebou už deset kilometrů. Věřte nebo ne, individuální sólo závody mu vychází a stále zvyšuje na prvním místě svůj náskok. 

Bohužel, další čeští reprezentanti se propadnou, jak Martin Jakš, tak především Martin Koukal. Koukal už na osmi kilometrech ztrácel 75 vteřin. 

Lukáš Bauer dokazuje, že se mu sešla forma, namazáno má taky výborně, ale především je to univerzál na rozdíl od většiny ostatních závodníků. 

Piller-Cottrer, který byl po 4 závodech Tour de Ski na třetím místě, je nyní na 8 kilometrech až 27. a ztrácí už minutu na Bauera! 

To bude opravdu luxusní náskok pro Lukáše Bauera, pokud vydrží jet takto i v druhé polovině 15kilometrové trati. Na osmi kilometrech je opět v čele a znovu je z toho náskok před Dementěvem nyní už téměř dvaceti vteřin! 

Zvláště důležitý je náskok před Italy, kteří na Bauera a Koukala ztráceli jen několik vteřin.  

A máme tu další mezičas na 6,3 km a pořadí je pro české barvy opět lichotivé: 1. Bauer 16:05, 2. Dementěv +14.1, 3. Pankratov +17.0, ... 19. Magál, 22. Jakš, 34. Koukal. 

Magál v cíli pro ČT: "Byl to můj nejlepší závod dnes. Uvidíme, jaké to bude celkově. S celkovým zlepšením ale moc nepočítám, spíše se soustředím na další individuální závody." 

A Jiří Magál je v cíli. Nakonec je z toho druhé místo, na Kazacha Čerepanova ztratil vteřinu. 

Silní mohou být i Norové Hjelmeset a Roenning, kteří jedou v tandemu se švédským lyžařem Hellnerem. Zvláště Eldar Roenning se podle předpokladů drží v elitní šestce. 

Jiří Magál dojel na poslední mezičas, který je kilometr a sto metrů před cílem. Drží o pět vteřin první místo. 

Lukáš Bauer už je v čele závodu. Na mezičase po 4 kilometrech vede o dvanáct vteřin před ruským závodníkem Dementěvem. 

Mezičas na 2,6 km: 1. Dahl 6:24,3, 2. Bauer +7,5, 3. Parfenov +11.2 - tito běžci mají jistou bonifikaci. Další Češi: 16. Magál, 21. Jakš, 34. Koukal. 

Martin Koukal to bude mít hodně složité, Lukáš Bauer ho totiž už dojel. Zda mistr světa na 50 km volně vydrží v tandemu, toť otázka... 

Neuvěřitelné. Lukáš Bauer je na mezičase 2,6 km druhý a má jistou bonifikaci! Porazil ho jen sprinter Dahl, jenž další metry vypouštěl. 

Tak od italského lyžaře Piller-Cottrera se čekalo více, na mezičase 2,6 kilometrů je šestadvacátý. 

1. mezičas na 0,5 km: 1. Morilov 0:56 ... , 6. Bauer + 4,1, 10. Jakš + 4,4, 23. Koukal +5,6. 

A jako poslední za bouřlivého jásotu vystartoval Lukáš Bauer. Nechme se překvapit, zda bude s Koukalem spolupracovat. 

A je to tu! Martin Koukal vyráží jako předposlední na 15 kilometrů. 

Nyní zbystřeme - na stratu už jsou jen Italové a Češi. 

Martin Jakš odstartoval svižně, na pěti stech metrech mu zatím patří deváté místo, a to především mezi sprintery, kteří se soustředí pouze na začátek. 

Tak Jiří Magál začal zvolna, ale na mezičase osmi kilometrů už je první. Má jistotu, že pokud se nic vážného nestane, příliš si nepohorší. 

Martin Jakš odstartoval mezi německou dvojicí: za Goeringem a před Teichmannem. Podobně jako Bauer umí zajet jak na klasice, tak bruslením. 

A nyní se můžeme těšit na Martina Jakše! Číslo 58. 

A stále se startuje, ještě více než pět minut, než se dočkáme lídra Tour de Ski Lukáše Bauera. Nyní s číslem 56 vyrazí Sommerfeldt z Německa. 

Na mezičase 2,6 kilometru stále vede norský lyžař Dahl, jenž nemá šanci na dobré konečné umístění, ale vypadá to, že bonus za tuto distanci získá právě on. Zatím tam figuruje v čele o 13 vteřin před Larssonem ze Švédska, jenž také pouze na začátku sprintoval. 

O minutu za ním se do stopy pouští překvapení Tour de Ski z Kazachstánu, Nikolaj Čebotko se stále drží ve hře. 

Zato finský reprezentant Sami Jauhojaervi s číslem 46 může skončit lépe než bruslař Zorzi. Nyní vyrazil na trať dlouhou 15 kilometrů. 

Ital Cristian Zorzi vystartoval s číslem 42, ale to je spíše sprinter, který má radši bruslení - volnou techniku. 

Nyní bude zajímavé sledovat, co závodníci okolo startovního čísla 36 předvedou v první části závodu. Na distanci 2,5 kilometru se totiž dostává časová bonifikace pro nejlepší tři muže. Zvláště norský lyžař Eldar Roenning bude ohrožovat čas svého mladého krajana Johna Kristiana Dahla, který zatím na tomto mezičase vede. 

A pomalu se to na startu hemží dalšími známými jmény. Mezi nimi Ivan Bátory ze Slovenska, dále se už chystá norský závodník Odd-Bjoern Hjelmeset. 

Hvězda švédského lyžování Mathias Fredriksson s číslem 29 vyráží na trať v Novém Městě na Moravě. 

Na trať vyrazil také ruský běžec Nikolaj Morilov, jenž vyhrál sprint Pražské lyže.  

Půlkilometrový mezičas po startu naznačuje, že Jiří Magál pokračuje v nevýrazných výkonech. Z šestnáctí nejhroších běžců mu patří jedenácté místo. 

Zatím se však Magál trápí, po zranění figuruje v Tour de Ski na 51. místě, když ztrácí 4 minuty a 29 vteřin. 

Jiří Magál vyrazil na trať jako první z českých reprezentantů. 

Na úvodním mezičase na pěti stech metrech je zatím z pěti lyžařů nejrychlejší Priit Narusk z Estonska s časem 59 vteřin. 

Start Jiřího Magála s číslem 18 je naplánován na 14 hodin a devět minut, nyní vystartoval teprve třetí běžec na lyžích. 

A závod byl odstartován! Jako první vyběhl na patnáctikilometrovou trať dánský lyžař Jonas Thor Olsen. 

Do dnešního závodu nenastoupí jeden z pěti českých reprezentantů Dušan Kožíšek. Osmý muž z pražského sprintu odstoupil kvůli zdravotním problémům. 

Ještě jednou dobrý den u on-line reportáže z Nového Města na Moravě. Za deset minut začíná závod na 15 kilometrů klasicky s individuálním startem. Jako poslední pojede vedoucí duo českých závodníků - Martin Koukal a Lukáš Bauer! 

Výsledky 10 km klasicky žen: 1. Saarinenová 28:55,7, 2. Kuitunenová (obě Fin.) -2,6, 3. Johaugová (Nor.) -13,3, 4. Ročevová (Rus.) -14,3, 5. Ševčenková (Ukr.) -23, 6. Kallaová (Švéd.) -25,2, ... 34. Janečková -2:17,1, 41. Hájková -2:32,5, 43. Erbenová -3:00,3, 47. Skalníková -3:23,1, 51. Tolarová (všechny ČR) -5:02,3. 

Ženský závod na 10 kilometrů klasicky je za námi. Suverénním způsobem triumfovalo finské duo Aino Kaisa Saarinenová a Virpi Kuitunenová. Druhá jmenovaná se díky druhému místu posunula do čela průběžného pořadí Tour de Ski. Největší favoritka Marit Björgenová z Norska klesla už na jedenácté místo, když ve středu obsadila v Novém Městě na Moravě dvacátou příčku. Češky opět ztratily, když nejlepší Iva Janečková doběhla 34. 

Je krátce po dvanácté hodině, což znamená, že v Novém Městě na Moravě byl právě odstartován závod žen na 10 kilometrů. Z toho vám přineseme výsledky, upozorňujeme ještě jednou na začátek on-line reportáže: startujeme s prvním závodníkem ve 14 hodin. 

Připomeňte si dosavadní úspěchy a průběh Tour de Ski: 

Fantastické! Bauer suverénně vyhrál Zlatou lyži

Kožíšek dojel na Hradě osmý. Vyhrál Morilov a Follisová

Senzace! Bauer opět vyhrál a Koukal skončil druhý

 

Jiří Magál vystartuje ve 14:09:00, Dušan Kožíšek ve 14:09:30. Další Češi už patří mezi elitní patnáctku: Martin Jakš je s časem startu 14:29:00 vklíněn mezi německé duo Göring, Teichmann. Již zmiňovaní Koukal a Bauer vyběhnou ve 14:33:30 a 14:34:00. 

Startovní číslo Lukáše Bauera je 68, pojede se zlatým číslem pro lídra Tour de Ski. Půl minuty před ním (14:33:30) vystartuje aktuálně druhý muž průběžného pořadí a další český reprezentant Martin Koukal. Vzhledem k tomu, že Koukal nepatří k elitním klasikům, je možné a také zdá se ideální, kdyby s Bauerem spolupracoval. 

První aktuální zpráva z Nového Města na Moravě: Lukáš Bauer pojede podle očekávání jako poslední. Na patnáctikilometrovou trať vyrazí ve 14:34. 

Mezi ženami zatím vede Charlotte Kallaová, ale terčem českých fanoušků je kategorie mužů. Lukáš Bauer v čele průběžného pořadí, hned za ním figuruje další Čech Martin Koukal. Dnešní závod nemůže být atraktivnější! 

Dnešní, stejně jako včerejší závod v Novém Městě, je náhradou za Oberstdorf. Německé středisko nesplnilo požadavek lyžařské federace FIS ohledně televizního přenosu, a tak se Tour de Ski vrátila z Prahy zpět do lesů a kopců na Vysočinu. 

Sledujte živě středeční závod mužů na 15 kilometrů klasickou technikou, který je součástí Tour de Ski. První běžec na lyžích odstartuje na trať v Novém Městě na Moravě ve 14 hodin. 

Dobrý den, vítáme vás u on-line přenosu z běžeckého lyžování. 

 

Právě se děje

Další zprávy