Senzace! Bauer opět vyhrál a Koukal skončil druhý

Martin Jůzek
1. 1. 2008 13:09
Tour de Ski pokračovala v Novém Městě na Moravě
Česká radost: zprava s vlaječkami na čepici Martin Koukal a Lukáš Bauer, které doplnil Ital Piller Cottrer
Česká radost: zprava s vlaječkami na čepici Martin Koukal a Lukáš Bauer, které doplnil Ital Piller Cottrer | Foto: Reuters

Nové Město na Moravě - Čtvrtý závod Tour de Ski přinesl senzační konec pro české běžecké lyžování. Lukáš Bauer se vrátil do čela seriálu, když vyhrál a Martin Koukal dojel v úterý na stříbrné pozici.

Bauer odstartoval do stíhacího závodu na 15 kilometrů volně v Novém Městě na Moravě z druhého místa, když na vedoucího Oestensena ztrácel dvanáct vteřin. Neuplynulo ani pět minut a západočeský rodák se posunul do čela.

Norský sprinter, který na Pražském hradě obsadil druhé místo, dlouho odolával nástupům Bauera. Vydržel však jen pět kilometrů a před Bauera se dostal jen v momentu, když došlo k menší kolizi a české naději zlomil hůlku.

Ani za nimi jedoucí lyžaři neváhali, zvláště další Seveřané předváděli solidný výkon. Hetland s Northugem bojovali, aby stáhli stále stejnou ztrátu. Jenže nepodařilo se jim nic více, než dojet Oestensena, který s blížícím se cílem odpadl a nakonec skončil až čtrnáctý.

Na druhé místo se po deseti kilometrech posunul Ital di Centa, ale Lukáš Bauer si stále udržoval zhruba patnáctivteřinový náskok. Výborně si v závěru vedli také další čeští zástupci.

Martin Koukal se posunul na předposledním mezičase na sedmé místo a Martin Jakš držel jedenáctou pozici. Ovšem jeli ve skupině s velkými favority z Norska a Itálie a ukrajovali metry na vedoucího Bauera, pro něhož to byl opět sólo závod.

Nakonec až při sjezdu na stadion bylo definitivně jasné, že se před něj žádný soupeř nedostane. Do cílové rovinky vjížděl s minimálním náskokem, ale ten udržel. A představte si před kým!

Koukal děkoval Italům za tempo

Martin Koukal dojel na senzační druhé příčce, když ve strhujícím finiši předstihl Pillera-Cottrera. Neuvěřitelný konec pro české barvy pokračoval, když do cíle dorazil mladý Martin Jakš na jedenáctém místě.

Nového lídra Tour de Ski závod hodně vyčerpal. "Bylo to hodně obtížné po fyzické i psychické stránce. Chtěl jsem se dnes vrátit do zlatého dresu, protože body za sprint jsou hodně nevyvážené," řekl Bauer v rozhovoru pro Českou televizi.

Ještě šťastnější však byl muž, který startoval z desáté pozice. "Tohle je pro mě jako sen, už nemůžu tuto sezonu hodnotit jako neúspěšnou," uvedl Koukal v cíli, jehož na podzim trápily zdravotní problémy.

"Byl to hodně těžký závod. Chtěl jsem jít dopředu, ale to se zdařilo v prvním kole napůl. Jel jsem sám a potom jsem viděl, že mě sjíždí velký balík. Můžu poděkovat Italům, kteří se střídali v tempu. Držel jsem se za nimi a střádal síly na finiš," dodal Koukal.

Po čtvrtém závodě Tour de Ski se tak do vedení vrátil Lukáš Bauer. Jeho čas sice nebyl nejlepší, jenže díky náskoku se udržel v čele. Před druhým Martinem Koukalem je o tři vteřiny, následuje třetí a v úterý nejrychlejší Pietro Piller-Cottrer z Itálie.

Seriál pokračuje ve středu, kdy lyžaře čeká trať klasickou technikou na 15 kilometrů s individuálním startem.

Vedoucí Björgenové došly síly

V ženách odstartovala z první pozice také norská závodnice, ale ani ona vedení neudržela. Podobně jako Oestensenovi došly Marit Björgenové síly, když v posledním okruhu naprosto vypadla z tempa a nakonec obsadila až devátou pozici.

Roli nové vedoucí závodnice po ní převzala Švédka Charlotte Kallaová. Ačkoliv ztrácela více než třicet vteřin, v posledních stovkách metrů tratě ujela vítězce sprintu Arianně Follisové a může se tak poprvé radovat ze zlatého dresu.

Ten oblékne hned ve středu, kdy je v plánu 10 kilometrů klasicky s individuálním startem. Průběžné druhé místo bude hájit Italka Follisová, třetí zůstává i nadále Polka Justyna Kowalczyková.

České lyžařky si příliš nepolepšily. Ivana Janečková figuruje na 37. místo, hned za ní se drží Helena Erbenová. Obě už mají více než pětiminutovou ztrátu.

Výsledky i průběžné pořadí Tour de Ski:
Muži:

1. Bauer 36:34,9, 2. Koukal (oba ČR) -3,2, 3. Piller Cottrer -3,4, 4. Checchi (oba It.) -4,6, 5. Gjerdalen (Nor.) -6,9, 6. Di Centa (It.) -7,7, 7. Jonnier (Fr.) -15,4, 8. Hetland (Nor.) -21,0, 9. Santus (It.) -35,3, 10. Teichmann (Něm.) -35,5, 11. Jakš -36,0, ...50. Kožíšek -4:07,9, 51. Magál (všichni ČR) -4:27,6.

 

Právě se děje

Další zprávy