Češky se v domácím finále Fed Cupu utkají se Srbkami

Jaroslav  Šindelář Tomáš  Kubánek Jaroslav Šindelář, Tomáš Kubánek
22. 4. 2012 16:50
Hlaváčková prohrála, ve čtyřhře Italky skrečovaly
Petra Kvitová se raduje z postupu do finále
Petra Kvitová se raduje z postupu do finále | Foto: Eduard Erben

Ostrava - České tenistky si stejně jako loni zahrají finále Fed Cupu, kde narazí na Srbky. Ty v Moskvě porazily domácí Rusky 3:2.

O svém postupu rozhodly svěřenkyně nehrajicího kapitána Petra Pály v semifinále proti Itálii už ve třetí dvouhře, když Petra Kvitová v souboji jedniček obou týmů porazila Francesku Schiavoneovou v poměru 6:4 a 7:6.

V ostravské ČEZ Areně si tak připsala už desátou výhru v řadě ve Fed Cupu.

"Chtěla jsem strašně moc postoupit znovu do finále a jsem moc ráda, že jsem to dokázala unést a můžeme hrát o titul. Byl to nesmírně těžký zápas a musím říci, že mě Franceska překvapila," přiznala dvaadvacetiletá tenistka v rozhovoru v České televizi.

Náladu českému výběru nezkazila ani porážka ve čtvrtém duelu, v němž Andrea Hlaváčková při svém debutu ve Fed Cupu nestačila na Saru Erraniovou, jíž přes skvělý úvod podlehla ve třech setech 6:2, 2:6, 2:6.

"Začala jsem díky atmosféře úžasně, byla jsem na koni, ale ona ukázala, že je asi lepší hráčka. Nemám se za co stydět, premiéra je premiéra a byla to úžasná zkušenost," řekla Hlaváčková.

V závěrečné čtyřhře pak Hlaváčková s Lucií Hradeckou zdolaly Pennettaovou a Erraniovou, když italský pár za příznivého stavu 6:5 skrečoval. 

Čtěte také:
Zápas jsme sledovali v online reportáži

Češky díky Šafářové a Kvitové vedou nad Itálií 2:0

Ve finále se obhájkyně titulu utkají 3. a 4. listopadu s tenistkami Srbska, které v Moskvě porazily Rusky 3:2. Rozhodující bod přidala Jelena Jankovičová, která si ve dvou setech poradila se Světlanou Kuzněcovovou. Už nyní je jasné, že Češky budou mít opět výhodu domácího publika.

Češky tak Italkám vrátily předloňskou prohru ze semifinále v Římě, kde prohrály 0:5 na zápasy.

První set byl jako na houpačce. Světová trojka sice vedla rychle 3:0, jenže pak jí o téměř dvanáct roků starší tenistka dvakrát brejkla a dostala se do vedení 4:3.

Kvitová si však hned vzápětí vzala výhodu svého servisu zpátky a dalšími třemi vyhranými gemy v řadě získala první set pro sebe.

V páté hře druhé sady získala Schiavoneová servis své soupeřky a zdálo se, že si dvanáctá hráčka světa jde pro srovnání setů na 1:1. Za stavu 5:4 však druhou sadu do vítězného konce nedopádavala, a proto musela o jejím osudu rozhodnout až zkrácená hra.

V něm si Kvitová vypracovala vedení 6:0, a přestože Schiavoneová první z mečbolů ještě odvrátila, po další výměně už se česká tenistka mohla spolu se spoluhráčkami a realizačním týmem radovat z postupu.  

Výsledky:

Česko - Itálie 4:1
Kvitová - Schiavoneová 6:4, 7:6 (7:1), Hlaváčková - Erraniová 6:2, 2:6, 2:6, Hlaváčková, Hradecká - Pennettaová, Erraniová 5:6 skřeč Itálie.

Rusko - Srbsko 2:3
Pavljučenkovová - Ivanovičová 6:3, 0:6, 3:6, Kuzněcovová - Jankovičová 1:6, 4:6, Pavljučenkovová, Vesninová - Kruničová, Jovanovská 6:4, 6:0.

 

Právě se děje

Další zprávy